Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 No Subject
Автор: tonitka   
Дата:   19-08-12 19:55

.....това бяха думите на едни от героите на соц. труд в БТВ Репортерите, което вървеше до преди малко. Сигурно повечето от нас са гледали същия репортаж и по-рано - за тъкачката на станове, как е строен монумента "Знаме на мира" и т.н. Много пъти съм се питала какви ценности са имали тези хора и защо сега ги нямаме. Кое може да ни накара да отидем на доброволни начала да строим пътища и заводи. Още дълго ще продължаваме да се възползваме от добрината и идеализма на миналите поколения. Кега всичко е пари, пари, пари....[smilie2]

Нещо ми стана тъпо!
Очите ми се насълзиха като гледах бабата тъкачка, която казваше, че сърцето я боли за съсипаното и ако сега краката я държат пак би отишла да работи.

Вероятно няма да пиша под темата, но останалите .....пишете каквото ви е на сърце!

Отговори на това съобщение
 Re: "Сега нямате цел в живота"........
Автор: jino   
Дата:   19-08-12 20:02

Често се говори че тогава хората са били с промити мозъци.
Лично аз мисля че мнозинството от сегашните мозъци са значително по-силно промити.

Автор: jino   
Дата:   19-08-12 20:02

Въобще не говоря само за България

Автор: Krassy   
Дата:   19-08-12 20:09

Ако се замислите колко неща са направени по време на "гадният тоталитаризъм"...
Всички сериозни проходи, тунели, язовири...

Сега нищо мащабно няма...

П.П.
Извинявма се... мацабни са цените за мижави строежи [smilie7]

Автор: asahi   
Дата:   19-08-12 20:10

За Найда Мначева ли говорите? Жената е на 91 години, живяла е в други времена с други ценности. Цял живот е жлъскала и комунистите са я ползвали за параван на идеологията си. Както тя признава няма ниаккво образование. Как да разбере целите на учителя, научния работник, писателя, музиканта, предприемача, фермера, фотографа или дизайнера? Няма как. Затова така ще твърди. Простено и е.

Автор: tonal   
Дата:   19-08-12 20:10

Промити мозъци , но мотивирани да работят и да са щастливи и доволни без да са свободни.
Сега промитите мозъци са свободни , но зависими , демотивирани за работа и чалгализирани до оглупяване.

Re: No Subject
Автор: n1x0n   
Дата:   19-08-12 20:18

Сега промитите мозъци са свободни

какви?! [smilie18]

Да смениш непреодолимите пречки от идеологически характер със също толкова непреодолими пречки от финансов характер - не е освобождаване по никакъв начин. Нищо че илюзията я има.

Автор: georgi969   
Дата:   19-08-12 20:23

Приятел който снимаше в голям завод, сподели че на старите снимки работниците са усмихнати и весели, докатоп сега рядко ще видиш някой усмихнат. Чудно е при положение че банани се продават свободно, колите не са с ред и кока кола има в изобилие.

Автор: Uve_Smotanson   
Дата:   19-08-12 20:30

Не знам, модернистите да обяснят как нещата се превърнаха в пари и няколко демотивирани поколения.
За онова старото [smilie24] [smilie24] [smilie24]
Аз, за себе си съм ги формулирал, като "децата на войната". Това са хората преживели царизъм, и които са били в разцвета си при тоталитаризма. Ветерани или прости бачкатори няма значение. В това поколение съм виждал такъв живец в очите, буквално жажда за живот и знание. Такова нещо в моите, в очите на моето поколение и на новобранците няма. Обяснявал съм си го с ВСВ и гладорията след това, борбата и самия факт, че са оцеляли.
При нас няма шок, но и мотивацията си е била камшика.
А какво сме надробили за 23 години не ми се обяснява за н-ти път, защото и сам на себе си съм писнал в момента[smilie5] Да не говорим, че ще ме обвинят за малко червено човече малкопишче взело се насериозно[smilie7] [smilie5]

От онова поколение. В нашата сграда идва бай Данчо. Хванал е 80-така човечецът, но всеки делничен ден го посрещаме от нашата смяна. Рано сутрин, кафенцето и на вахта. Не знам каква му е историята, но този старец има силици, колкото целия ни етаж взети заедно всички маймуни. Взима от "Капитал дейли" и "Капитал" старите вестници, събира от етажите хартия, носят му и от съседната сграда. Няма зима, няма лято. Ако се хванем да изкачваме Черни връх, ще му дишам прахта на 100%.
И кротичък такъв един. Ни мрънкоти, ни се оплаква от нещо.
Един от последните мохикани.
Става ми тъпо, че принудихме дядовците си да се борят до последно.[smilie23]

Автор: ntonev   
Дата:   19-08-12 20:32

Преди темата да забие в обичайното си русло, а то ще се случи много скоро като гледам, да ви напомня, че има добри и лоши хора. Останалото са последствия от действията им. Да, нищо не е черно и бяло само, но доброто е различимо. Подкрепяйте го. [smilie7]

Автор: мара   
Дата:   19-08-12 20:35

така, така...

