Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
 • Фото Форум обявява курс по фотография за начинаещи от 04.08.2014

  Курс на Фото Форум по фотография за начинаещи  от 04.08.2014


  Място на провеждане: Фото Форум Студио - София
  Повече подробности и програма ТУК »

   

   

 • Непознатата Турция – фотопленер / 05-11 октомври 2014

  Непознатата Турция – фотопленер / 05-11 октомври 2014


  Встрани от обичайните популярни туристически места и маршрути, Турция предлага на пътешествениците неподправената магичност на древността, съчетана с впечатляващи природни гледки и еклектиката на съвременния живот, който сякаш с машина на времето се е пренесъл сред сградите и статуите, създадени преди векове.

  Каним ви на едно пътуване между миналото и настоящето, което няма да откриете в каталозите на туристическите агенции. Ще се насладим на отличните възможности за пейзажна, архитектурна и „улична“ фотография, на специфичните нрави и интересните храни в региона.

  Програма:


  Гьобекли тепе - Немрут - Диарбекир - Хасанкейф - Мардин - Дара - Урфа

  7 дни/6 нощувки

  Ден 1 - неделя - София-Истанбул-Урфа
  Тръгване с автобус от София в 7 ч. Пристигане в 16:30 ч. Трансфер до Сабиха Гьокчен за полета до Шанлъурфа в 20:30 ч. Нощувка в Урфа.

  Ден 2 – понеделник - Гьобекли тепе - Немрут
  Закуска. Посещение на храмовия комплекс Гьобекли тепе – най-старият храм в света. Предполага се, че откритите в светилището каменни мегалити са на около 12 000 години. Отпътуване за Немрут (4 ч., 200 км). Изкачване на планината Немрут, 3000 м по залез слънце. Там е известният погребален комплекс на Антиох І (69–36 г.пр.Хр.). На върха, от двете страни на билото (изток и запад)  са известните каменни глави на Аполон, Зевс, Херкулес и свещени животни. Гледката отгоре при изгрев и залез е уникална, вижда се и езерото Ататюрк. Нощувка в Кахта или Адъяман.

  Ден 3 – вторник - Диарбекир
  Възможност за изкачване на планината Немрут при изгрев слънце. Отпътуване за Диарбекир (2,30 ч., 140 км).  Разглеждане на забележителностите на града – крепостните стени от черен базалт, укрепения замък с куполна базилика, джамия и дворец от времето на царство Артуклу и др. Нощувка в Диарбекир.

  Ден 4 – сряда - Хасанкейф
  Закуска.Отпътуване за Хасанкейф. (2,30 ч., 140 км). Девет цивилизации са оставили великолепни творения в крайбрежните скали - крепости, дворци, училища, църкви, джамии, некрополи и най-дългия за средновековните разбирания мост над Тигър, дело на Артукиди и Айюбити. Днешната известност на Хасанкейф се дължи за съжаление и на факта, че подлежи на потапяне във водите на един от многото язовири по течението на р. Тигър. Отпътуване за Мардин (1,45 ч., 101 км). Нощувка в Мардин.

  Ден 5 – четвъртък - Мардин
  Закуска. Мардин ще ви грабне незабавно и без остатък. Градът е част от световното наследство на ЮНЕСКО заради уникалните си исторически и архитектурни паметници. Смята се, че на сегашното място на града, се е намирало едно от първите населени места в горна Месопотамия. Археологически разкопки доказват, че в тази местност е имало селища на хора още преди четири хиляди години.Освен множеството джамии, медресета и бани, в Мардин могат да се разгледат христиански църкви, забележителни светски сгради (пощата и на Първото девическо училище, открито в Османската империя), музеи, кервансараи и ханове. Нощувка в Мардин.

  Ден 6 – петък - Дара - Урфа
  Закуска. Разглеждане останките на античния град Дара (на 30 км от Мардин). Отпътуване за Урфа. (3 ч., 191 км). Разглеждане на града. Библията и Коранът твърдят, че тук са родени Авраам (Ибрахим) и пророците Йезекия, Йов и Илия. Пещерата, в която се смята, че е роден пророкът Авраам е превърнала града в едно от най-важните места за поклонничество от Средновековието насам. Нощувка в Урфа.

  Ден 7 – събота - Истанбул - София
  Полет за Истанбул в 7:30 ч. Отпътуване за България в 12:00 ч. Пристигане в 21:00 ч.

