Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 ч/б филми - въпроси на начинаещия
Автор: a4o90   
Дата:   22-07-12 18:53

Здравейте съфорумници [smile]
От известно време обмислям да пусна темата, та най-накрая се реших, нали все пак не хапете [beer]

Историята накратко: Напоследък се запалих да снимам на филм. Фотоапарати, суперии, а-у и съм в джаза. Прииска ми се обаче да поснимам и ч/б. Доколкото разбрах имам 2 варианта.
Вариант 1: "традиционни" ч/б филми. Вярно, има по-голям асортимент от тях, но в наше село едвам намерих няколко души, които проявяват по с41 прилично, да не говорим за други процеси. И тук вече ви чувам: "Купи си химии бре момко, проявявай сам, усети магията". Супер като идея, но за това, което предполагам (1-2 филма месечно) някак ми се струва твърде скъпа инвестиция, а и септември си се връщам в София, където вече няма как да не проявяват. Следващи въпроси: къде в София, на каква цена? И по този параграф събирам мнения, може тук, може на ЛС, ако не обичате да правите реклама [smilie8]
Вариант 2: ч/б филм по с41: Засега поне ми се струва по-удачния за мен вариант, тъй като ми се снима сега, а не през септември. И отново стигаме до въпроса: Кой? Не че видях голям избор по родните магазини, но ако си заслужава и от интернет ще поръчвам, само дето не искам големи количества, а просто 2-3, колкото да си начеша крастата. Дори ще се радвам да купя 1-2 от някой съфорумец, ако предлага. Не е задължително да са в срок, просто да са съхранявани добре (извинявам се, знам че не е базар тук). Както и да е - Кодак, Ilford? Просто прочетох доста противоречиви мнения, та ще се радвам и на вашите.

Извинявам се за дългия пост и ви благодаря предварително. Лека вечер на всички [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: ч/б филми - въпроси на начинаещия
Автор: violator   
Дата:   22-07-12 19:19

A49 - опаковка за един литър - няколко лева;
A300 - опаковка за един литър - няколко лева;
ORWO NP15/NP22, 135 или 120/без NP15, воалира силно/ - няколко лева;

Доза, термометър - няколко десетки левове /може да вземеш на заем/;

Черно белия филм по C41 всъщност не е точно черно бял.

Успех.

Дата:   22-07-12 22:18

Мерси за отговора, но нека все пак повторя, че не искам да проявявам аз.[smilie3] Тези няколко+няколко+няколко+няколко десетки лева сигурно ще са хубава инвестиция, ако снимах на филм често и ако имах условията (в студентско общежитие с трима души да се затворя в банята и да проявявам барабар с хлебарките..) Както и да е, сигурен съм, че ще е по-забавно, но засега поне питам:
- колко ориентировъчно би струвало проявяването на един "баш" ч/б филм във фото, от което сте доволни.
- от кои "баш" ч/б филми сте доволни? Търси се нещо от типа на iso 100/200/максимум 400 (иска ми се да снимам през деня на отворена бленда)
- от кои "уж" (с41) ч/б филми сте доволни?

Още веднъж, простете на начинаещия [smilie8] [smilie18]

Автор: filippanchev   
Дата:   22-07-12 22:42

За проявяване ти трябват 2 минути на тъмно и мивка за повече време. Баня не ти трябва. Черно бяло да снимаш и да не проявяваш и копираш сам... половината снимане ти заминава по тоя начин. Инвестицията е почти никва, а и много хора подаряват разни неща. Трябва ти само доза, термометър, ножичка, нещо мерително(става и кухненска кана за левче)и проявител, фиксаж. С малко повече късмет може да минеш и под 30, максимум 40 лв.

Иначе в Трейман май проявяват ръчно за 7 лв до 11. Като тръгнеш и да сканираш сам си сметни колко ти излиза един филм. Пък ц41 никъде не проявяват хубаво.

Автор: momo81   
Дата:   22-07-12 22:43

аз си проявявам филмите за 4лв. в едно фото... сега не знам дали да го казвам кое е, та да не се приеме за реклама и съм доволен. По C41 съм ползвал ilford XP2 400. иначе основно снимам на TriX400, Tmax400 и ilford delta 400. Лично за мен филм на 400 АСА е универсален и рядко снимам на филми с по-малка чувствителност(въпрос на личен избор) Пускам ти линк към фотото на Л.С. Поздрави!

Автор: mikedimit   
Дата:   22-07-12 22:52

Човече, студентското общежитие си е баш за проявяване на филми.Купуваш си Йобо доза.Проявителите, както разбра, са ефтини.Часовник надявам се имаш.Сега-предимството ти е, че имаш безплатно много течащта вода.Дерзай сам и ще имаш много по-добри резултати, отколкото ако даваш на друг да ти проявява филмите.

Дата:   23-07-12 02:14

Утре с 400ASA, на място в градска среда, като го напече слънцето, при бленда 2,8 е към 1/4000... на сянка 1/1000 тъй че правете си сметка с каква камера ще го снимате "универсалния" филм.

100ASA - 1/1000 на слънце 1/250 на сянка... по - човешко.

Автор: my.point.of.view   
Дата:   23-07-12 09:19

Ако обича затворената бленда, 400 АСА е идеален за него.
Само му трябва фотоапарат със скорост 1/2000.

Дата:   23-07-12 09:36

violator :
аз затова съм написал че за МЕН е универсален и че е въпрос на личен избор.

