Автор: ценослав
Дата: 14-01-13 13:17
Редактирам, щото забравих че съм го писал в друга тема:
..........Щото пък, ако човека е и с психични проблеми става мазало! Та думата ми е на хората с такива проблеми. Закона ги защитава, ние роптаем, ма "недай Боже да те не стига". А ако "те стигне", какво правим???!!! Някакво лечение и ту в диспансера, ту в къщи до следващата криза. Под "хуманна" и финансова форма позабравихме и отхвърлихме психиатричните заведения, доста от тях се закриха и броят им сега е символичен. В гр. Лом имаше такова - сринаха го и докторите, кой от къде дъшъл. В село Куделин Видинско все още вегетира един дом за пълнолетни лица с "умственна недостатъчност". На времето бях стругар в един завод. Всяка сутрин идваше камион с натоварени на него 10-тина такива младежи. Такива групи работеха и в болницата и в други предприятия. Весели винаги, с изражения на любопитни деца, те слизаха от камиона и по двойки тръгваха всеки към цеха където работеха. Метяха, чистеха стружките, товареха. Ние работниците знаехме техния характер, техните слабости, техните глупости, а и техните патила. Един от тях всяка сутрин се качваше върху един палет и декламираше стихотворението "Роза". Това беше обичай да спрем машините за 2 минути, да изракъпляскаме на поклона от страна ра рецитатора и той гордо да ни обиколи и всеки да му даде по 10 стотиски /10 стотинки си беше една баничка/. Обядваха в нашия стол. Само по старите одърпани дрехи си личаха, но пък бяха изпълнителни, усърдни и най вече винаги весели, дори когато някой "наш" идиот ги обиди, за което пък после ние си му връщахме! Та тези нещастници бяха ангажирани, бяха между хора, чувстваха се нужни, а не като сега отхвърлени и препращани от семейството за лечение и от здравното заведение към семейството или на улицата. Като се разрушава една система /дори и най нечовечната/ се мисли за някаква алтернатива по досто въпроси включващи и психично болните лица, щото утре никой не е застрахован, че няма да се окаже в тяхното положение!
Публикацията е редактирана (14-01-13 13:19)
|
|