Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Съвети за избор на първи DSLR
Автор: lamborg   
Дата:   24-08-11 23:58

Здравейте! Както много други хора и аз съм нов в тези среди и смятам тепърва да навлизам във фотографията (любителската). За тази цел, разбира се реших да си взема по-висок клас фотоапарат от моята "сапунерка".Планинар съм и ходя доста нагоре-надолу из планината, за това ще го използвам най-вече там.Иска ми се да се науча и усъвършенствам, за да правя добри пейзажни снимки и въобще на всичко в планината, а през останалото време просто ежедневни снимки. Бюджетът ми е малък, за това реших да си взема втора употреба фотоапарат като за начало. Последната седмица доста търсих и четох из форуми и ревюта и се спрях на 3 модела: Canon 1000D, Canon 1100D и Nikon D3100. За Canon 1000D и Nikon D3100 намерих добри оферти, но за Canon 1100D не успях...(ако някой има оферта или знае за такава може да сподели). Ще се радвам да видя вашето компетентно мнение и за 3-те фотоапарата, а ако имате и други предложения също ги споделете : )

Отговори на това съобщение
 Re: Съвети за Избор на първи DSLR
Автор: apollo   
Дата:   25-08-11 00:04

Кажи нещо за обективче, защото и трите тела са един дол дренки [smilie24]

Пък после помисли за пол. филтър, неутрален/особенно ако снимаш поточета и водопадчета/ пък ако събереш парички и хубави градиенти [smile]

Re: Съвети за избор на първи DSLR
Автор: simbon4o   
Дата:   25-08-11 09:10

ако не ти трябва видео и лайфвю можеш и на по-стари камери да се метнеш и ще ти вършат не по-лоша работа за пейзажи а ще останат пари за обективи и филтри и чанти и стативи...

Автор: ilcoin   
Дата:   25-08-11 09:48

И мисля че е крайно време някой админ да земе да сложи една такава тема най-отгоре да не си пишем едни и същи работи всяка седмица по 2-3 пъти.

Разбирам че е врътня, щото сайта по всичко му личи че е отвратително програмиран, ама ще бъде добре за всички, най-вече за тези които питат.

Извинявам се на lamborg за спама. Потърси малко из форума, има чудесни теми по въпроса. Успех [smilie24]

Автор: mitku   
Дата:   25-08-11 09:55

Евтин/начален вариант: Никон D80 + 18-55VR (или ако събереш още малко пари - с 18-105VR) - ще ти излезе към/под 700 лв. (900 лв. с 18-105VR) на старо. Иначе и Никон Д3100 става като евтин вариант. [smilie7]

Публикацията е редактирана (25-08-11 09:56)

Re: Съвети за Избор на първи DSLR
Дата:   25-08-11 23:06

Никон-а върви с този обектив http://www.dpreview.com/lensreviews/nikon_18-55_3p5-5p6_vr_n15/
,а Канон-а с http://www.dpreview.com/lensreviews/canon_18-55_3p5-5p6_is_c16/
и доколкото "разбрах" май няма особени разлики между двата.

Публикацията е редактирана (25-08-11 23:14)

Дата:   25-08-11 23:13

До ilcoin
Няма проблем.Напълно подкрепям това, което написа (ще е наистина полезно)[smilie24] сега ще се постарая повече да потърся из форума.

Публикацията е редактирана (25-08-11 23:15)

Автор: Батко   
Дата:   26-08-11 00:02

А защо се спря на Canon / Nikon ?
Защо в 95% от случаите търсещите съвет са се спрели или на Canon или на Nikon !?

Специално от изброените от теб апарати, ако ги разгледаме като цени в магазина, Sony A35 е на подобна цена и ги отвява всичките.
Други марки като Олимпус, Пентакс и Сигма също не са за подценяване!

Имай предвид, че Канон и Никон нямат матрична стабилизация, в случай че ти се наложи някога да правиш снимки в планината без статив. Нямат и намерение да слагат. Също така новите алфи на Сони засрамват и най-професионалните тела на Canon и Nikon по кадри в секунда ( серийни снимки ). И още един плюс за новите Сони-та - много са леки!

Иначе притежавам канонска техника, засега...

Автор: asahi   
Дата:   26-08-11 00:32

Каква стабилизация в ясен слънчев ден с широк обектив? Това е най-често срещаната планинска ситуация.

Авторе, като тръгнеш да си търсиш обективи ще разбереш защо хората предпочитат Никон/Канон.

Автор: BVSMP   
Дата:   26-08-11 09:05

Ето едно предложение и от мен
http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=2&cat=47&product=8131&show=additional

Преди време, когато питах тук за турбосапунер ме посъветваха да изградя система около обектив 18-105. Първоначално сглупих и си взех D3100 с 18-55, но няма приближение - на 55мм снима както го виждаш реално, докато 105мм вече приближава. После го смених с 18-105, който както и в твоя случай за туризъм и планина е перфектния вариант, ако не искаш да носиш втори обектив в раницата. Ако бюджета е ограничен си вземи един D80 D60 D5000 от базара и един 18-105 нов или пак от базара. Просто се разрови и потърси из обявите, но НЕ БЪРЗАЙ да купуваш преди да си се убедил кое колко върви на старо и внимавай кое колко е експлоатирано, за да не те минат. Ако ги имаш парите най-добре си го вземи от магазина и не се занимавай с щуротии.

CANON да ме извиняват ама 1100D е като играчка изкарана от снакс - такава отвратителна пластмаса и сапунерките нямат.

И преди да вземеш каквото и да е, пробвай и двата обектива в магазина, за да придобиеш представа кой докъде приближава, да нестане като мен да се занимаваш после в базара да подменяш обективи след един месец.

Ето и ревю за обектива със снимки точно по твоята тематика[beer]

https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=REVIEW&ARTICLE_ID=106

Публикацията е редактирана (26-08-11 09:26)

Автор: headcharge   
Дата:   26-08-11 11:56

asahi И защо именно, че нещо не се връзва откъм логика? Никон може би да, ама Канон [smile] ?

А за стабилизацията - хубаво нещо е, защо да я няма като може да я има, и то за същите, да не кажа по-малко пари [smile]

Публикацията е редактирана (26-08-11 11:57)

Дата:   27-08-11 01:57

Защо Канон и Никон не мога да кажа (може би са най-известни и разпространени).Аз статив няма начин да мъкна с мен в планината.Погледнах Сони-то, хубаво е, но ново е прекалено скъпо за мен, а обяви на старо не намерих.Четох, че стабилизацията на Канон и Никон е просто в обективите, но било уж по-добре да е в тялото. Но нали я има все пак някъде. Варианта Никон Д3100 + 18-105VR (бях попаднал на това ревю и останах доволен от снимките) най-много ме блазни ама обектива на старо не намирам, за това ще трябва да се задоволя с 18-55, ако въобще имам късмет обявите още да важат.Има нещо, което не разбрах...какво значи "компенсация до 2 стопа"?

Автор: pefoto01   
Дата:   27-08-11 02:58

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: klez   
Дата:   27-08-11 07:51

Батко, Pentax-ите примерно не са лоши ама чак до такива извращения като Сони да се стига... дето дори Hot Shoe-то им не е съвместимо с всички останали..... :) Аз лично тая марка отдавна съм я анатемосал (като марка направо) имат много кофти политика откъм съвместимости. Като почнем от безумно скъпите и скапани Memory Stick карти от едно време, минем през зарядните им за фотоапаратите дет буксите имаха форма на разперен пеликан хранещ 2те си малки и струваха по 40 евро и стигнем до шашавото hot shoe.

Към автора, вчера четох някъде подобна тема на твойта разрови малко че не я помня къде беше, там беше обяснено добре, кои марки каква съвместимост имат със стари обективи, какви са ползите и недостатъците от стабилизация в тялото и т.н. и т.н. Аз лично също бих ти препоръчал Canon, Nikon и Pentax като варианти. Доста масови са, аксесоари, обективи и т.н. се намират бол за тях и в борсата и в ибей и къде ли не и цените са по-добри.

Автор: mugen   
Дата:   27-08-11 08:31

Малко по-скъпи са, ама ае да не са "скапани" Memory Stick [smilie8]
Освен това Сонитата приемат MS или SD в един слот.

Крачето за светкавица сигурно пак гадните Sony са го измислили [smilie8]
Като взимаш цяла система не може на другия ден с надписа Sony отпред да изтряскаш и великото метално краче, щото хората 20 години преди това са събирали светкавици и аксесоари.

То и байонета им не е съвместим с всички останали ко да напраИм.

Въобще препоръчайте си му на човека Canon/Nikon ама не пишете глупости за другите марки във всеяка тема, или май само като плюеш по другите може да накараш някой да си купи Canon/Nikon, други доводи не останаха.

Дата:   27-08-11 08:56

Малко по скъпи били мемори стик? :) аз доколкото си спомням като навлизаха тея карти мемори стика бяха между 4 и 6 пъти по-скъпи и същевременно не бяха 4-6 пъти по-добри. Да не говорим, че бяха съвместими само със сони устройства, Догонваха SD-тата когато почнаха да пускат MiniSD и MicroSD и т.н.. и да логично беше и Sony да почнат да работят със SD ... :).

