Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Teлескоп
Автор: sakuraki   
Дата:   20-10-12 20:56

Здравейте! Един приятел иска да си купува телескоп и да гледа вечер звездите и луната с него. Та се е спрял на този чукни и ме попита как се изчислява приближението. Смисъл това Увеличение 175x, 350x, 520х, какво точно означава, че не съм запознат с това. 520х ти го превръща в 1 и горе долу на колко отговаря като мм. Гледам пише 700мм, това означава ли, че е колкото един 700мм обектив или не. Или този цък и това 120х оптично приближение, по - малко ли е от 520х увеличението на вивитара ?

Отговори на това съобщение
 Re: Teлескоп
Автор: chuckle   
Дата:   20-10-12 20:59

Ми те и двата са 700мм [smilie6]

Автор: sakuraki   
Дата:   20-10-12 21:03

Да де и аз това го забелязах и двата са 700мм, но пише различни приближения.

Автор: asahi   
Дата:   20-10-12 21:23

Остави го да се поблъска сам.

Автор: b0bb0   
Дата:   20-10-12 21:33

Увеличението на телескопа се намира като се раздели фокусното на обектива на фокусното на окуляра. Например 700мм/10мм=70 пъти.

При много добра оптика максималното полезно увеличение на един телескоп го дават 2 пъти по диаметъра му в мм, при телескоп 76мм това е 150х. Но тъй като е трудно да се каже, че оптиката на тези телескопи-играчки е добра, може да смъквем увеличението до около 100х. А 100х се докарва с окуляр около 15мм. Всичко друго нагоре е рекламен трик.

С двата предложени модела, със зор (имам предвид механичната част - статива и начина на движение на телескопа), може да се види Луната, максимум Юпитер като кръгче и с четирите му спътници и Сатурн с ушички. С други думи 150-180 лв могат да се изхарчат по-добре :)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.