  Цена: 690 евро

  Цената включва:
  • транспорт с автобус София-Истанбул
  • самолетни билети Истанбул-Урфа; Урфа-Истанбул;
  • 2 нощувка със закуска в стая с две легла в хотел 3-4* в Шанлъурфа;
  • 1 нощувка със закуска в стая с две легла в хотел 3-4* в Кахта или Адъяман;
  • 2 нощувки със закуска в стая с две легла в хотел 3-4* в Мардин;
  • 1 нощувка със закуска в стая с две легла в хотел 3-4* в Диарбекир;
  транспорт с микробус по маршрута, включен в програмата;
  • медицинска застраховка с покритие 10 000 евро
  водач на групата по време на пътуването;

  Цената не включва:
  • входните такси на посещаваните по програмата обекти;
  • доплащане за единична стая;
  • бакшиши и разходи от личен характер

  - Записване: За да се включите, изпратете своята заявка за участие на e-mail photo@photosynthesis.bg до 15.08.2014г. включително. В полето subject напишете „Plener Turcia”.
  Заявката за участие трябва да съдържа следната информация: трите имена на участниците и телефон за обратна връзка
  Минимален брой участници - 10.
  Всеки изпратил заявка за участие ще получи потвърждение за записване на посочения от него e-mail.

  Плащане:
  След като получите от нас потвърждение, че сте записан за участие, следва да заплатите капаро в размер на 210 евро до 3 работни дни след потвърждението, но не по-късно от 15.08.2014г. Плащане на цялата сума - до 30 септември.

  Организаторите си запазват правото за промяна в програмата или отмяна на пленера при липса на достатъчно желаещи.

   Заглавна фотография: Florenco / CC BY-SA 2.0

 • Фотографска книжка 'На фокус' - Как да правим по-добри снимки
  Вероятно много от вас се питат какъв тип фотоапарат ще е най-добре да изберат, съгласно своите нужди и финансови възможности? Как да работят с него, така че да използват пълния му капацитет и да получат възможно най-качествено изображение? Как да снимат така, че снимките им да въздействат и на околните? Защо понякога снимките изглеждат добре на монитора, а след това на хартия резултатите са незадоволителни?

  Като фотографи и администратори на най-големия български сайт за фотография Фото Форум, ние авторите на тази книжка често се сблъскваме с подобни въпроси. Постарахме се да отговорим на повечето от тях със съвети, примери и мъдри мисли от известни фотографи.

  Надяваме се, че след като прочетете тази книжка, ще се научите не само да владеете по-добре техниката, с която разполагате, но и да давате душа на съвкупността от форми, цветове и светлини, които регистрира електронната матрица или филмът на вашата камера.

  Пожелаваме ви: “На Фокус”!

  Вземете електронна книга от първият сайт за електронни книги и списания Библио.бг


  или поръчайте печатна книга от Simetro books
  (изпратете имейл на products@simetro.com като посочите какво искате да получите. За поръчки над 20 лв куриерската такса се поема от Simetro books.)

   
 • Фотографски конкурс „Manfrotto - Секунда е малко'

  Фотографски конкурс „Manfrotto - Секунда е малко"

  Здравейте, любители на фотографията!


  Каним Ви да участвате в един конкурс на Manfrotto с партньорството на Dynaphos и Фото Форум на тема „Manfrotto - Секунда е малко“

   

  Секунда е малко, за да си представиш повече! С удължаване времето за експозиция, се откриват възможности за създаване на впечатляващи фотографии. Всяка секунда е от значение, когато времето е едновременно инструмент и обект на изследване. Всяка секунда повече, може да произведе различен и дори неочакван резултат.

   

  Грабвайте стативите и дайте време на въображението си! Темата на конкурса предоставя широко поле за изява, особено сега когато лятото е в разгара си. Обекти на вашето внимание, могат да бъдат необятното звездно небе, планинските и морските пейзажи, пулсът на града, емоциите на хората, взаимодействието между предметите и всичко, което е във вашите фантазии.

   

  Всички условия прочетете тук »

 • Офроуд със Звяра в Зверино – фотопленер / 15 – 17 август 2014

  Сезонът на пленерите с ФотоСинтезис продължава с едно доста разтърсващо (и в буквалния смисъл ;-)) предложение за офроуд разходка в района на с. Зверино в живописния Врачански Балкан, където Искър е издълбала невероятното си дефиле.

  Ще превземем красивите околности с високопроходими машини и, разбира се, ще поснимаме на воля.

  Всички желаещи ще имат възможността да преживеят истински емоциите, които изпитва навигаторът по време на преминаване на трайъл трасето край Зверино, което е част от състезателния сезон за веригата трайълни състезания 4x4 Extreme!
  Машината, която ще ни раздруса по тежкото трасе, неслучайно е позната на всички любители на тежкия офроуд с прозвището Звярът!

  Програма:

  Ден 1 (15 август, петък):

  08:00 – потегляне от София
  Настаняване
  Офроуд разходка (ок. 30 км.) и барбекю за обяд на живописната скала над с. Очиндол, в близост до мястото, от което Вазовият „Дядо Йоцо гледа“.
  Вечеря и нощувка в хотел Елит

  Ден 2 (16 август, събота):
  Офроуд разходка (ок. 30 км.) и барбекю за обяд в околностите на с. Зверино
  Вечеря в пъстървовото стопанство в с. Оселна

  Ден 3 (17 август, неделя):
  Тест-драйв на трайъл трасето със Звяра.
  Офроуд разходка с обяд на манастира Седемте престола
  Връщане в София.


  Цена и записване:
  - Цена за участие - 250 лв. / Цена за ранно записване 230 лв. до 11.07.2014
  *цената включва:
  - 2 нощувки
  - 2 обяда – барбекю по маршрута на офроуд разходките
  - 3 офроуд разходки с високопроходими автомобили и опитни водачи (по ок. 30 км. всяка)
  - Тест-драйв на състезателно трайълно трасе със състезателен пилот и автомобил-прототип
  - Тениска на верига трайълни състезания 4х4 Extreme
  - Застраховка

  Цената не включва разходи за транспорт до Зверино и всички останали разходи на място.

  - Записване: За да се включите, изпратете своята заявка за участие на e-mail photo@photosynthesis.bg до 05.08.2014г. включително. В полето subject напишете „Plener ZVERINO”.
  Заявката за участие трябва да съдържа следната информация: трите имена на участниците, телефон за обратна връзка и размер за тениската
  Максимален брой участници - 20.
  ЗАБЕЛЕЖКА: Моля, отбележете дали разполагате със собствен транспорт и дали имате възможност да превозите други участници в пленера до Зверино.
  Всеки изпратил заявка за участие ще получи потвърждение за записване на посочения от него e-mail.

  Плащане:
  След като получите от нас потвърждение, че сте записан за участие, следва да заплатите цената за участие на място във ФотоСинтезис Арт Център на бул. "Васил Левски" 57 в София или по банков път до 3 работни дни след потвърждението, но не по-късно от 08.08.2014г. Ако изберете плащане по банков път, впишете това в заявката за участие, за да Ви изпратим фактура с данни за плащане.

  Организаторите си запазват правото за промяна в програмата.

        
 Теми - forum: Клубен живот
 
 За морските риби
Автор: slivenski 
Дата:   27-08-11 19:22

[smilie21]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: slivenski 
Дата:   27-08-11 19:22

Гледам сега по новините, че недобросъвестни търговци и ресторантьори по морето продават риба, която не е чак толкова прясна... [smilie3]

Та въпросът ми е следният: Кога може човек да очаква, че рибата, която купува, не е била замразявана няколко пъти?

Кога е пресен паламудът, кога е пресен чернокопът, кога е пресен сафридът и прочие... [smilie21]

Аре, морските! Казвайте! [beer] [beer] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"За БДЖ с любов" от Ангел Ангелов - 10 коментара
"Истанбул" от Vilislav Pankov - 3 коментара
 Re: За морските риби
Автор: navy 
Дата:   27-08-11 19:32

Ха ха ха, ами това няма гаранция - КОГА [smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: asahi 
Дата:   27-08-11 19:39

Прясната риба се познава по очичките и по състоянието на мускулите (филето). Като я разклатиш прясната и замразяваната тръпнат по различен начин. Кто минеш покрай някой развъдник за пастърва пробвай с доказано прясна риба и ще усетиш.

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: slivenski 
Дата:   27-08-11 19:39

Може би въпросът ми е смешен, но няма ли някаква сезонност в улова на морска риба? [smilie8]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: asahi 
Дата:   27-08-11 19:40

Ако се лови от фризера няма проблеми.

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: navy 
Дата:   27-08-11 19:43

Има сезонност, разбира се...

Аз обикновенно вземам от рибарите, от мрежите направо, но се иска дебнене и да знаеш къде да търсиш...

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: slivenski 
Дата:   27-08-11 19:43

Нда. Мерси. [smilie21] [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: navy 
Дата:   27-08-11 19:46

Виж, тя прясната риба се познава, но трябва да го видиш на живо.
Очите, хрилете, кожата... личи си [smilie7]

Аз чакам още месец някъде... и с кофите отивам за чернокоп [smilie5]
Дребният става превъзходен маринован [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: slivenski 
Дата:   27-08-11 19:49

Абе, аз съм някакъв пишман сладководен рибар бая отдавна.
Виждал съм прясна риба, дет се вика... [smilie18] [smilie18]
Въпросът ми беше кога коя риба излиза в морето... Не знам дали обяснявам правилно...


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Altrntv 
Дата:   27-08-11 19:56

По очите - очите на прясната риба са бистри, нормални, аха-аха да ти кажат нещо. Непрясната риба има помътнели и посивели очи.
За сезонност - има сезонност, но зависи за каква риба става въпрос.
А мидите - трябва да са затворени задължително.

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: navy 
Дата:   27-08-11 19:58

Да де, но аз ти казах в началото, че това няма гаранция.
Като излезе чернокопа нямаш гаранция, че не купуваш миналогодишен от фризера...

Тази година хапнах два вида страхотна сладководна риба... другите видове не ги броя, защото не ме впечатлиха като вкус. Сома, таранката, бялата риба... бе, хубави бяха, защото бяха докарани директно от язовира сутринта след лова, но... бледнееха пред едрият костур в края на пролетта и балканските пъстърви август месец...

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: navy 
Дата:   27-08-11 20:01

оффф... аз все мисля за рибата, която ти сервират в заведенията [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Altrntv 
Дата:   27-08-11 20:04

За заведенията е лесно - усеща се просто на вкус дали е прясна. Аз поне си усещам дали ми дъха на фризер. Освен това прясната риба като се пържи се разпада много по-лесно, от колкото замразената - това вече от личен опит.

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: navy 
Дата:   27-08-11 20:06

След малко щото отиваме да хапваме миди и сафридче...

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: aeobs 
Дата:   27-08-11 22:01

А бе кой ти яде морски риби...
Иначе сафрида го има цяло лято и с него е най-малко вероятно да случиш на 2 годишен от фризера. Паламуд, кефал, калкан също сега ги има.
Скоро заргана и чернокопа ще почват, така, че май есента им е на тях времето.
Но из България може и на 20 годишен да случиш като например някой изчезнал вид пъстърва преди 15 години да ти го сервират в чинийката или да ти го продадат прясно изваден от фризера... [smilie18] [smilie18] [smilie18]
А ако говорим за закупуване за домашна употреба, просто не купувай замразена риба и това е. По нашите земи рискът с храна никога не е добра идея.

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Sheridans 
Дата:   27-08-11 22:46... щях да пиша за рибите , ама ми е забранено ... [smilie7] [smilie7]


... Паламуд има сега .... ама друг път [smilie5] [smilie5] [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: aeobs 
Дата:   27-08-11 22:52

Е, онзи ден вадихме...
Аз не съм зарибен, но хората с които бях казаха, че идвал на пролет от мраморно море и на есен се връщал обратно.Публикацията е редактирана (27-08-11 22:54)

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Sheridans 
Дата:   27-08-11 23:01


... Без снимки не вярвам ... [smilie7]

.. най-много някоя заблудена циганка да се е закачила , ама пак не ми се вярва ...... супер рано е още за паламуда .... морето трябва да изстине , демек трябва да минат първите две-три бури и захлаждания ...

... първо сафридеца , карагьоза .... после тръгва чернокопа ........ излезнат ли "на брега" паламуда и лефера - забрави за друга риба .... [smilie3] [smilie3] [smilie3]

.. [beer] [beer] [beer]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: aeobs 
Дата:   27-08-11 23:04

наистина не съм запознат, но 4 броя на чепаре, някъде след болата, навътре с лодка... явно сме били доста далеко от брега... [smilie5]Публикацията е редактирана (27-08-11 23:05)

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   27-08-11 23:10

Джиме,и си прав, и не си....
ако излезе циганка, няма да има сафрид и карагьоз. При хищниците, поне във варненския залив схемата е такава:

-пролетни пасажи
-летни пасажи
-застой заради температурата
-късно-летни пасажи
-есенни
-застой
-зимни


не го слушайте нейви, той е аджамия рибоценител...

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   27-08-11 23:11

паламуд, при 26 градуса вода, може да е някой вретеновиден калкан[smilie18] [smilie18] [smilie18]


4 броя на чепаре

[smilie18]


[smilie18] [smilie18] [smilie18]

абе човек, ти виждал ли си устата на паламуда (рибата тон) ?[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]Публикацията е редактирана (27-08-11 23:12)

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: aeobs 
Дата:   27-08-11 23:13

А бе казвам ви бяхме с някакъв голям катер навътре, аз съм влизал 2-3 пъти и не ми е ясно кое как е... но 4 броя.

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: asahi 
Дата:   27-08-11 23:13

Всички риби плуват...

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Sheridans 
Дата:   27-08-11 23:16


.. Нейвиту , язък че е морски ...... грам не разбира от риболов .... [smilie7] [smilie7] [smilie7]

.. винаги има заблудени овце , демек циганки .....

Баш паламуда , от кило нагоре .... чак ноември .... начало или края - според времето ... [smilie3] [smilie3]

Не случайно съм там по това време ... [smilie5] [smilie5] [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: aeobs 
Дата:   27-08-11 23:16

kанонио ебаваш ли се, не знам кое как е, ама ти казвам 4 паламуда 1.2-1.5кг на чепаре ги вади типа пък не знам. [smilie5]Публикацията е редактирана (27-08-11 23:17)

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   27-08-11 23:16

aeobs,
на какво чепаре тази риба? Кажи ми само кой номер кука и какви пера...

