Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Трейлърът – арт форма сам по себе си!?
Автор: Coincidentia   
Дата:   20-09-08 11:01

Вероятно изглежда леко пресилено да се допуска, че един филмов трейлър би могъл да мине за нещо, имащо основания да претендира, че може да е и изкуство, колкото и разтегливо понятие да е самото изкуство.

И все пак, ако си го разтеглите понятието по свой вкус,

бихте ли могли да кажете, че трейлърът е възможно да се определи като вид арт форма?

Лично мен казусът много ме дърпа към търсене на някои паралели, особено с телевизионната реклама и донякъде с музикалните видеоклипове.

И трите са кратки аудио-визуални форми, предназначени да ни пробутат някакъв продукт.
Но трейлърът е ограничен във визуална посока – той все пак трябва да съдържа видеоматериал от филма, за който е предназначен. Не че има закони в случая, но аз не се сещам да съм виждал някой чак толкова нестандартно смел подход, при който да липсват кадри от филма. Ако знаете за такъв, непременно ми го споделете!
Музикалният клип пък по определение си е направо задължен да включва музиката, за която е направен.
Само рекламата се радва на по-голяма свобода – не е непременно задължително нито да се види рекламираният продукт, нито да се чуе за него.

От тези три чудесийки обаче точно трейлърът изглежда най-низвергнат в артистичен смисъл – май има рекламки и клипчета, които можем да наречем арт, но трейлъри!?

(забелязвам, че все по-категорично се оливам в желанието си да включа всички аспекти на темичката, за които се сещам, но по-страшното е, че ми идват и още... може би една хоризонтална черта би помогнала нещата да имат по-приятно четивен вид, да създаде заблудата, че четете отделни постинги)

Един, струва ми се, също много съществен аспект – трейлърът като че ли е най-подвластен на продукта, който представя – не можеш да се абстрахираш от визуалността на филма.

(Бай дъ уей, ако някого го притеснява употребата на думичката “визия” или да си гледа работата, или да ми даде алтернативна, която да е толкова успешна!)

На звученето на музиката в някое идейно клипче е по-възможно да не обръщаш толкова внимание, а същността на някой рекламиран продукт съвсем можеш да я отсвириш.

Нещо друго, което е възможно и да има връзка с темата – май трейлърът е най-силно задължен да си изпълнява основната мисия – да ни накара да гледаме филма, а не да му се радваме като на продукт сам по себе си, докато на видеоклиповете им е простено и да не ни съблазнят да си купим музикалния албум, а пък има случаи на любими реклами, за които не се сещаме коя марка рекламират.

Открай време има специални телевизионни предавания, посветени само на музикални клипчета, напоследък има и такива за идейни реклами, но не съм чувал на трейлърите да им се отдава подобна чест – те се пускат само тогава, когато собствениците им си платят да бъдат пуснати.

Интересно е и че не се сърдим толкова на рекламата, ако продуктът се окаже некачествен, нито на клипа, когато не харесваме музиката, май сме по-склонни да ги уважим като отделни произведения, докато зависимостта на трейлъра от удовлетворението ни от филма е много по-силна.

Та така, мисля, че се подразбира, че на тази тема хич не й отива да бъде постна, съответно очаквам и нагледни примерчета за добри, успешни, идейни, любими и всякакви постижения в жанра [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Трейлърът– арт форма сам по себе си!?
Дата:   20-09-08 11:01

За примерите, които аз ще ви дам:

Разбира се, първо гледах трейлърите и бях адски шашнат от видяното, (а и от чутото – особено основният музикален мотив рулз!https://photo-forum.net/joro/emoticons/simp0064.gif), направо поразен, беше просто задължително да отида да го гледам филма на кино.
Отидох, гледах и си останах поразен – не бях виждал нищо подобно, просто няма такава чудесия, безумна, фантастична визия!!! Пред която вероятно би трябвало бая фотографи, особено тези с по-специфични про-фотошопски нагласи да благоговеят [smilie5] [shtrak]
После повторих и потретих.

Но любопитното в случая е, че междувременно често си ги гледах пак и трейлърчетата.
Записал съм си сума ти други филми, но техните трейлъри съм ги забравил, след като са си изпълнили мисията, докато тези си ги пазя и се връщам към тях понякога, т.е. аз всъщност ги възприемам донякъде и като отделно нещо!

Та май всичко това води към един опит за взимане на позиция по основното ми питане с тази тема –

Принципно не съм много склонен да приемам трейлърите като арт форма сами по себе си,

НО КОНКРЕТНО ТЕЗИ - ДА!
[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Преди да ги видите и по случай аудио-визуалния експириънс се надявам, че осъзнавате, че гледането им на стандартен монитор и с youtube-ско качество се приближава до “потъването” в тях, което може да се получи в добър киносалон, колкото четенето на статия за Анджелина Джоли в жълт вестник се приближава до топла звездна нощ насаме с нея на плажа [smilie8]

И все пак, разбира се, ето ги:

300 Movie Trailer 1

300 Movie Trailer 2

Публикацията е редактирана (20-09-08 11:11)

Re: Трейлърът– арт форма сам по себе си!?
Автор: тьма   
Дата:   20-09-08 13:40

Според моето скромно мнение, защото наистина нямам големи наблюдения, нещо съм изоставила киното - трейлърът си е вид реклама, разбира се, изискваща много повече талант от създателите си - нали целта е да се синтезира идеята на филма чрез кадри и подходящ музикален фон. Винаги е по-трудно да кажеш нещо важно с по-малко "думички"[smilie3]

Не бих го нарекла изкуство, по-скоро умение, нюх.
Все едно да взема оттук- оттам добри и умни мисли и да напиша есе- изкуство ли ще е това - не, ще получа 6-ца, но просто съм успяла да наредя добре пъзела и нищо повече.

Няма да съм каменоделецът, построил храма, ще съм просто....масонът- хахаха, това пък откъде ми хрумна[smilie18]

Re: Трейлърът – арт форма сам по себе си!?
Дата:   20-09-08 13:54

[smilie5] А де, откъде ти хрумна!? [smilie8]

Мерси ти за мнението, мисля си, че май ти разбирам виждането [smile]

Автор: Lalinda   
Дата:   20-09-08 21:47

Интересно е и че не се сърдим толкова на рекламата, ако продуктът се окаже некачествен, нито на клипа, когато не харесваме музиката, май сме по-склонни да ги уважим като отделни произведения, докато зависимостта на трейлъра от удовлетворението ни от филма е много по-силна.

То е защото филмът е изкуство, а трейлърът - все още не.
[ezik]

Сърдиш се на трейлъра или на филма, ако са некачествени, или "уважаваш и двата"? Тук се обърквам лекинко, както би казал/а самият/самата ти, Коинциденцийо драга...

Как би погледнал на трейлър (или пък на някаква друг род реклама), която те кара да си купиш не солетки - или пък въже за шибари - или дори мадама, а, ей Богу, изкуство?

Всъщност, не потребяваш филма като такъв, а нещо съвсем друго... не е като солетките, нали?
Впрочем, би ли си купил солетки просто защото си видял реклама на гола мадамка със солетка в уста? Предполагам, че не. Или се лъжа? В рекламата на солетки реално няма солетки, нали, само гола мадамка? Къде тогава е проблемът? Защо в трейлъра трябва да има и филм?
[smilie18]

Автор: e-mil   
Дата:   21-09-08 10:48

Цялото ти лутане из теоретичните дебри, се дължи на изкуственото разделяне на малкото от голямото. А трейлърът е просто компресирана версия на филма. Не можеш да го определиш като вид арт форма, защото си остава филм.

Все едно да определиш анотацията или синопсиса като литературни форми. [smile]

Автор: vladimir666   
Дата:   21-09-08 11:05

http://www.youtube.com/watch?v=Cr7_4LrF8As

http://www.youtube.com/watch?v=_PYgQs0Na0E

http://www.youtube.com/watch?v=JRO5iStLNDs

http://www.youtube.com/watch?v=t65VrYZ2U9s

http://www.youtube.com/watch?v=PemQ6iECS1g

Автор: elmar   
Дата:   22-09-08 18:51

.

Дата:   23-09-08 17:27

vladimir666, интересни примерчета, придърпал си чергата към планинарските ти работки, в което естествено няма нищо лошо [smilie5]
Бая впечатляващи кадри и бая особени типове явно са тези юнаци [smilie24]

Разбира се, приемането на нещата е доста свързано с личните любимости, но като трейлъри аз забелязах разлики.

На първото – STEEP – финалчето с отварянето на парашута е много точно сложено.

Ама ето, примерно второто - Show & Prove – то не ми изглежда много добро, прекалено много надписи и изобщо не е изпипано особено.

Както казах по-горе, нямам особено впечатляващи спомени от трейлърите на сума ти филми, даже по-скоро изобщо нямам, наистина точно заради 300 ми дойде идеята за темичката.

Ще трябва да взема да поразгледам някои трейлъри на любимите ми филмчета, та да видя как стоят нещата там.

Сега се пробвах с може би все още най-любимото ми филмче и, честно казано, трейлърът му е като че ли слаб.
Опитват се да ни поразкажат историята, наистина един вид компресирана (и не особено успешна) версия на филма, не е добро, щом на един толкова запален фен не му се харесва [smilie23]

Arizona Dream Trailer

Дата:   23-09-08 17:50

За мен един от най-великите филми на всички времена на вероятно най-великия режисьор и особено най-добрият военен филм, правен досега.

Имаше няколко различни трейлъри, но един ми изпъкна като наистина добър.

Saving Private Ryan - Original Theatrical Trailer

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.