Дата:   19-08-12 20:39

Какво ще си помислите за някой ваш познат ако ви каже, че отива на магистрала Тракия /примерно/ да покопае със собственото си багерче ей така без нищо, само за да става по-бързо? Вероятно репликата ще е "Ти луд ли си?"

Напъвам се да се сетя, но не, не познавам хора които биха го направили!

Автор: MarinY   
Дата:   19-08-12 20:43

Тонал, хайде да изброим свободите и несвободите, тогава и сега.

Аз ще започна с това, което ме ограничаваше тогава и свободите сега, вие продължавайте:

- да пътувам извън Лагера. (Пътувал съм, много пъти, из всички страни на СИВ, изключая Куба. С проблем, но съм бил и в Холандия, Германия, Австрия, Африка)

- Имаше формални ограничения, които почти никой не спазваше - музика, литература, театри, изкуство - който искаше, имаше достъп до тях. (просто не се претендираше, че го правиш)

- материалните възможности - е, скапана техника, чакане с години за нещо. Сега, тези, които непрекъснато плюят срещу американската вещомания, плюят ограничението да се развихриш, тогава.

Свободите сега:
- Да приказваш "свободно" - основно се изразява в безотговорност и явна свобода да си груб и невъзпитан.

- Да пътуваш (българските власти дават, ама другите не те допускат)

- За болшинството българи - свободата да лепят носовете си по родните витрини, без да емигрират в чужбина.

- свободата да не спазваш законите на страната, защото, това е мъжкарско, престижно.

Това се сещам, на първо време. Има още много.

Автор: the_shooter   
Дата:   19-08-12 20:44

Със сигурност не и такива, които да го направят "със собственото си багерче"!

Автор: ntonev   
Дата:   19-08-12 20:46

тонитке, ти колко години си живяла в соца? В крехка децка възраст предполагам... ако те интересуваа миналото има едни хроники на Георги Марков - намери ги и прочети ...

Автор: the_shooter   
Дата:   19-08-12 20:49

Асахи, казваш "използвали" я били комунистите, а тя простата не се усетила!
Имайте малко уважение към хората!

Автор: Uve_Smotanson   
Дата:   19-08-12 20:52

MarinY

Само за техниката не мога да се съглася. В смисъл "Кореком", връзки, тираджии - вкарваха капиталистическа техника[smilie5] Сега съветско, срещу западно, според зависи и зависи за какво става дума и двете имаха и плюсове и минуси. В началото, например, японската техника е била под всякаква критика. В момента се бълва. Това е разликата. Това пренасищане на пазара от всякакъв тип поевтинява техниката и затова е по-достъпна. Нищо повече. Чували сте предполагам историите, как когато някои от входа вземе телевизор и всички отиват да гледат. Същото нещо е било и в щатите и в Англия и къде ли не. Рядкост и лукс в началото.

Автор: luboar   
Дата:   19-08-12 20:52

Тони, оня си заслужи почерпката ! [thankyou]

Дата:   19-08-12 20:54

ntonev, 72 съм родена, достатъчно ли е? [smile]

Автор: emovla   
Дата:   19-08-12 20:54

MarinY: Свободата да не ти кажат, че е гръмнал Чернобил и да ходиш да манифестираш?

(

Автор: asahi   
Дата:   19-08-12 20:55

Марине,
През соца извън Лагера пътуваха малцина - най-вече изявени професионалисти и наши другари. Средно изявен човек, например от техническата интелигенция, не можеше да излезе лесно. Ако баша му, дядо му "нещо" - никак не можеше да излезе.

Достъпът до чуждото изкуство беше или филтриран, или следен. "Слуша упадъчна музика" - лаф от онова време.

Материалните възможности бяха изравнени до едно посредствено ниво. Средно добър музикант не можеше да си купи добър инструмент. И за най-добрите беше трудно - чрез връзки и разни далавери.

Това горното бяха ограничения, въведени да пазят от западното влияние прекрасната идеология.

Това се сещам, на първо време. Има още много.

Дата:   19-08-12 20:56

Любо... [smile] [beer]

Дата:   19-08-12 20:56

emovla, темата не е за това!

Автор: мара   
Дата:   19-08-12 20:59

м/у черното и бялото е пълно с нюанси.

Автор: emovla   
Дата:   19-08-12 20:59

А за какво е? За това, че е имало реално безплатни строителни войски, които са строяли? Нещо като сегашния труд в Китай, ама и те ще се усетят :)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.