Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Архитектурен въпрос
Автор: solo5   
Дата:   18-12-07 05:15

Братовчед ми ми показа план изготвен от архитект на 3 етажна къща, за който са му взели 8500лв

Днес намерих този сайт в нета

Струва ми се, че къщата от сайта е доста по-голяма по разгърната площ и плана и струва само 3200$

Във въпросният сайт има планове на много различни къщи.
Избираш си, привеждаш парите и получаваш CAD файла
Ако се купи план от този сайт, трябва ли да се представя и пред БГ архитекти и каква е врътката, че ми се струва, че нашите са с двойни цени [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Архитектурен въпрос
Автор: solo5   
Дата:   18-12-07 05:16

тук можете да изберете визията на вашата къща [beer]

Автор: asahi   
Дата:   18-12-07 08:35

Аз пък мога да намеря сайт, на който да ме лекуват безплатно.

От истинския архитект ще получиш не CAD файл, а папки с документи, без които не можеш да започнеш строежа.

Автор: ddimo   
Дата:   18-12-07 08:40

Щом ще се строи в БГ, трябва да се авторизира от архитект с лиценз в БГ.
Освен това, за да строиш, ти трябва проект по всички специалности - не само арх. - и цената, която си посочил е като за такъв. От тия 8500 лв за архитекта са около 35-40%, без да говорим за данъци.
Това е, накратко.

Автор: NeDDRaG   
Дата:   18-12-07 08:43

Освен това, има и други правила, които трябва да се спазват. Отстояния на сградата от границите на парцела, максимална височина, отношение застроена/обща площ на парцела и др... И всичко зависи от самата скица на парцела. Освен това, в проекта, изготвен от архитекта има и проектносметна документация за материалите....

Дата:   18-12-07 08:45

Освен това има и противоземетръсен правилник...

Публикацията е редактирана (18-12-07 08:47)

Автор: teddie007   
Дата:   18-12-07 08:49

асахи-от кад файла по принцип винаги можеш да си разпечаташ папка и пак да започнеш строежа [smilie3] Но не е това въпроса в случая.
Соло аз ще ти обясня че цената на три етажна къща зависи от много фактори, не само от разгънатата площ. По принцип в България архитектите имат практика да предлагат на инвеститора пълен комплект папки, готови за издаване на строително разрешение-това включва и всички специалности към нея- част Конструкции, част ВиК, част Електро, част ОВИ /отопление и вентилация/, част геология, вертикална планировка /ако се налага/ , част Архитектура. Предварителните планове се наричат ПУП-ове /подробен устройствен план/, те се плащат отделно и се разработват преди техническите проекти. Има си и идейни проекти...
Архитектите обикновенно предлагат цена която включва тези проекти по отделните специалности плюс техния проект за част Архитектура[smilie3]
Не разгледах подробно сайта който си представил, но предполагам че там обявената цена е само за част архитектура. Въобще не си и помисляй че на запад хонорарите на колегите са по-малки от нашите [smilie6] Ако приятеля ти отиде там да възлага проектиране ще му излезе многооо повече, повярвай ми [smilie3]

Публикацията е редактирана (18-12-07 08:51)

Дата:   18-12-07 08:50

Но съвсем друг въпрос е дали братовчед ти е получил качествен продукт, годен за построяване и обитаване, отговарящ на всички законови изисквания, или са му взели парите и са го оставили насред нивата.

Дата:   18-12-07 08:56

ддимо , няма как да са го метнали-всички проекти минават за одобрение през Общината преди издаване на разрешение за строеж [smilie3]
Цената си е съвсем нормална за къща 3 етажа и папки от всички специалности [smilie6]

Дата:   18-12-07 09:01

Теди, в тия сайтове цените са обикновено за нещо като скица - с примерно обзавеждане и без много размери, без детайли, без разрези...
Едно време в БГ книжарниците се продаваха едни "типови" проекти с номера от 1 докъм 8-9, от които резултата е видим по-селата - подредени къщи като от калъп. Ама бяха пълни проекти, годни за строителство.
Ако си купиш една книга за Райт, примерно за 150 лв. ще получиш 15-20 такива "проекти" и то от световно известен архитект,.[smilie5]

Дата:   18-12-07 09:02

Теди, никъде не пише, че братовчеда е внесъл проекта в Общината[smilie3]

Автор: сабина   
Дата:   18-12-07 09:04

Вземам отношение по темата като строителен инженер - проектант по част конструкции.

