Автор: gorbi
Дата: 22-08-12 21:10
Трябва ли да бъдем щастливи с храната с която се храним или трябва да ядем био продукти, без ГМО, трябва да пазим диети, трябва да отделяме белтъка от желтъка и месото от хляба.... ?
Защо се замислих - сетих се за една случка от армията - служих на фрегатата Смели - корабът беше на ремонт, аз бях кирлив новобранец на трима стари, трети набор, втори набор дори нямаше да помага в службата... Цял ден търкам, чистя, лъскам, смазвам а вечерта убит от умора ям на вечеря някаква измислена гадост и лягам почти под открито небе - декември месец, бяха отрязали палубата и като си лягах с три одеяла и шинела си говорих със звездите и зъзнех докато заспя...
Една такава вечер, тъкмо съм легнал да почивам скапан, не - направо убит от умора и естествено полугладен - идва вестовия да ми каже, че ме викат в старшинската столова дежурния по кораб... Новобранец - изпълнявам... Пооправям се - отивам в старшинска столова, а там старшините поркани, играят карти, искат да гледат видео а им се развалил видео касетофона... Казват - Чухме че разбираш от разни техники - виж дали може да го оправиш... Аз моя го бях разглобявал стотина пъти, така че го разглобих и го оправих и докато се мъча, старшинките си правят сандвичи от лънчън миййт, покрит обилно с кашкавал и го запичат... На тях консервите им ги даваха колкото си искат, а по понятни причини на нас новобранците се падаше едно парченце за цял ден... Лигите ми изтекоха тогава, не ми дадоха дори половин сандвич, макар че гледах с очи по-големи от на Иводам след секс, сълзи само дето не ми потекоха...
Сега, почти двадесет години след тия истории, като се сетя си правя такъв сандвич и си го изяждам с такова удоволствие - направо няма как да си го представите....
Как мислите - трябва ли да си угаждаме и да си доставяме удоволствие от храната или трябва да мислим за холестерол, за химии, за калории, за белтъчини и въглехидрати...?
Един пример веднага ще дам - баща ми... Да ми е жив и здрав - цял живот яде само супер мазно месо, люто и полива с много ракия... Плод нне съм го видял да яде, а зеленчуци - само с ракийката... На 70 години е почти - ни болен съм го виждал, ни дебел... Взима си пенсийката и работи че не му се седи у дома....
|
|