30
March
2024

Семинар „Травъл фотография“ с Емил Данаилов

Семинар „Травъл фотография“ с Емил Данаилов

Пътешествия и приключения, портрети и пейзажи, стрийт и архитектура – всичко за травъл фотографията в един интензивен двудневен семинар!

Подробната теоретическа част, илюстрирана със стотици фотографии, разглежда, дискутира и разяснява всеки един аспект на снимането по време на пътуване. Множеството технически препоръки, практически съвети и идейни напътствия превръщат семинара в сигурен трамплин за справяне с вашето следващо фотопредизвикателство!

Освен теория, предвидено е и индивидуално обсъждане на снимките на участниците в семинара – преди и след практическата част, така че резултатът от обучението се вижда веднага.

Програма:

1. Особености на травъл фотографията. Илюстративност и художественост. Снимки за спомен и запомнящи се снимки. Нагласени и непринудени снимки. Тенденциозност и обективност. Авторско присъствие и отношение.
2. Комуникация и етика. Местни закони и морални норми. Въздействие на туризма върху средата. Отговорността на фотографа. Качества на травъл фотографа.
3. Предварителна подготовка за пътуването. Избор на техника и аксесоари. Транспортиране и сигурност.
4. Жанров синтез. Архитектура и градски пейзаж, портрет, стрийт, репортаж, пейзаж. Особености, избор на обективи и експонационни режими.
5. Как и колко да снимаме. За и против кропа. Гледна точка. Познато – непознато. Отблизо и отдалеч. Детайл. Предаване на мащаба. Панорами. Въздействие на фона и елементите. Нощни снимки. Използване на статив и светкавица.
6. Неповторимата снимка.
7. Разнообразие и стил. Изграждане на цялостен образ. Травъл фотографията като есе. Човек в контекст.
8. Фотографът като фоторедактор. Подбор и подготовка на кадрите за презентация или публикация. Количество и технически характеристики на снимките, композиция, идея, развитие на темата, внушение, цялостен ритъм. Текстове към снимките. Обработка на изображенията. Черно-бяло или цветно. Архивиране.
9. Обсъждане на снимки на участниците в семинара от предишни техни пътувания.
10. Снимане по улиците на София.
11. Обсъждане на заснетите снимки.

Участниците в семинара да носят подбрани снимки (15-20) от едно свое пътуване (без значение дали от чужбина или от България) и по една подборка (15-20) от най-добрите си попадения от всички пътувания.

Семинарът ще се проведе в офиса на Фото Форум – София, бул."Евлоги и Христо Георгиеви" №56, етаж 2, на 30 и 31 март (събота и неделя) от 10 до 19 часа.

Броят на участниците е ограничен, запишете се навреме.
За записване, пишете на site@photo-forum.net

Такса за участие в семинара – 250 лв.

Таксата се заплаща по един от следните начини:
1. В брой в офиса на Фото Форум (София, бул."Евлоги и Христо Георгиеви" №56, етаж 2),
работно време 10:00 – 18:00 ч.
2. По банков път – сметка: BG03BPBI79421200020497 (виртуален IBAN от Юробанк към Paysera сметка) на името на Симетро.ком ЕООД. При превода си пишете имената, на които е направена регистрацията.
3. През Paysera – потребителски номер: EVP1410006342385 на името на Симетро.ком ЕООД. При превода си пишете имената, на които е направена регистрацията.
4. Revolut.

Емил Данаилов е травъл журналист и фотограф, организатор и водач на фототурове по света. В първото десетилетие на века е главен редактор на списанието за туризъм, пътешествия и приключения „Одисей“. Негови работи можете да разгледате и прочетете на https://subektiv.com/
Семинарът му „Травъл фотография“ се превърна през годините в школа за пътешественици с фотоапарат. Станете един от тях!

 

Calibration scale

Do you see all degrees clearly? If not, calibrate your monitor.