Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Не очаквах такава тъпотия от Canon
Автор: matasel   
Дата:   08-04-09 19:11

Имам Canon S1 IS и съм го ползвал с CF карта до 8GB без проблем.
Затова без да се замислям много и да правя проучвания си купих 16 GB SD карта с идеята, че няма да има проблем да я ползвам на по-новия апарат от същата серия Canon S2 IS.
Да ама не - получава се съобщение за грешка и картата не се разпознава.
Последващото "проучване" показа, че този модел работел максимално с 2 GB SD памет. Е това според мен се нарича деградация.[smilie23] [smilie23]

Отговори на това съобщение
 Re: Не очаквах такава тъпотия от Canon
Автор: boink   
Дата:   08-04-09 19:14

това според мен се нарича "проблем с информацията" и то личен [smilie23]

Автор: blr2   
Дата:   08-04-09 19:15

Не е деградация, а особенност на СД стандарта С2ИС не поддържа СДХЦ, както и всички апарати от неговото поколение.

Автор: bozo   
Дата:   08-04-09 19:32

RTFM...

Автор: Apostol.Hristosov   
Дата:   08-04-09 19:42

Ами да не ти пука, Мариане!Добрата новина в случая е, че имаш S2 IS - страхотна малка машинка!Пробвай 8-цата дали ще проработи, би трябвало.Аз лично на моя повече от 2ГБ не съм слагал.

Пощракай малко и ще ти мине!И като приключи ремонта нали знаеш...

[smilie3]

[beer]

Автор: excessmind   
Дата:   08-04-09 20:51

На S2 IS вероятно работят и 4Gb обикновени SD карти, не SDHC. Само че не знам дали още се продават такива.

Автор: peopenevsky   
Дата:   08-04-09 20:59

Автор: matasel
Дата: 08-04-09 19:11

Нямаш проблем, тази тема беше вече във форума.
По принцип разлика между SD и SDHC е само във форматирането. Но !!!!!!!!! се получава следния парадокс. Апарата ти форматира стандартно във FAT16, проверява големината на картата, вижда че е над 2 ГБ и отказва да форматира понеже логичния формат над 2 ГБ е FAT32.
Значи: форматираш 16GB SDHC картата с компютера на FAT16 и снимаш на воля.
Не съм имал 16ГБ карта, но с 8ГБ съм го правил много пъти и никъкъв проблем, работи си.

Автор: Нели   
Дата:   08-04-09 21:00

Продават се, да [smile]
Не е проблем с информацията, а има софтуерни ограничения, които те карат да си купиш по-висок клас (може би са пропуснали да го направят за S1 IS [smilie5] )

Дата:   08-04-09 21:55

Кво стана? успя ли да я подкараш?

Автор: джъмбо   
Дата:   08-04-09 22:08

не мога да разбера какъв е смисъла да си сложиш 16 гб в сапунерка.....

за видео камера ми е ясно ще ти даде 3 часа на ХД... ама за снимки.... кога ще я напълниш?!?!?!?!?

Автор: drkskwlkr   
Дата:   08-04-09 22:13

peopenevsky написа:
> Значи: форматираш 16GB SDHC картата с компютера на FAT16 и
> снимаш на воля.
> Не съм имал 16ГБ карта, но с 8ГБ съм го правил много пъти и
> никъкъв проблем, работи си.

Абсолютно ли си сигурен? Според мен ограничението на FAT16 е 4 GB под WinXP и 2GB под по-ранни ОС (http://support.microsoft.com/kb/310561
).

Друг е въпросът, че има модели фотоапарати на Canon, които не могат да форматират карта с обем по-голям от 2 GB, но могат да използват карта с по-голям обем.

matasel: Какво точно е съобщението за грешка, което получаваш? Какво става, като потърсиш в Google точния текст на това съобщение?

Коментарът на джъмбо също е уместен [smilie18]

Автор: hostage   
Дата:   08-04-09 22:24

аз имам 256мб в А520-ката и ми стигат :) харда ми е 40гб...

Автор: neptun61   
Дата:   08-04-09 23:11

Автор: peopenevsky
Дата: 08-04-09 20:59

Автор: matasel
Дата: 08-04-09 19:11

Нямаш проблем, тази тема беше вече във форума.
По принцип разлика между SD и SDHC е само във форматирането.

Да,ама не. Разликата в двата стандарта е в начина по който се достига до клетка и колона в паметта. Друго яче казано са абсолютно несъвместими. Контролера за паметта трябва да поддържа и двата стандарта.

Публикацията е редактирана (08-04-09 23:12)

Дата:   08-04-09 23:18

Благодаря на всички Ви[beer]

hostage и аз имам 256 МБ и нямам проблем

drkskwlkr, Съобщението е:"Memory card error"
И в дясно долу
0 (кадъра)
0" (секунди)

джъмбо, тази сапунерка я ползвам за видео - не е HD, но е със стереозвук и затова купих такава карта. Снимки правя с DSLR.

peopenevsky, не успях.
Единственото устройство, което я приема е вграденият четец на лаптопа ми. Когато започна форматиране ми дава 3 възможности. NTFS, FAT32, exFAT. И в трите случая при поставяне в апарата ефектът е един и същ.

Картата, която купих е HC(не че има 16 GB обикновени) и засега мога да я ползвам само като малък, относително бавен и скъп външен диск, ако не потръгне номерът с форматиране във FAT16.
Но съм имал много по-лоши моменти, така че няма да го взимам навътре, както ме съветва и Митко[beer] [beer]

Дата:   08-04-09 23:33

Ами пак нямаш проблем, в лаптопа я форматираш и готово, само че трябва да я форматираш в DOS прозореца на XP, понеже уиндоса прави точно това като фотоапарата, вижда я над 2ГБ и предлага ФАТ32.

