Ревю на Motorola ZN5 (телефон)




Motorola ZN5 като любителски фотоапарат.

Уважаеми читатели, motorola zn5
не беше далече времето, когато се усмихвахме иронично, щом се заговореше за снимки от мобилен телефон. Ниската резолюция, високите нива на шум и липсата на динамика бяха фактори, които обуславяха лошата слава на подобен род устройства за фотографиране. Ако се замисля обаче, бих могъл да кажа, че не беше далеч времето, когато същите тези неща можеха да се кажат и за дигиталните фотоапарати и то дори за тези от висок клас.  Така или иначе с напредването на годините, технологиите се променяха, а качеството и резолюцията растеше, както при изображенията получени от истински цифров фотоапарат, така и при тези от вградената камера на мобилния телефон. Всъщност какво толкова отличава цифровият фотоапарат на GSM-a от нормалната любителска "сапунерка" ? Може би основните разлики идват само и единствено от ограниченията на малкия размер, в който трябва да се вмести камерата на телефона.
Тенденцията на развитие при дигиталните фотоапарати ясно показва, че обикновеният любител, снимащ семейството и децата си и нямащ особени претенции към размери за печат по-големи от 10х15 или 13х18см, все повече разчита на камерата в мобилния си телефон, за запечатване на любимите мигове от ежедневието си. Нещо повече - мобилният телефон се е превърнал в миниатюрен офис и средство за забавление. Като че ли основната му функция - да служи като телефон, остава на все по-заден план, за сметка на различните приложения - интернет, мейл, игри, слушане на музика, радио, органайзер, будилник и т.н. Цифровата фотография и видео се превръща в основен и все по-важен елемент и вероятно до 1-2 години едва ли ще има GSM без камера с висока резолюция. В края на краищата, освен за забавление, цифровата камера може да служи и за много бизнес приложения - преснимане на документи, регистриране и моментално предаване на разстояние на важни моменти и събития по време на работния процес, видео и аудио запис на срещи и т.н.
В настоящото ревю ще ви запознаем с фотографските възможности на Motorola ZN5 - модел на известаната марка в средния ценови клас.С основните технически характеристики и възможности на модела, можете да се запознаете от таблицата по-долу.
 

Дисплей

TFT, 240х320 точки, 262000 цвята

Клавиатура

Сензорна

Мрежа-честоти

850 MHz / 900 MHz / 1800 MHz / 1900 MHz

Батерия

Li-Ion (BX50), 950mAh, 580 часа режим на готовност, 9ч и 30мин в режим разговори

Памет

Вградена - 350мб, слот за micro SD

Свързаност

WAP, Email, Wlan, WiFi,HTML. GPRS, EDGE,Bluetooth, USB

Съобщения

SMS, MMS,EMS

Звуци

Полифонични мелодии, аудио формати - MP3/WMA/eAAC+

Аудио

MP3 плейър, FM радио

Забавления

Mobile Java, игри

Доп. функции

Калкулатор, огранайзер,календар, часовник, будилник,хронометър, диктофон, гласово набиране

Камера

Kodak - обектив 35мм приравнено фокусно разстояние и бленда 2.8 . CMOS сензор

Резолюция

5 мегапиксела,2560х1920, Видео 144х176

Аутофокус

Автоматичен, макро, пейзаж

Светкавица

Вградена ксенонова светкавица с възможност за корекция на червени очи

Чувствителност

От 64 до 1250ISO

Баланс на бялото

Автоматичен + запаметени настройки в зависимост от осветлението

Самоснимачка

5 или 10 секунди

Други

Панорама, серийни снимки, рамки, етикети, надписи

Редактиране

Изрязване, завъртане, преоразмеряване, яркост, контраст, изостряне, замъгляване, ч/б, сепия, цветни филтри

Карти памет

Micro SD до 4GB

Операционна система

Linux

Размери

118 x 50.5 x 12 мм

Тегло

114г с батерията


Както вероятно вече сте се запознали от таблицата, Motorola ZN5 е снабдена с цифров фотоапарат Kodak. Фотоапаратът изненадва с добро качество на изображението, особено когато сцената е добре осветена. Резолюцията е повече от достатъчна за любителски цели, а рязкостта на изображението от край до край превъзхожда голяма част от любителските фотоапарати в ниския ценови клас. Явно обективът е на ниво, въпреки малките си размери. Моделът е снабден с аутофокус. Той не е особено бърз, но работи добре. Има 3 режима - автоматичен, макро и пейзаж. При снимки на по-близки разстояния препоръчвам да се превключи в режим макро, тъй като в противен случай често фокусът се лъже по фона зад основния обект. Освен настройки на аутофокуса, камерата предлага и настройки на баланса на бялото, присъщи за нормалните цифрови фотоапарати - автоматичен, слънце, сянка, изкуствено осветление, неоново осветление и т.н.  Интересна опция е нощният режим, при който чувствителността на камерата се променя автоматично до 1250ISO. Вероятно ще погледнете скептично на подобна екстра, но както ще се убедите от примерите по-долу, снимките при такава чувствителност, макар и да не са перфектни, вършат добра  работа. Разбира се, при ниска осветеност може да използвате и вградената светкавица, която осветява обектите до около 2 метра.
Камерата няма оптично варио, а цифровото не пропоръчвам да използвате, тъй като качеството пада значително. По-добре запомнете правилото " Най-доброто варио са нашите крака" .
За тези, които нямат време или желание  да се занимават с редактиращи програми, Motorola ZN5 предлага множество филтри и функции за обработка на картината още в самата камера.

Ето и снимки при различни условия, направени с Motorola ZN5. Кликнете върху снимките, за да ги отворите в оригинален размер.





































































1250 ISO, ниска осветеност :



Заснемане на текст ( дължината на покритата площ е около 5см) :



Като заключение мога да кажа, че фотографските възможности на Motorola ZN5 са на добро любителско ниво. Въпреки, че се наблюдава цветен шум при всякакви чувствителности, снимките изглеждат много добре, отпечатани в размер 10х15 и 13х18. Сами може да проверите това твърдение като свалите някой от файловете по-горе и го разпечатате. При добри светлинни условия и грамотно заснемане могат да се получат много добри резултати дори и при 20х30см. Разбира се камерата на този телефон, не може да замени добрия дигитален фотоапарат и едва ли ще е основен инструмент в ръцете на напредналия любител, но за хора без особени фотографски претенции тя върши чудесна работа в ежедневието.

Официален вносител на Motorola за България е фирма VIP Trading.

Б.Бонев'2008