Къщата от сайта е 6311 кв.ф , което са 580 кв.м.
излиза по 7,50 лв. на кв.м.
в бг. архитект ще ти вземе около 10 лв

Другите специалности - конструкции, ВиК, Ел. и ОВ ще излезат също около 10 лв./кв.м

Проблема е, че за да се узакони арх. проект. в бг - той трябва да е подпечатан от архитект с правоспособност от камарата на архитектите.

Колкото до земетръса - това е проблем на конструктора - не на архитекта.

Автор: сабина   
Дата:   18-12-07 09:06

А и вкарването на проектите в общината за узаконяването им - също е работа, която поема архитекта - по вписване в ПУП и т.н.

Дата:   18-12-07 09:12

Димо, така е ,проектите от тези сайтове не са пригодени за строеж, защото липсва техническата им част. Освен това да се узакони такъв проект в БГ трябва да се доплаща..
Има и нещо друго-архитектите тук предпочитат да избягват малки проекти, защото нервите и времето които ще изгубят са съшите като за 5-6 етажен хотел...а паричките по-малко...Затова дават и по-висока цена за фамилните къщи [smilie7]
Гаджето ми е архитект и рядко се навива да прави фамилни къщи, точно по тази причина.

Автор: overflow   
Дата:   18-12-07 09:13

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   18-12-07 09:15

има и нещо друго-както каза Недраг, всеки парцел си има скица и определени граници на застрояване-готов проект трудно ще се впише в тези норми , а дори да се впише, това означава да се загуби от разрешената застроителна площ, което не се харесва на БГ инвеститора..

Автор: Стоев   
Дата:   18-12-07 09:19

Там за определените граници - вземаш проекта, сейв4веб или нещо подобно и воала - наместваш го, само гледаш да може да вмъкнеш тоалетна чиния в тоалетната след ресайза...[smilie7]

Автор: overflow   
Дата:   18-12-07 09:24

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   18-12-07 10:05

Архитектът и екипът му носят Отговорност за проекта. Без значение дали след проектиране е имало проверки, одобряване, разрешаване и надзор.

Автор: DemaRage   
Дата:   18-12-07 10:06

Търся парцел! [smilie21]

Дата:   18-12-07 10:08

Домейн върши ли ти работа?

Автор: Todd   
Дата:   18-12-07 10:14

Законодателството у нас с всички сили се стреми да ебе майката на народа и максимално на тези дето са намерили пари за една колибка !!!!

Скоро гледах един проект на фамилна къща със 110 кубика бетон в мазето и противоземетръсната шайба .

Ако на мене ми направят такъв лично обещавам на архитекта че ще го зазидам в тия основи !!!
[smilie23] [smilie23] [smilie23] [smilie23] [smilie23] [smilie23] [smilie23]

Мамка им и мизерници !!![smilie9] [smilie9] [smilie9]

Къщата в която живея е правена преди 51 години по проект направен на печат - и който иска къща му удрят печата и отива да строи .

Може ли някой да ми даде сносно обяснение за какво са всички тези хиляди левове , десетки папки , тичане по 100 институции и главоболие с чиновници ?????[smilie23]

Ми както ми е слаба нервната система ще убия някой ако ми се наложи да се разправям с тях.

Това го няма по света никъде !!!!![smilie23]

[smilie7]

Дата:   18-12-07 10:21

хахаха тоде...[smilie18] , шегуваш се нали?

Автор: Todd   
Дата:   18-12-07 10:37

Не.[smilie24]

Дата:   18-12-07 11:09

Бе те и трите прасенца без проект строили... особено първите две[smilie18]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.