Значи: отваряш команд прозореца (ДОС) и пишеш:

format ?: /fs:fat

? = на логичното устройство на СД картата, напромер f:

Направи го и снимай върху 16ГБ, успех и се обади как е станало
чакам

Дата:   09-04-09 09:02

peopenevsky, благодаря отново.[beer]
Сега пробвам форматиране под ДОС. Става бавно, но това разбира се няма значение[smile]. Дано стане.
Ако не стане мисля да опитам да я раделя на логически части по 2 GB.[smilie11] [smilie11]

Автор: danbi   
Дата:   09-04-09 10:23

SDHC стндарта наистина дефинира различен метод на адресиране на паметта (сектори, вместо байтове). Ако контролера на фотоапарата ти не го поддържа, няма как да ползваш каквато и да е SDHC карта, без значение от логическия формат. Дори може да не я разпознава правилно (защото и идентификацията е различна).

CF формата е нещо съвсем друго и по същество е IDE (Parallel ATA) интерфейс.

Може би просто трябва да се сдобиеш с до 2 GB SD карта...

Автор: БАЛЕВСКИ   
Дата:   09-04-09 10:33

Когато си купих 1Ds Mark II-ката и отидох във Фотопавилиона, за да си взема да имам в тялото и SD карта. Купих една 8 GB - не можеше да работи с нея (дори и да я форматира не позволяваше). Сложих 4 GB - тук позволи формат, но даваше на няколко кадъра грешка. Тъй като по същото време бе представянето на новото 5D, отскочих до залата да питам представителя на Канон за к`во иде реч. Пича сложи 2 GB SD карта и нямах грижа; но и той не разбра защо не ставаше с по-големи. Върнах се, разрових се в нета и.... с последния ъпдейт на софта всичко се оправи. Сега работя и с двете карти - нямам грижа.

Автор: blr2   
Дата:   09-04-09 10:54

Не си губи времето с тия неща. Продай я тази голяма карта и си вземи 3-4 по 2 ГБ. Е, ще се набуташ малко, но поне ще знаеш, че са ти 100% съвместими с апарата. Аз между другото предпочитам да снимам с няколко по-малки карти, отколкото с една голяма. По-сигурно е просто.

Дата:   09-04-09 12:07

Автор: neptun61
Дата: 08-04-09 23:11
Да,ама не. Разликата в двата стандарта е в начина по който се достига до клетка и колона в паметта. Друго яче казано са абсолютно несъвместими. Контролера за паметта трябва да поддържа и двата стандарта.

Кои 2 стандарта, кой е SDHC стандарт и кой SD стандарт. Разликата е в големината.
Форматираш 64кб/16бита кластери и контролер който чете фат16 ги захапва.

Аз съм го правил поне 50 пъти, и не е имало проблеми само че максимума СД карта е било 8 ГБ просто нямам 16ГБ да пробвам.

Автор: drkskwlkr   
Дата:   09-04-09 13:08

peopenevsky: продължавам да не разбирам как става тази работа с форматиране на 8GB карта под FAT16, при положение че лимитът от 2/4 GB за FAT16 не е изсмукан от пръстите, а е чисто и просто произведение на две 16-битови числа. 2GB е лимитът в Windows Me и по-ранни версии, Windows XP прилага една хитрина и разширява ограничението до 4GB но... дотам.

Искам да ми покажеш данните за размера и броя на клъстерите на 8GB карта, форматирана на FAT16, наистина ми е любопитно!

Отделно от това ти казаха, че SD интерфейсът не е съвместим с адресацията на SDHC (въпреки че обратна съвместимост има), така че не е въпрос само да се форматира някаква карта по някакъв начин.

Така че моля -- факти и цифри, за да замълчим като другите богове [smilie18] [beer]

Дата:   09-04-09 16:15

DOS показа, че картата е 16 GB и започна да я форматира. Оставих я на около 30% и след като се върнах видях съобщение:
The volume is so big for FAT16/12
Когато се погледне под Windows: за file system не дава никаква информация и съоветно обемът на картата се индицира като нула.
След форматиране с "FAT32" си дава 16ГБ.
Това е засега.
Остава надеждата с разделяне на няколко логически устройства.[smilie11] [smilie11]

Автор: danbi   
Дата:   09-04-09 17:09

Хъм... любимият на всички достоверен източник Wikipedia твърди следното Secure Digital

идеята на blr2 ми се струва най-добра, освен ако не планираш придобиване на по-нова камера (с повече мегапиксели) или ще си ползваш картата просто като бекъп.
Аз лично 'неудачните' флаш карти ги ползвам именно за това.

Дата:   09-04-09 17:37

danbi, ами само това май ми остава, както бях написал и по-горе.

Опитите с разделянето на логически части се провалиха, най-малкото поради това, че никоя от програмите, с които разполагам (над 10) не "вижда" СД карта нито 16ГБ, нито 256 МБ, нито във вградения четец на лаптопа, нито във универсалния външен, който пък не е съвместим с 16ГБ, а само с 256 МБ (от наличните ми карти)

Акронис вижда 2ГБ и 8ГБ CF карта, но нещо май бърка с обема и не съм сигурен, че може да я радели на логически части.

И ако все пак проблемът е само софтуерен, а не хардуерен остава възможността за някой фърмуер упдейт, ама след толкова години едва ли някой ще го прави - нови камери излизат и трябва да се продават.[smilie24] [smilie23] [smilie24] [smilie23] [smilie24] [smilie23] [smilie24] [smilie23]

Автор: ashli   
Дата:   09-04-09 17:38

Според мен ъпдейт на firmware ще свърши работа!

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »