Автор: Lalinda
Дата: 10-03-09 15:34
Шкембе чорбата я има в повечето европейски национални кухни.
Чета сега една шотландска книга, и в нея се споменават и шкембета, и сърца със стърчащи от тях вени и артерии, че и овчарски пай...
И на френски, и на английски шкембе е tripe.
Дори баските нагъват шкембе, пробвала съм шкембе на керемида! Приготвят и наденици с боб! Баските, които съм водила тук на шкембе, много го харесват, че си слагаха и повече лют пипер и от нас!
Наздраве.
Е, имахме известен проблем при Яфата, където уж заекът в стомна бил див (според менюто на английски и келнера), та специално викахме готвача да обясни див ли е или питомен - келнерът твърдеше, че бил див, но на баска не му се вярваше! Оказа се, разбира се, че е питомен!
Пробвайте, не е зле.
А гъмза се е продавала едно време и в парижките бутици за вино, питайте, въпреки че у нас не се води за висококачествено вино... Не е нужно да превеждаш какво е гъмза!
|
|