Автор: geronimo
Дата: 05-10-09 15:06
Искам да отворя една сериозна тема, в която да споделим по какъв начин организираме снимките си. Как ги подреждаме след като ги импортнем от карта на твърдия диск и т.н. Тагваме ли ги, по събития ли организираме в папки или по друг критерий.
На скоро се сблъсках с проблем с уникалността на имената на файловете. Снимани по различно време с различни апарати снимки са с препокриващи се имена, което до известна степен създава неприятни проблеми при използването на снимките за определени цели (тук лично визирам публикуването им в интернет на блога ми, търсенето на снимка по име на файл и разни подобни).
Аз лично си написах една програмка с която преименувах всичките си файлове, като сега са от типа NNNNNNNN.EEE. Писането и беше необходимо тъй като освен самите оригинални файлове трябваше да бъдат преименувани и всичките редакции (.xmp и .psd - запазвам винаги .psd файла с обработката на определена снимка в същата папка с оригиналното име, ако са повече редакции добавям –N суфикс към префикса на файла) прилежащи към оригинала, което не съм виждал някой софтуер да го съобразява, когато преименува.
Лично сега търся бърз и удобен начин при импортване файловете да бъдат преименувани в цифрова последователност, която започва от числото на последния импортнат файл. Лайтрум има последователности, но няма възможност за по специфично настройване, позволява само ползването на стандартни сетове.
Ще се радвам ако споделите адекватен опит при работа с голям обем файлове, както и впечатления от различни софтуери, които сте ползвали и намирате подходящи за целта.
|
|