Дата:   23-07-12 09:38

а по въпроса за монохромните филми - няма противоречиви мнения - кодакът не става, илфордът е чудо!

Дата:   23-07-12 11:09

Не четете. Човека е написал, че иска да снима на отворена бленда.. ето цититам го

"- от кои "баш" ч/б филми сте доволни? Търси се нещо от типа на iso 100/200/максимум 400 (иска ми се да снимам през деня на отворена бленда)"

Дата:   23-07-12 11:24

В такъв случай.. ще търся да си взема XP2 за проба тогава [smile] Само дето 400аса.. Главната ми идея е да снимам с една сигма 75-200/f2.8-3.5 на макс отворено (боке фетишизъм, какво да се прави.. :/ ). На слънце дори на 200 и максималната скорост на апарата 1/2000 пищи на прегоряло. Е нищо, ще мисля повече къде, кога и как снимам. То и без това точно това е толкова готино за мен. Мислиш, струваш, гледаш, пазиш кадрите, че няма delete, няма дисплей, та да видиш какво си сътворил.. Много е готино [smitten]

Дата:   23-07-12 11:32

xp2 можеш да го снимаш и като 200 АСА. Толерантен е към пре- и недоекспониране.

Дата:   25-07-12 22:13

..само да споделя какво намерих, може да е полезно на някой [beer]

83 цветни филма сравнени

28 ч/б филма сравнени

Файловете са PDF формат и бяха интересни за мен, нищо че една стабилна част от филмите вече не се намират [smile]

http://www.flickr.com/groups/filmdatabase/discuss
- Flickr film database [smilie24]

Дата:   27-08-12 22:50

Добър вечер :) Да си ползвам старата тема. А във Варна да ми препоръчате фото за проявяване на ч/б и сканиране, че ще съм там няколко дни? Може тук, може на ЛС. Мерси предварително[beer]

Автор: fotorafi   
Дата:   28-08-12 17:51

Ако не си проявяваш сам негативите, просто разваляш ГОЛЯМАТА МАГИЯ. Нямаш тръпката, емоцията...
Но ти си знаеш,...... сега сте едно сбъркано поколение[beer]

Дата:   09-09-12 21:15

Ъпвам темата, защото съм абориген. Съвсем случайно ровичках из нас и намерих ..

http://www.molaruso.ru/different/upa-601.jpg

С известни усилия го сглобих, но ми липсват знанията. Че е увеличител, ок. Че явно по-нататък ще се купуват химии и хартия..ще се купуват.. но не разбирам руски, за да прочета всички инструкции..
От това, което разбрах обаче май му липсва някакъв часовник.. Има ли смисъл да продължавам и да се мъча? Някой има ли инструкции на български или идея откъде да чета? Не е като да нямам желание..

Автор: milenpi   
Дата:   09-09-12 21:45

Увеличителя, като елементи е така:
Тяло за лампа-опалова или матова
Държач за лентата , да притиска лентата-най-простия е с две стъкла.
Мех с обектив, да фокусираш върху хартията.
И цялото това на едни релси да правиш каква си искаш по размер размер на снимката.
И основа на която слагаш фотохартията, хубаво е да е притисната с рамка , за да е равномерна.

Процеса:
Слагаш кадъра на държача, определяш рамка на снимката, фокусираш я.
И на зелена или червена светлина вадиш хартията слагаш я, пускаш лампата и закриваш на ленти пробната снимка и броиш-5-10-20 сек.
Т.е. имаш ленти с 5-10-20 сек.
И като я проявиш хартията измиеш и я фикснеш и пак я измиеш, пускаш бялата светлина на стаята и преценяваш колко ти трябва.
И така вече слагаш нова хартия и на червена или зелена, експонираш я на 10 сек. примерно -проявител, вода, фиксаж, вода.
И я закачваш на простор. Ако имаш и гланц преца -перфе.:)

Аз се учих от "Обща фотография- Яна Кюркчиева"
Потърси я в библиотеките.

http://knizhen-pazar.net/books/012/1279/127940.jpg

Публикацията е редактирана (09-09-12 21:48)

Дата:   09-09-12 21:48

има приложения за андроид, които ти подсказват каква да ти бъде експозицията /начално време, ти после можеш да си коригираш/

Автор: quazimodo   
Дата:   09-09-12 22:11

Точно този увеличител е ученически в прекия и преносния смисъл. Едно време брат ми, когато учеше в Юлиус Фучик си купи по-стария модел. При този увеличител фокусирането е автоматично. От тебе се иска да избереш формАта на снимката. Не виждам кадриращата рамка в комплекта а такава би трябвало да има. Качеството е горе-долу. Като за начални стъпки бива, но само ако и снимачната ти техника е от рода на Смяна 8М, Байрете или Вилия. В противен случай може да се чудиш защо хвалят толкова много "Лайка" а тя дава такива посредствени резултати. За четене:" Практическо ръководство по фотография" на Семерджиев. Мисля, че някой го продаваше из базара.

Публикацията е редактирана (09-09-12 22:22)

Дата:   09-09-12 22:36

Лайка, Смяна, Фед - все стари руски фотоапарати...

Автор: quazimodo   
Дата:   09-09-12 22:44

Ще ползвам едно заглавие от популярно фотосписание: "Стари, но златни"[smilie5] .

Дата:   09-09-12 23:18

Ансел Адамс и Стив Анхел са обяснили достатъчно добре нещата.
Няма нужда от Семерджиев и Кюркчиева - там ще пише за доста остарели и вече неверни неща.

http://www.darkroom.ru/info/books/

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »