Автор: J0R0
Дата: 14-08-08 13:54
Нека тая тема да е за казармени снимки и спомени.
http://joro.photo-forum.net/images/army.jpg
Това в червеното кръгче съм аз.
Русе, 1978 г.
До мен клекнал е моя приятел легендата Стефан Долашки (Дулака).
Беше пич.
Бяхме в един взвод. Берем грозде на лозето на взводния и чувам през съседния ред едно фалшиво пеене "Life is very short, and there's no time
For fussing and fighting, my friend" - най-фалшивото пеене което съм чувал някога.
We can work it out - подвикнах му и от тогава се сприятелихме.
Дулака още в казармата друсаше яко.
Квот' намери - седалгин нео, кодтерпин, дизепам... смесено с алкохол.
Беше цар на глупостите.
Цялата рота марширува, Дулака единствен пее, колкото му глас държи "Дойчланд, Дойчланд юбер алес".
Бягаше от поделението, връщаха го, вкарваха го в ареста, биеха го, пак бягаше...
Само ние двамата не давахме въоръжен наряд до края, не ни даваха бойни патрони, смятаха ни за неуравновесени и затова бичехме наряди в кухнята, миехме чиниите.
От 1980 до 1993 Дулака висеше предимно на Попа и обикаляше страната на автостоп.
Никога не е работил нищо.
През 1988 на къмпинг Арапя имаше една компания рокери и хипари - седяха в единствената кръчма и бяха толкова агресивни и шумни, че никой нормален човек не се осмеляваше да седне в тая част на кръчмата.
Имаше един огромен тип 2 метра, 150 кила, с коса и брада до кръста, който викаше "Аз съм Архиепископа и аз командвам парада тука!". Носеше огромен кръст на голия си тумбак.
Седнах при него, от дума на дума стана въпрос че съм служил с Дулака и сме били приятели в казармата.
И тоя тип взе да ми се кланя до земята, като на пророк, който е имал жив контакт с Божеството....
Дулака освен всичко беше и поет. Никога неиздаван. Разни хипари преписваха стиховете му в смачкани тетрадки, които разнасяха незнайно защо.
Последните години като се срещахме по улиците не ме познаваше. Искаше ми 20 стотинки и ме гледаше с празен поглед. В моментите на проблясъци искаше да ме черпи с коктейл "Сицилия" - любимия му - салицилов спирт от аптеката с чай за разредител и убиване на вкуса.
Няколко пъти го затваряха в клиники - бягаше.
Изселиха го от София - върна се.
Последния път "24 часа" писа за него че избягал от клиниката чисто гол и се качил в трамвая за ужас на пътниците.
През 1993 Дулака умря като куче в центъра на София, замръзна заспал пиян пред вратата на Синьото кафе до Стадиона.
|
|