Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Съвет за почистване на филтри
Автор: popov_chris   
Дата:   22-09-09 17:23

Интересува ме има ли дори и най-малка опасност да повредя покритие на филтър особено в случаите с многослойните ако го забърша с със оптико-кърпичка? Натиска има ли значение при забърсването. Зная че при обективите не е никак препоръчително всичко освен продухването, но при при филтрите как стои въпроса? В конкретния случай филтъра е ултравиолетов HOYA Super HMC (multicoated).

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: snooper   
Дата:   22-09-09 17:39

Неизбежно е забърсването поне, така че продухваш с духалка и после с кърпичката. Покритието не е чак толкова кекаво [smilie24]

Re:
Автор: ILiyanKirkov   
Дата:   22-09-09 17:43

Тцтц.. ами ако лепнеш един мазен пръст какво правим а? Издухваме отпечатъка ли?
Търкай смело :) Аз имам същия,нищи му няма. Търкам с комплект за почистване (ако ми е под ръка), но най-често се налага с тениска да го чистя.

Re:
Автор: danvan16   
Дата:   22-09-09 18:16

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Re:
Дата:   22-09-09 18:19

Благодаря много! [smile]
Да ситуацията с мазния пръст ми е до болка позната когато си бях купил първия филтър, става още по весела ако човек му дъхне преди да го забърше - тогава замазването не му мърда и просто няма чистене. Иначе със нова суха кърпичка за предпочитане от запчечатаните може да се постигне добър резултат ако човек не я пипа много много преди да бърше.

Re:
Автор: ivom   
Дата:   22-09-09 19:51

Ако е много мръсен може в хладка вода с разтворено малко веро (обикновено, не от тия със балсами и глупости) - търкаш с пръсти или мека кърпичка, изплакваш, и накрая изплакваш добре с дестилирана вода за да остават капчици като изсъхне. Работи безотказно и почти няма начин да си повредиш филтъра [beer]

Re:
Автор: NeDDRaG   
Дата:   22-09-09 21:19

Може и с ленспен. [beer] [beer] [beer]

Re:
Автор: landstar   
Дата:   22-09-09 22:00

То и мен ми се намират няколко подобни филтъра, не са къпани откакто ги ползвам, чакам някой да пробва преди мене и да пише във форума. Имаше един - кашалота - чистеше ги с носната кърпа, дето си бърше обувките. Скоро снимки не е показвал.

Re:
Автор: vldiliev   
Дата:   22-09-09 23:43

При мазни петна чистя с кърпичка напоена с разтвор на Giottos. Преди това, разбира се, ползвам духалка за остраняване на повърхностните прашинки.

Re:
Автор: gam3ra   
Дата:   23-09-09 08:30

Аз пък търкам с кърпичка за очила (предполагам е същата, като тази, която продават и за чистене на обективи/филтри) и всичко е на 6+

Re:
Дата:   23-09-09 11:17

Абе кърпичката за очила не е баш най-добрата идея - малко по-груба ми се вижда от фото-кърпичките и много по-малко обира мазнината от отпечатък. Най-добре запечатана от някое фото (за съжаление и по скъпо).

Re:
Автор: vldiliev   
Дата:   23-09-09 12:08

Снимайте си с апаратите и стига им се стягате. В крайна сметка са създадени да се ползват при външни условия, а не при стерилни.
Едно време баба ми да не би да си е чистила техниката с продукти на НАСА?

За обективи и филтри взимате това и повече въпроси не задавате;)

http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=44&product=5111&show=additional

Re:
Автор: skarabey   
Дата:   23-09-09 13:27

аз пак ползвам парче от нова автомобилна гюдерия върши перфектна работа [beer]

Re:
Автор: platinum   
Дата:   23-09-09 14:06

От магазин на "Polaroid", флакон с течност за почистване, кърпичка и отвертка. Всичко за 5лв. Купено в началото на лятото.

Публикацията е редактирана (23-09-09 14:07)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »