Автор: anatas
Дата: 04-11-12 11:33
Вчера спорих с един приятел има ли човек душа и съществува ли Бог. По-скоро се опитвах да споря, но не бях във форма и той ме разби. Накратко неговата теория беше следната:
Няма Бог, а само Живот. Всичко, което наблюдаваме, е в резултат на еволюцията, включително разума, религията, идеалите, чувствата и т.н. Например разума е полезна мутация, която дава предимство на нашия вид, с развитието му обаче се появяват проблеми - почваме много да мислим кои сме и защо съществуваме, вместо да се размножаваме и да си живеем живота. Появява се друга "мутация" - религията, която носи успокоение и отговори, които ни харесват. С времето обаче разума се развива все повече и започваме да не вярваме в Бог, да разбираме законите които движат вселената, но това пак ни прави нещастни... И според него това се явява "задънен клон на еволюцията" за нашия вид. Затова в развитите общества има отрицателен прираст - т.е. еволюцията/естествения подбор ни е прочел присъдата - мислещи и чувствителни индивиди не са нужни на Живота... За сметка на това други разклонения ше бъдат поощрени и ще "наследят земята":
1. мангалите, които не мислят изобщо, размножават се и използват всички налични ресурси, без да разсъждават над битието си или дори над утрешния ден.
2. мюсюлманите, които са силно религиозни и Мохамед милостиво ги е лишил от терзанията на разума...
Интересно ми е какво мислите, все пак тук има много умни глави. Лично аз съм депресиран от горната постановка, но логичеси изглежда вярна, още повече събитията по света я потвърждават...
|
|