Ревю на обектив OLYMPUS 45/1.8



 

На 30 юни 2011 г. Olympus предложи на фотографската общественост три нови апарата от системата М4/3 и два нови обектива. Апаратите от третото поколение на Pen – E-Pl3, E-P3 и E-Pm1 със своите отлични качества бързо се наредиха сред популярните камери на пазара. Нещо повече – те станаха убедителен конкурент (още отсега!) на DSLR-ите от ниския и в някои случаи и на средния клас.
Особен интерес предизвика обективът 45 mm F1.8, защото той с ясното “портретно” фокусно разстояние еквивалентно на 90 мм в класическата филмова фотография и с добрата светлосила – 1,8, е чудесен инструмент в ръцете на един запален фен на портретната фотография, като дава възможност на фотографа да приложи едно от най-важните изобразително-изразни средства – селективната острота. Това са изначалните предпоставки при портретната фотография, а с теста по-долу ще разберем как стоят нещата на практика.
Исках работата с обектива да бъде при най-обикновени практически фотографски условия, не исках да затъвам в научна разработка, за да бъда най-полезен на четящия тези редове. Поставих обектива на моето Е-Pm1 и снимах често пъти при светлинни условия далече от идеалните - в пицарии, сладкарници, при снеговалеж и т.н. С други думи не търсих идеалната светлинна обстановка, още повече, че за мен добрите фотографии стават при по-необичайни условия. По-голямо внимание обърнах на портретни снимки, но не пренебрегнах и снимките на улицата, в превозни средства и др. Всъщност исках да изясня приложимостта на този обектив и неговите плюсове и минуси. 
Най-напред да изясним неговата конструкция. Дизайна, разбира се, е въпрос на вкус. За мен обектива има много добър  вид сходен с най- скъпите обективи – стилен, функционален, приятен. Дали е метален? Със сигурност байонетът е. Тялото също изглежда метално, но не можах да намеря подходящите данни в литературните източници. Оптическата конструкция е от 9 лещи, част от които са асферични (няма ED стъкла) в 8 групи. За бокето услужливо се грижат 7 ламели. Какво е то ще видими по-долу в снимките.
Предпоставките за един добър обектив са налице. Сега да видим как се държа той в практиката на снимачния процес. 
Първото което ми направи силно впечатление е изключително бързият автофокус Нямам научна методика да го измеря, но мога да кажа, че той е по-бърз от повечето DSLR с портретен обектив, с които съм снимал. Сравних го с  макро обектива Sony 50/2 поставен старият ми Sony A500 и той работеше по-бързо, особено при малко светлина. Освен това е практически безшумен – нещо което е полезно и важно при снимането на видеоклипове. Не можах да видя недостатъци и в прецизността на фокусирането.  Установих, че в около 90% от ситуациите при недобри светлинни условия обективът се справи превъзходно. При автофокуса очевидно конструкторите на обектива  са сполучили. 
Второто – лек, компактен и удобен за работа с  широк, функционален пръстен за ръчно фокусиране.
Третото – остър още при отворена бленда 1,8, като остротата му се подобрява значително още при бленда 2,2. За мен бе изненада, че дори и при бленда 16 понижаването на общата острота вследствие на дифракционните явления не е особено драстична.
Четвърто -  и дисторсията и хроматичната аберация и винетирането  са пренебрежимо малки и при най- отворена бленда.  
Снимките които показвам по-долу съвсем не са някакви върхови постижения, някои от тях са дори клишета, но са с главна цел -  тестване на обектива в реални условия. Всичките са снимани в Jpeg, защото е известно че в 3-тата генерация на PEN тези файлови формати  са особено добри и почти не изискват постобработка. 
 
 
Характеристики : 
 
 
Фокусно разстояние 45мм
Конструкция 9 оптични елемента в 8 групи

 

 

Мин. разстояние  за фокусиране

0.5м

Резба на филтъра

37мм

Ламели на диафрагмата

7

Максимална бленда

F1.8

Минимална бленда

F22

Диаметър

56мм

Дължина

46мм

Тегло

116г

 
 
 
Снимки при различни условия : 
 
 

 

 

olympus4518

 

 

olympus4518

 

 

olympus4518

 

 

olympus4518

 

 

olympus4518

 

 

olympus4518

 

olympus4518

 

 

olympus4518

 

 

olympus4518

 

olympus4518

 

 

olympus4518

 

 

olympus4518

 

olympus4518

 

 

olympus4518

 

 

olympus4518

 

 

olympus4518

 

 

olympus4518

 

 

olympus4518

 

 

olympus4518

 

 

olympus4518

 

 

olympus4518

 

 

olympus4518

 

 

olympus4518

 

olympus4518

 

 

 

Всички тези снимки показват, че Olympus 45/1,8 е един превъзходен обектив и то с приемлива цена за качествата си. Бих го харектиризирал като типичен обектив за портретна фотография, но и категорично и за Street снимки. Начина на дефокусиране на задния план също е приятен и ефектен. Светлосилата му позволява да се фотографира и при недостатъчно светлина. А бързината на фокусиране е просто вълшебна. Всички снимки съм правил без предварително натискане на бутона за автофокусиране. Като известен недостатък намирам, че най-близкото разстояние за снимане е 0,50 m. Искаше ми са да снимам някой неща в по-едри планове. Също и диаметърът на филтрите, които се употребяват е 37 mm, а те се намират по-трудно. Общите му качества са според мен са толкова добри, че тези “недостатъци” могат спокойно да се забравят!

 

доц. П. Абаджиев '2012