Относно крачета за светкавици байонети и т.н. Обяснявам:

Човека е начинаещ, за него е важно да може лесно да си намира различни съвместими устройства, за Канон-а съм си намирал светкавици и по 3лв и съм щракал с тях, преходници към М42 обективи има и по 5-6лв и работят добре. За един начинаещ мисля че е важно, да може да си купи евтини аксесоари (особено както автора каза, че няма да се занимава професионално).

Друг е въпроса, ако тръгне да купува сега техника за 15 000лв с цел професионална употреба, тогава може би и Сони би бил добър вариант :)

Варианта на mitku не ми изглежда лош, с D80-то и 18-105VR.

Mugen, влез в базара и виж колко обектива за canon/nikon се продават и колко за Sony :) За теб дет снимаш професионално и си купуваш чисто нови обективи за по 10к това може да е без значение ама за някой дето го ползва за забавление фотоапарата си е важно.

Публикацията е редактирана (27-08-11 08:59)

Автор: Tekumze   
Дата:   27-08-11 10:29

Квото и да вземеш, едни и същи снимки ще правиш. Ама като за начинаещ със стабилизирано тяло ще си по-добре.
Познавам поне 100 човека тук от форума, които и със Смяна-8 ще направят по-хубави снимки от други 10000 с последен модел скъп хаселблад, канон или никон.... /и аз съм към тез 10000/ [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   27-08-11 10:34

Tekumze [smilie24] Пентаксите имат и хубава картинка и не-лоша съвместимост със стари обективи, и стабилизация в тялото :)

Автор: mugen   
Дата:   27-08-11 10:50

klez написа:
> Mugen, влез в базара и виж колко
> обектива за canon/nikon се продават и
> колко за Sony :) За теб дет снимаш
> професионално и си купуваш чисто
> нови обективи за по 10к това може да
> е без значение ама за някой дето го
> ползва за забавление фотоапарата
> си е важно.

Снимам аматьорски и нов обектив съм виждал само на картинка, няма значение.
Не ми се спами в темата на човека.

Автор: batonga   
Дата:   27-08-11 11:07

klez, говориш наизуст. Не че нещо, обаче поне в няколко теми от този тип се оказа, че именно за начинаещи/любители, които не смятат да инвестират хиляди левове, Сони системата е една от най-подходящите. И няма как да е иначе. Просто комбинацията от стабилизирано тяло + огромен набор от сравнително евтини стъкла, изяснява избора до голяма степен. Изумителна е обаче упоритостта, с която плюете по Сони. Смешно е като го четеш отстрани. Кажи ми, за бюджетни решения, какъв е по-добрия вариант - да си купиш тяло със стабилизация, или всеки път да плащаш стабилизацията с обектива? Колко струват стабилизираните обективи за Канон и колко струват Сони/Минолта обективите? Искаш ли да сглобим по една сходна системка набързо - ти Канон, аз Сони и да теглим чертата после? Какви мемори карти, какви светкавици, какви преходници бе човек... Тия неща ги избиваш още с първия обектив. За финал, понеже стана дума и за професионални занимания с фотография, отвори ако имаш желание, темата за А77 и виж колко народ са писали, че сериозно се замислят да минат на алфа маунт покрай това тяло. Такива идеи само до преди месец биваха осмивани жестоко и анатемосвани, а сега изведнъж стана нормално да се говори за това. А тепърва догодина идва и полупрозрачен фулфрейм... Тогава какви обрати ще са тук из коментарите по форума не ми се мисли, като по филмите ще е [smilie18] Наистина не разбирам какво толкова ви пречат Сони, че постоянно има във всяка тема за тях по минимум един дежурен хейтър, който да ръси необоснован яд. Може би е мисълта че евентуално си се качил на погрешния влак, или фактът че за има няма 5-6г. Сони почна да разказва играта... Еми СОРИ ако е така [beer]

Автор: digitalgab   
Дата:   27-08-11 11:15

За Сони! [smilie24]

Дата:   27-08-11 11:20

:] както казах в началото на първия си пост още. Като цяло не ги харесвам като марка което само по себе си казва, че не съм безпристрастен.

Относно колко струва за Сони и колко за Канон/Никон.

В общия случай канон/никонския може да си го намериш втора ръка на половина и надолу от цената му нов. При сони е малко по зор работата... доста по малко втора ръка обективи се продават както казах по-горе.

Автор: batonga   
Дата:   27-08-11 11:25

Да, но пък имаш минолти на корем [smilie24]

Автор: ludiakolio   
Дата:   27-08-11 13:22

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=2&i=442243&t=442243&phorum_uriauth=[smilie24]
Аз също съм начинаещ,отскоро съм с К2000 на Пентакс и много ме радва,пак казвам -не снимам плакати и фото модели.Ако сега пазарувах щях да питам човека да дръпне надолу малко цената и да взема това. Успех[smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »