Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 “Вярвай с мен” или: “Как вафлите пускат смс-и"
Автор: Pulsar   
Дата:   03-03-08 13:59

Темата ми е особено близка, та реших да я пейстна директно от блога си http://www.badzhakov.com/blog/?p=41

За пореден път започвам тема, която е подтикната от музикалните ми заложби и култура… По пример на прекрасната предходна такава, която за кратко съм изоставил, тази също ми е много близка, но в негативния аспект на нещата… И въпреки, че точно днес (03.03. нали е празник) имам доста работа реших да споделя поредните си мисли по някои въпроси, които цяла седмица ми тормозят съня.

Накратко можем да започнем така: Решаваме да правим конкурс за музиканти или хора от народа да пеят със звезди, в който да съберем всички позитивни нагласи на младите и не толкова млади талантливи българи. По вече създадените практики купуваме права за подобно предаване от чужбина или правим авторско такова сами. Залагането на идеологията в съдържанието на различните формати бива публикувано и рекламирано широко по националните медии. В случай, че има конкурентно предаване на нашето, се опитваме да се преборим с него посредством по-атрактивни награди или т.нар. стимули, с които да привлечем нужните ни в това търсене кандидати. Всичко започа добре, когато завършва добре е казала някоя мъдра глава…

Добре предлаганите стимули привличат и добри кандидати за съответното вакантно място по типичен икономически принцип. Но ако погледнем по-отблизо на точно това изречение, ще видим, че привидната залъгалка под формата на награди не цели точно ВАС - големите музикални таланти, нито пък има афинитет към красивите ви сини очи. Просто вие сте се превърнали в инструмент на една по-голяма и напреднала идея. Метафоризирането Ви под формата на изделие от захарната промишленост, най-просто казано: “вафла”, най-вероятно ще ви доведе до странни разсъждения за точната причина, поради която сте толкова търсени и желани… А току виж, сте си и повярвали… Пък и защо не! Вие сте правилният кандидат, имате подходящята визия, като по някакво чудо сте влюбени в музиката, без да уточняваме нито стила и, нито произхода и. Сиреч, шансовете ви са повече от големи, даже направо вече се виждате как изгрявате По тИлИвизора… Дотук всичко е супер ! Но сега ще се опитам малко да поразсъждавам трезво по горенаписаното…

За откритите отношения, психологическия фактор-страх и напрежението едва ли ще сте се и сещали, защото вие сте тръгнали в правилната посока, справяте се чудесно на нужните етапи и почти нищо не може да ви спре по пътя към заветните 15 минути ефирно време. Добре ли сте прочели “почти нищо”? В този случай, поставени под формата на вече оформена вафла, вие имате нужда от трамплин, създаден от прословутата медия и власт - телевизията. Ако не натрупате нужен такъв, и то в доста големи количества, то телевизията ще ви се разсърди много и няма да иска да си играе повече с вас, което автоматично значи, че 15-те ви минути отиват на кино. За това правите всичко възможно да сте в играта (както имаше едно анимационно филмче от детството ми, в което едно коте и едно кученце искаха да си се страхуват заедно). Добре се намазвате с глазура, изпичате се, напудряте нослето, миришете прекрасно и ползувате всякакви възможни жокери от чантичката си в името на поне 30 сек. ефир от тази огромна информационна Вселена. Дотук се справяте чудесно просто !!! Работата е в кърпа вързана!

Не щеш ли, обаче, изниква “мъничка” пречица по добре асфалтирания път, която се казва възрастова граница. Започвате да се чудите дали това е възможно да е проблем. Та вие сте между 18 и 21, направо пращите от енергия, значи за вас това не е проблем. В случая когато не сте измежду щастливците от горепосочената група, се хващате за сламката и се надявате, че ако се справите добре, всичко ще е наред. Махвате с ръка и ги разцепвате от справянка добре… Направо си казвате, че по-добре не е можело и да бъде… Да! Обаче НЕ ! Приветлив глас от телефонната слушалка ви споменава, че всичко е супер, сааамо малко да не сте минали границата обаче… Поне ако сте били с 1-2 години по-млади… Не че има възрастова граница, но пък, голям праз! Да не се е свършил жУвотЯТ?!?!? Ми к’во ся? Така си е! Обаче точно в този момент се замисляте, аджеба, защо сте били допуснати дотам? Защо изобщо са ви губили времето, като още от началото клоунът от ТО ви се е усмихвал иззад странните си подобия на зъби, но направени от бръснарски ножчета… И в един миг, прекрасните залези и пейзажите ви пляскат по челото и вие лееекинко осъзнавате, че сте набутани в една голяма кутия за вафли, прекрасно изографисана с топъл печат и голд под него, с много добре подбран шрифт, целофанче за лъскавко, паршъл лак върху капчиците на черешките, плюс леко 3Д заиграване тук-там… Усещате ли как онзи същият клоун ви е набутал хелий в белите дробчета и не можете да си кажете приказката? Статистически сте участник в играта, реално сте просто поредният продукт, който запълва договорните отношения възложител-рекламодател-изпълнител, едно номерче залепено на новата ви блуза с дълбоко деколте, таман закупена вчера от някой мол в голямата София. В едно изречение, ама какво изречение, а?

Седя си аз и си мисля, по едно време гледам само седя, за българските млади таланти. И не само за музикалните… Колко е лесно да смачкаш нечие самочувствие и вяра в нещо, което си представил като чист, бял, планински сняг, за да си врътнеш играта. Да не говорим, че да се поругаеш с емоциите на някой, било то можещ или не, си е част от шоуто, почти същото е и да му биеш шута без никакво обяснение, защото всичко е конфиденциално естествено. Прикриването на големите мисли зад нулевото съдържание на сложни думички е силен коз да респектираш някого. Точно за това ако си от първата групичка (описана по-горе) си правилният кандидат. Лесно биваш манипулиран, лесно минават обещания, още по-лесно палиш фитила от “добрите” новини. Обаче, в случай, че си се занимавал с това сума ти години, знаеш се колко пари струваш и последната ти капчица надежда да има нещо по-добро тоя път (типично балкански манталитет впрочем) е точно тази брънка, която продава надеждата, която праща смс-ите и вдига рейтингите. Но това не е Джани Родари за съжаление. Това си е чистата истинска действителност. Джани Родари отдавна е затворил дюкянчето, живее на кредит, пуши “чужди” цигари, не поглежда жена си от месеци, но за сметка на това след 12:00 е пред телевизора с мултифункционалното си дистанционно и задоволява недостигнатите висоти на прецаканата си душевност. Отдал се е на охолство и разкош сред мечтите си от силиконови тунинги, лъскави возила от европейски произход с ниско ДДС и приятен лизинг… Ех, мили ми, Джани, в какво се забърка само… Но да се завърнем при нашата таргет групичка, която вече почти се е отказала от съществуванието си на такава. Създаването на авторска музика е нещо много лично, уверявам ви. Изкарването на тезгяха на това, което мислиш и чувстваш е повече от силно и драматично (в много случаи и преживяно), та нашите мили таланти вече не са толкова позитивно настроени по темата, мисля… Започват да минават мисли за пиано барове, халтурки, ходене по корабите, дали да заколят 6-тата и 7-мата кокошки или направо да не се занимават повече с тези истории. А авторската музика да си седи там, сама, в ъгъла, с лице към стената и вдигнати ръце, щото няма скоро да я огрее. Дори няма кой една псувня да прати в оная посока, че поне да се види малко внимание, било то и така садомазохистично… Музиката не е музика, тя е живот!

Та днес е празник, казвате… Ами да, празник е ! При това голям! Празник на тези, които имат шанса да осъзнаят картинката от историята…

Орлите не говорят с прасетата!

Дзен

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.