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   27-08-11 23:20

Ай четете тука, и без рибарски измишльотини, ей... баба ми и дядо ми са от Варна[smilie18] [smilie18] [smilie18]

http://www.moreto.net/novini.php?n=144297
Публикацията е редактирана (27-08-11 23:21)

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Sheridans 
Дата:   27-08-11 23:20


.. Чепарето за паламудеца си го праим от вътрешна гума на кулло ...... место пера ... [smilie3] [smilie3] [smilie3]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: aeobs 
Дата:   27-08-11 23:21

А не ги разбирам, аз тепърва влизам с тях и вадим по принцип сафрид - дават ми готови такъми и бой. Говореха те за паламуда някакви номера 3-4, воблери, метри и не знам какво, ама ще те излъжа.

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: aeobs 
Дата:   27-08-11 23:22

За перата нещо за щъркели се разпряваха, ама... ако беше по рано щях да му звънна... [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   27-08-11 23:23

най-голямият екземпляр от семейство туна, който можеш да изкараш сега е 200-300-400 грама.
тези по кило и половина излизат в бургаско, ама ноември. и ги правят веяни, много хубави, пък аз имам пушилня и ги пуша... Стават да си еве майката...

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Sheridans 
Дата:   27-08-11 23:27


.. на сафридарско чепаре е абсурд да се изкара паламуд над кило ..... дори и един само .....

.. на чернокопско - иди дойди .... [smilie7] [smilie7]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: aeobs 
Дата:   27-08-11 23:27

Е хубаво, няма как да се бъркам, нито да те лъжа.
Бяхме с някаква голяма лодка тоя път и 15 часа бяхме в морето, влезли сме доста навътре. Мен ми беше зле нещо него ден и затова не бях много в час.

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   27-08-11 23:31

.. на чернокопско-става, ако е леферско.
За да е леферско, трябва да са ненормалници, щото сега никой не го влачи. (нали сте виждали как се влачи). Че и срещу Болата...

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: aeobs 
Дата:   27-08-11 23:31

Двете малките ги хвана една след друга на пръчката, големите заедно и накрая теглеше чепарето на ръка другия въртеше лодката, а бе екшън беше.
Чепарето определено не беше от сафридските.Публикацията е редактирана (27-08-11 23:33)

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Sheridans 
Дата:   27-08-11 23:31... А как обичам карагьоза кога тръгне ....... лелееее , имам люспи и в ушите , и в гъзъ .... [cool] [cool] [cool]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   27-08-11 23:35

есенния карагьоз е оргазъм, ама като го фърлиш на въглища, а преди това го филетираш.. и треба си изстудиш бяло вино до 0.5 градуса[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: asahi 
Дата:   27-08-11 23:36

Филетирам го като се опече. Иначе стават едни игли вътре...

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Sheridans 
Дата:   27-08-11 23:40

.. Ич не го филетирам даже .....направо печем ..... после като го отвориш , арматурата остава по главния кокел ..... направо мрем за тая риба .... [smilie25] [smilie25] [smilie25]

.. А па солен как става , малииии .... оставаш 2-3 месеца ...... и после като филетираш и обелиш - солта е изяла всички костета .... [smilie3] [smilie3] [smilie3]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   27-08-11 23:40

поне един път го филетирай суров, от опашката към носа. Трябва да е полузамразен.
Гръбнакът с костите и част от месото се осолява и се пече отделно до хрупкавост. Една средна кост изпива една бира.

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Sheridans 
Дата:   27-08-11 23:44... Айде едно солено чернокопче от мене .....

... да придадем малко фотографски нюанс на темата .... [smilie25] [smilie25] [smilie25]


...
https://lh5.googleusercontent.com/-2mXYkhKhNeE/TllWqw28KXI/AAAAAAAALbY/8ZsMmPm7pvU/s720/IMG_0002.JPG.. тва пие 200 узо ... [smilie5] [smilie5] [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   27-08-11 23:46

изкара ретро чинийка...[smilie18]
чак узото ми се припи...топло.

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Sheridans 
Дата:   27-08-11 23:50--- изкара ретро чинийка...
чак узото ми се припи...топло.
---


... Па , сигурно са на наще от сватбата ..... [smilie5] [smilie5] [smilie5]

... на село има още неразопаковани сервизи .... [cool] [cool] [cool]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   28-08-11 00:00

aeobs,
голям респект към тия момчета с лодката, ако наистина са взели риби по над кило.
Край Варна беше лайняно време тия дни... не знам как е било на север, но тук риба няма сега.

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   28-08-11 00:13

Ние тук си имаме специален лаф:

"една риба не ти ли излезе 30 лева килото, значи не си излизал от къщи"

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Sheridans 
Дата:   28-08-11 00:20


... 30 кинта килото си е направо без пари ..... [smilie5] [smilie5] [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   28-08-11 00:22

И един съвет към сливенски:
ако купуваш риба от мангали, имай предвид, че слагат стара риба в кюпа с прясната. Ама старата никога не е отгоре и никога не я виждаш. Най-общо казано, мангала на снимка да го видиш, първо бой....

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: aeobs 
Дата:   28-08-11 00:24

Момчетата са двама маниаци някакви, моя приятел покрай риболова се запознал с тях и сме влизали само веднъж с тях, но говорихме за следващия път, така, че пак ще ги видя.

А за рибата аз ходя за пети път през живота си, с моя човек влизаме от болата с една гумена моторна лодка, той по запален.
Последния път хванахме 18 кила сафрид, аз се почувствах като бракониер... прибрахме пет кила да хапнем другите ги продадохме на някакъв ресоторант в Балчик - 8лв. килото. Супер ни се зарадваха като ни видяха. [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   28-08-11 00:26

По-добре да се чувстваш като бракониер с 18 кила, отколкото да ходиш и да купуваш 500 грама, колкото за пред жената.

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   28-08-11 00:27

Мдааа, по-добре малко виски в малък бар, отколкото голям работник, в голям завод[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Sheridans 
Дата:   28-08-11 00:28


.. И още един съвет към Сливенски ... [smilie7] [smilie7] ... плюс този на Канонио ....

... Като купуваш от мангалите 4 кила риба , да знаеш че си купил 2 кила и 300 ..... [smilie7] [smilie7] [smilie7]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: slivenski 
Дата:   28-08-11 00:30

чакай сега, дююд... аз риба купувам само от Метро... и от новия рибен квартален магазин два пъти последната седмица... абе, карай... [smilie21] [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   28-08-11 00:33

Метро не я замразяват. Обаче я съхраняват неправилно и общо взето я вентилират... след което рибата става на чироз и я хвърлят...


...щото в София никой не яде чироз[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: aeobs 
Дата:   28-08-11 00:34

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: asahi 
Дата:   28-08-11 00:35

В софийското метро идва риба всеки ден от Гърция. Някакви развъдници за ципури и лавраци имали, та ги берат оттам.

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Sheridans 
Дата:   28-08-11 00:37.. В Метро сичко е гръцко ........ в маааалки случаи съм засичал черноморско ..... [smilie7] [smilie7]

... Гръцката риба е направо трески ...... заради солената вода ...... нищо общо с наща ... [smilie3] [smilie3] [smilie3]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   28-08-11 00:37

аве да си я ядат тая ципура на 16 лева...
аз имам маринован сафрид от 35 кинта[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: slivenski 
Дата:   28-08-11 00:40

Ей, с тия цени на ципурата, ще ме накарат отново да почна да ям свински врат, деба... [smilie21] [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   28-08-11 00:40

тоа па... аз рибата я ям преди врата, не вместо[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: slivenski 
Дата:   28-08-11 00:43

прасенце, пълнено с морски дарове... [smilie21] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: asahi 
Дата:   28-08-11 00:43

Никакви вегетарианци не става от вас [smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   28-08-11 00:44

Утре ще правя паеля с едър марокански октопод, тигрови скариди и черноморски миди. Ще зема да ви пусна някоя и друга снимка....[smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: slivenski 
Дата:   28-08-11 00:46

но по-интересно би било чеверме от шпиковани миди... [smilie21] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Sheridans 
Дата:   28-08-11 00:46.. Сливенски , намери си пресен ватос от някъде ....

... тайно ще те науча как да си го одереш ... [smilie3] [smilie3]
.. И как да си направиш скордаля .... [smilie25] [smilie25]

.. Една от най-вкусните риби , ше знайш ..... [smilie21] [smilie21]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: slivenski 
Дата:   28-08-11 00:48

аз тайно мога и сам да си го одера... ти кажи къде почват уроците... [smilie18] [smilie21] [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   28-08-11 00:48

шопски калкан му викахме едно време...
Щото го набутваха на софиянци по магистралите, като си отиват...

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   28-08-11 00:50

Мойте гърци на Σκορδαλία му викаха шкурдаля.

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Sheridans 
Дата:   28-08-11 00:52


.. Така беше наистина преди 10-15 години .... никой не го броеше за слива ватоса ..... изхвърляха го от калканските мрежи даже .... заради гадните шипове .... [smilie7] [smilie7]

... Сега , бие по цена калкана ..... а и рандемана му е ..... мамата си джаса .... [smilie2] [smilie2] [smilie2]

...
https://lh5.googleusercontent.com/-bkTcwV0c7aM/TcmJIb5OSKI/AAAAAAAAKnM/XyCZ6C7vb0g/s640/IMG_0002.JPG
... [beer] [beer] [beer]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   28-08-11 00:53

Една от най-вкусните риби, която всъщност много трудно достига до софиянци е скорпидът.
Дерем го като костур и пак като него, има едни филета, дето си евали лелята...

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: slivenski 
Дата:   28-08-11 00:55

сега разбирам, че последния път, като си поръчах калкан, всъщност съм ял ватос... [smilie18] [smilie18] [smilie18]

ама нищо... те и жените лъжат... кво да правиш... добре, че има евтина водка... [smilie21] [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Sheridans 
Дата:   28-08-11 00:58


... Скоро пържих 2-3 кила скорпид ..... като бях на гости на един приятел в Бродилово .... [smilie3] [smilie3] [smilie3]

... добре че го донесоха подготвен .... [smilie3] [smilie3]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: slivenski 
Дата:   28-08-11 01:00

Аз последната риба, която правих онзи ден, беше тая:


http://photo-zona.net/images/user1474/album13776/large/1314030739_duts3139_IMG_0026-Copy_720.JPG
Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   28-08-11 01:00

Бродилово[smilie18]
да не я тричахте рибата?[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   28-08-11 01:01

slivenski,
краставицата е сурова, нали[smilie10] [smilie10] [smilie10]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Sheridans 
Дата:   28-08-11 01:02... [smilie18] [smilie18] [smilie18]

.. Едни копелета я донесоха от Ахтопол ..... [smilie5] [smilie5] [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: slivenski 
Дата:   28-08-11 01:05

Автор: canonio
Дата: 28-08-11 01:01

slivenski,
краставицата е сурова, нали
--------------------------------

Ти мъ уби... Краставицата не е сурова, а е задушена на пара в захарен сироп с малко джинджифил и куркума... Стига де!!! [smilie21] [smilie21] [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   28-08-11 01:08

хубу де,мязаше на здушена...

кво си ръснал отгоре? лющянче или някой сушен босилек?

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Sheridans 
Дата:   28-08-11 01:08

.. Един лек морски микс ... [smilie3] [smilie3] [smilie3]


...
https://lh3.googleusercontent.com/-Q2lhbcmN2iQ/TllwZEmJMoI/AAAAAAAALbk/gEJt4tpz5hk/s640/IMG_0002.JPG

Публикацията е редактирана (28-08-11 01:38)

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: slivenski 
Дата:   28-08-11 01:09

не помня... май сушен девисил ръснах... чудех се с кво да го украся... то стана едно - мамата си трака... [smilie18] [smilie18] [smilie18]Публикацията е редактирана (28-08-11 01:25)

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   28-08-11 01:09

Жиме, чернокопа ти е с температура ве[smilie18]Публикацията е редактирана (28-08-11 01:10)

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: slivenski 
Дата:   28-08-11 01:10

красата... [smilie21] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Sheridans 
Дата:   28-08-11 01:18


... В домашна обстановка .... човек ръце ли да мие , да снима ли .... ракия ли да пие .... [smilie7] [smilie7]

.. тя и масата тряа да е бяла ..... ма .... не е ..... [smilie5] [smilie5] [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: navy 
Дата:   28-08-11 01:25

пфф... научи се да снимаш бе [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   28-08-11 01:28

поне ей така:http://img.photo-forum.net/site_pics/147/b_1314083345_10.jpg


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: slivenski 
Дата:   28-08-11 01:30

кой, аз ли? ми не мога... толкова време вече се пробвам... не става... [smilie21] [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   28-08-11 01:31

ти глей ся нейви къв чернокоп щи покаже... аз съм го виждал в друга тема[smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: navy 
Дата:   28-08-11 01:31

Не бе, някаква ликьорка се прави на рибарка... ама не мое да снима [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Sheridans 
Дата:   28-08-11 01:34.. Не всички сме перфектни бе Навиту .... [smilie5] [smilie5] [smilie5] .... нито сме най .... нито сме АЙ .... [smilie3] [smilie3]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   28-08-11 01:35

iСиктир[smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: aeobs 
Дата:   28-08-11 01:39

Добър.
Много добър.
Страхотен.
Перфектен.
АЙ
НАЙ (нейви едишън - толкова добро, че са сложили Неви преди вездесъщото АЙ)

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: navy 
Дата:   28-08-11 01:43

и после квоооо

[smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   28-08-11 01:43

Жиме, я го питай нейви, ял ли е тригона и кое е нейното месо в тавата с чернокопа.

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Sheridans 
Дата:   28-08-11 01:46... Чернокопът е с 3 градуса по-студен вече ...... [smilie5] [smilie5] [smilie5]

... [beer] [beer] [beer]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: aeobs 
Дата:   28-08-11 02:06

После iНожя [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Sheridans 
Дата:   28-08-11 02:18


.. Той калкана нема да познае къде е , ти за тригоната искаш ..... [smilie5] [smilie5] [smilie5]

.. Виж , сьомгата си личи , иначе ...... [cool] [cool] [cool]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   28-08-11 23:41

хайде малко мезе за бяло вино да покажа:

продуктите (без лимона):

http://photo-zona.net/images/user29242/album9171/large/1314563075_dhvg8305_1.jpgекстра върджин:

http://photo-zona.net/images/user29242/album9171/large/1314563075_vmme7211_2.jpgсуровите скариди и сварения октопод:

http://photo-zona.net/images/user29242/album9171/large/1314563076_znys0063_3.jpgпържим до златисто:

http://photo-zona.net/images/user29242/album9171/large/1314563076_ekqh2525_4.jpg
във същия зехтин, +още малко, чушки и лук:


http://photo-zona.net/images/user29242/album9171/large/1314563077_bjhf4559_5.jpgориз+чесън


http://photo-zona.net/images/user29242/album9171/large/1314563147_fxst9149_6.jpg100 грама бяло вино до попиване

http://photo-zona.net/images/user29242/album9171/large/1314563148_tpfl9133_8.jpgпилешки бульон със шафран до попиване. Оставяте 1/4 от общия бульон (който беше към литър)

http://photo-zona.net/images/user29242/album9171/large/1314563149_gaey5579_9.jpgскаридите+октопода и бъркане

http://photo-zona.net/images/user29242/album9171/large/1314563150_chfz0811_10.jpgмидите и последната четвърт от бульона:

http://photo-zona.net/images/user29242/album9171/large/1314563201_fgzn1396_11.jpgбухаме във фурната на 170 градуса за двайсетина минути.

http://photo-zona.net/images/user29242/album9171/large/1314563148_ouhd2050_7.jpg
ако не сте дехидратирали ориза, ще имате една прилично влажна консистенция като тази. наздраве.

http://photo-zona.net/images/user29242/album9171/large/1314563203_cmya1822_12.jpg
Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   28-08-11 23:42

условията са спартански, пък и не съм снимал аз. да знаете[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

щото се едни чувствителни фотографи....[smilie18]Публикацията е редактирана (28-08-11 23:43)

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: navy 
Дата:   29-08-11 00:33

Голяма манджа с грозде бе [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   29-08-11 00:38

хората слагат и грах - аз не[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: asahi 
Дата:   29-08-11 00:42

Едни морковки можеш да резнеш за разкош.

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   29-08-11 00:44

може, също не е лошо да се пуснат десетина зърна черен пипер... голям кеф е да ги схрускаш...

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: navy 
Дата:   29-08-11 01:03

Добре ме подсети да си спретна утре една морска паела...

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Sheridans 
Дата:   29-08-11 01:03.. Браво за снимковото старание .... ама тия пикове са си за манджите у картинки ..... женките ш съ изкефят .... [smilie5] [smilie5] [smilie5]
П.П. ... Някой знае ли, дали е истина това - паламуд с едно око се приготвял само в 37 градусова фурна ... [smilie8] [smilie8] [smilie8] ... вярно ли е .. [smilie11] [smilie11]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   29-08-11 01:09

37 градусова?

само в циганските кревати има такава...[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Sheridans 
Дата:   29-08-11 01:12


.. там са +2 ... [smilie7] [smilie7] [smilie7]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   29-08-11 01:18

тогава, рецептата е: едноок паламуд на 39 града.

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: egoucm 
Дата:   29-08-11 11:59


https://lh3.googleusercontent.com/-uuwU7pBd6RA/SeYsg7AVgzI/AAAAAAAANyg/b48GhTznvco/s800/IMG_4374.jpg[smilie25] [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: navy 
Дата:   29-08-11 12:08

Препочитам скаридите и мидите да не са цели [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio 
Дата:   29-08-11 19:47

Как да не са цели? Ти виждал ли си нарязана мидена ядка каква глупост е ве?[smilie18] Или ще ги пюрираш?[smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: navy 
Дата:   29-08-11 21:44

Не съм виждал, ял съм превъзходна паеля...
Там цялите скариди ги слагат за украса отгоре... 2-3 най-много.
Вътре е само месенцето [smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: TnT 
Дата:   29-08-11 22:12

[cool] [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: nastradin2 
Дата:   30-08-11 11:17

Аз пък снощи напълних една кофа сафрид.
Днес ще го мариновам[smilie25]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: arakiss 
Дата:   30-08-11 15:56

браво бе, удоволствие за сетивата сте спретнали туканка [smilie24] [beer]

отива да търси салфетка да си избърше лигите

Отговори на това съобщение
 
Емисии   RSS | Atom
Абонамент   Google

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.