Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7     всички  напред  последна
 тема за каравелов
Автор: vampyr   
Дата:   29-09-07 15:34

Като виден философист, ти предлагам да размишляваме на тема личен вкус vs. личен интерес.

Имаш ли представа доколко двете понятия са антагонизми? И доколко са синоними , не семантично, а в контехта на отношенията между хората и отношението им към творчеството им...
[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: тема за каравелов
Автор: Luxor   
Дата:   29-09-07 16:08

[smilie8]

Автор: anaksagor   
Дата:   29-09-07 16:21

може ли и други да участват?

Автор: tnt   
Дата:   29-09-07 16:51

[smilie8]

Автор: IChertov   
Дата:   29-09-07 18:03

тва май е за ЛС-та бре [beer]

Дата:   29-09-07 18:33

anaksagor, zapoviadai :)

Автор: тьма   
Дата:   29-09-07 18:52

Публикацията е редактирана (03-10-07 19:48)

Автор: desi_angelova   
Дата:   29-09-07 18:54

[cool]

Автор: alsash   
Дата:   29-09-07 19:25

[ezik]

Автор: karavelov   
Дата:   29-09-07 23:23

хаха, виждам я сега. прав си, че са различни, личният вкус и личният интерес, но не бих казал, че са антагонистични, дори може би са свързани по някакъв начин... трябва малко да помисля, и да вечерям междувременно

Автор: pomstar   
Дата:   29-09-07 23:25

Любопитно ми е какво ще излюпиш, Любо, докато вечеряш :)

Дата:   30-09-07 00:04

Всъщност не вечерях, не съм гладен, пуших 1 цигара и пуснах 1 филм от днес да се проявява.

Като понятия едното е естетическо (например разбирането за красиво), а другото икономическо (свързано с печалби и загуби). Като понятия те няма как да са антагонистични. Но от друга страна има много ситуации, в които това, което ти диктува личният вкус противоречи на личният интерес. Това е общата структура на всички трагедии. Не е задължително да са точно вкусът и интересът, може например честта и закона, законът и любовта и т.н.

Дата:   30-09-07 00:09

Иначе се сетих за един сценарии... Например това което представяш за красиво в художествените си произведения, ако е подчинено не на твоето разбиране за красиво, а на твоят интерес, например за да се харесаш на публиката... много такива примери има.

Автор: denista   
Дата:   30-09-07 00:09

примерна ситуация, в която личният интерес и личният вкус са в борба - в междуличностни отношения?[smilie11]
например ако ти харесва някоя(някой) и я(го) желаеш, а не ти харесва как снима ли?[smilie11]
[smilie25]

Дата:   30-09-07 00:10

или това си е все вкус[smilie11]

Дата:   30-09-07 00:11

хаха, денице уби мъ !

Дата:   30-09-07 00:12

Именно, вкус е естетическа категория.
Но мисля, че има връзка с интереса и то голяма. Струва ми се , че естетическият/личен вкус се определя преди всичко от интереса, от личния интерес. Говоря за вкус към картини например.
Естетвено трудно е да се обобщи подобно нещо, защото би било проблем с музикалния вкус...Но все пак интереса също може да не се свежда до строго понятие икономически интерес...

Така. След като естетическа категория като вкуса се определя от "икономическа" такава, струва ми се , че нещата стават доста по-ясни. Като например промяна на личен вкус : преди време съм харесвал едно, сега друго. И обратно.

Всъщност, ако си съгласен с твърдението ми по-горе, бих ти задал един въпрос : дали харесваш някого заради личния си интерес? Дали приятелите са свързани с личен интерес?
Харесването какво е? (станаха 3 въпроса , но те са общо взето едно и също).
Дали харесването на неща и на хора спада към една и съща естетическа категория...?

Дата:   30-09-07 00:13

не. не е добър пример.[smilie23]

Дата:   30-09-07 00:19

Не мисля, че харесването на неща и хора е все в една и съща категорията и не съм много убеден, че интересът диктува вкуса. Може би е точно обратното ако са свързани по някъкав начин.

Автор: avela   
Дата:   30-09-07 01:41

вкусът предопределя много неща.
дори и хората с които се обграждаш, от които "имаш интерес" дали за вътрешно развитие или за "облажване" в някаква друга форма.. не би забелязал ако нямаше изградените вкусови рецептори...
а близоста във вкусово отношение допринася за една комфортност, която цял живот се търси, тази "да не си сам". в нещото си там, което те занимава и в голяма степен обуславя.
на това се дължи и феномена тук. или в клубовете по интереси по принцип.
бе ай да не навлизам толкоз надълбоко, че толкова сериозно не съм говорила от години[smilie3]

Дата:   30-09-07 02:58

да, нещо такова имах предвид, много добре си го казала.

Автор: christal   
Дата:   30-09-07 07:41

Ами и при двете неща се отделят хормони, най-общо казано. Може и да са от един вид.
Влияят на това как се чувстваш с + и - , но те сърби на различни места [smile]
Не мисля, че думата "интерес" е на място, тя е обща - да останеш жив също е в твой интерес. За някаква "биологична" естетика ли говориш? Няма такава. Може би трябва да се формулира различно.

Публикацията е редактирана (30-09-07 08:01)

Дата:   30-09-07 14:58

хм
защо всички приемате вкуса за нещо вродено?

пример: харесвам творчеството на някакъв човек, но в един момент разбирам колко не ми харесва самия човек. Започвам да изпитвам резeрви към този човек, докато в един момент всяка нова творба ме кара да я игнорирам и дори да не я харесвам изобщо.

От какъв тип е промяната в този конкретен случай? Има ли промяна във вкуса тоест естетическа или промяна в интереса ми спрямо човека и впоследствие спрямо нещата, които прави...?

Автор: princess_lia   
Дата:   30-09-07 15:29

Има промяна, да.
Т. е. и двата варианта са възможни. В единия случай, когато изобщо не познаваме автора(ите) - вкусът ни се променя непрекъснато, едновременно с нас - това е резултат от това, което ни се случва, което преживяваме, всичко това променя мирогледа ни.
В другия случай "интересът" към автора рефлектира върху "интереса" към творчеството му - ако не харесваш някой, винаги ще намериш някакви кусури в работата му. Малко хора са толкова безпелационни и гениални, че да кажеш - "Мамка му, тоя е пълно лайно, ама пък е адски добър!"

Автор: princess_lia   
Дата:   30-09-07 15:37

А на тези въпроси по-горе
Харесването на хора не е свързано с личния (разбирай, икономически) интерес. Може да харесваш някой, без да имаш абсолютно никаква полза от него. Може да имаш дори проблеми, и пак да го харесваш. Харесването е ирационално и не се определя от материални изгоди. Ако някой си избира приятелите от личен интерес, много жалко за него. Заради личен интерес може да поддържаш връзки с хора, да работиш с тях, но не е необходимо да са ти приятели, въобще не е задължително да ги харесваш.

първа  назад  1  2  3  4  5  6  7     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.