Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Торнадо на Витоша
Автор: slivenski   
Дата:   29-07-12 21:34

[smilie21] [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Торнадо на Витоша
Дата:   29-07-12 21:34

Гледам го сега този филм Twister по телевизията, та се сетих за торнадото на Витоша, което помляло гората преди години, където беше големият пожар наскоро…
Изобщо не съм предполагал, че в БГ може да има торнадо, още по-малко на Витоша, в планината…
Търсих информация в нета за това торнадо, но не намирам.
Нормално ли е това за България?

Автор: icikonti   
Дата:   29-07-12 21:35

Що не и над София?К'ъф кеф ще е -гащи и насрани софияднета?

Дата:   29-07-12 21:36

ами то, щом е имало на Витоша, колко му е да мине и през София... изобщо не е шега работата... [smilie21] [smilie21]

Автор: feliz   
Дата:   29-07-12 21:38

недей ма стряска бре![smilie5]

Автор: Dekov   
Дата:   29-07-12 21:39

Струва ми се да има някаква разлика между торнадо и смерч, нещо като между пикап и тежкотоварен камион .[smile]

Дата:   29-07-12 21:43

абе, като гледам как е помляло 50-80 годишна борова гора, не ще да е било свеж полъх на вятъра само... [smilie21] [smilie21]

Автор: SLR   
Дата:   29-07-12 22:40

Абе нас определено Господ ни пази, и торнадата ни веднъж на 100 години, и пожарите ни малки, и атентатите ни и те на сто години, цунамита си нямаме...

Сигурно затова сами си правим мизерии за да си подържаме вижиланса[smilie8]

Автор: Стоев   
Дата:   29-07-12 22:44

Цък

Автор: e-mil   
Дата:   30-07-12 08:01

Всяка година през май новините съобщават за торнадо. Понякога и през септември. Само че никога няма жертви (поне аз не съм чувал), най-много да отнесе няколко покрива и да унищожи нечия реколта. Затова телевизионните емисии го смотолевят някъде към края, затова явно и не сте чували за торнадо в България.

Всъщност са си редовни, но заради планинския релеф не са толкова големи, колкото в чужбина.

Автор: мара   
Дата:   30-07-12 08:15

е па на витоша поне на 2-3 пъти е овършавало горите. веднъж там над бистришко бранище, веднъж над офелиите и веднъж - около момина скала. поне аз за тия знам. а смерч или торнадо е само въпрос на превод.
а на морето колко пъти съм виждала стълб навътре във водата...ехе. само съм се молила да пожали палатката, че [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: alsash   
Дата:   30-07-12 08:21

...да минавало е през Варна, лично съм наблюдавал...

Автор: Krassy   
Дата:   30-07-12 08:47

Какви торнада имаме ние всъщност?

Автор: icikonti   
Дата:   30-07-12 09:03

Явно,че Кана Сюбиги Аспарух / или казано на средовековен български- Испор цар/ е знаел къде ни оставя???Също не е случайно, че в Северана Америка не е съществувала цивилизация или ако е имало такива наченки, то те са се загубили във времето!Мисля, че е ясно защо!

Автор: Krassy   
Дата:   30-07-12 09:05

Календара на маите е континентален май...

Автор: IvoZafirov   
Дата:   30-07-12 09:15

Ми то в софето какви ли не се домъкнаха та камо ли някакво си торнадо.

Аман! Синя зона по 10 лв. искам!

[smilie23]

Автор: e-mil   
Дата:   30-07-12 09:19

"Какви торнада имаме ние всъщност?"

Ми доста фирми се казват "Торнадо". Имаше и вестник "Торнадо", ама свършиха парите и го спряха.
Също няколко спортни клуба: по футбол, карате, тенис на маса, спортна гимнастика - впрочем "Торнадо" от Търговище обра медалите на последното държавно първенство по спортна гимнастика за юноши.

Торнадо да искаш - има.

Автор: tziko   
Дата:   30-07-12 15:11

Лично с очите си съм виждал торнадо в морето от плажа на Слънчев Ден. В БГ му викат смерч, което си е българското название на торнадо, просто в нашите ширини са си малки и редки тези явления. В пустините на Африка също има такива викат им "пясъчни дяволи" някой са с 1 метър диаметър, други са с 50 метра диаметър, за сравнение торнадо Ф5 е с диаметър 1 километър и повече.

Автор: ценослав   
Дата:   30-07-12 15:15

Торнодо в Българско не вирее, шото къщите ни са от бетон. Най много керемидите да издуха, ма 50 процента са панелки без керемиди. Друго си е в САЩ да удари по ония дървени бараки, че американцине да могат периодично да си подновяват домовете и колите.[smilie8] [smilie8] [smilie21]

Автор: ivodam   
Дата:   30-07-12 15:17

Преди години никът ми в ДИР-а беше Торнадо. [smilie3]

[smilie7]

Автор: imitev   
Дата:   30-07-12 15:54

Ценославе - ако тук мине торнадо 1 блок няма да остане като хората.

Ще потроши всичките прозорци и ще измете каквото намери по стаите. Ще остане само скелет...

Средната скорост на вятъра в приземният слой в щатите е около 200 км/ч.

Има и с по 300 км/ч...

И като завърти всичките тези камъни, керемиди, стъклария и т.н. ще изпотроши всичко де що намери...

Не са никак прости американците, само ни убеждаваха 45 години в това...

Автор: exo99   
Дата:   30-07-12 16:01

Ето малко инфо за торнадо до София.
Торнадото / смерч/ в Доброславци лично съм го наблюдавал.
Имам там вила.

"Тъй като смерчът се проявява в сравнително рядко населени места, свидетелства за негови прояви рядко се срещат в литературата. По-често могат да се видят последствията от смерч в горския пояс на нашите планини. На 19 август 1904 г. край град Варна са наблюдавани два смерча над водна повърхност. Пак там през нощта на 31 май срещу 1 юни е имало „валеж“ от риба. Причината за това може да е само смерч, засмукал вода с нейните обитатели. В края на юли 2001 г. имаше смерч над морето, северно от град Ахтопол, който се придвижваше в южна посока и се разпадна, преминавайки над сушата.

Софийското поле заедно с Витоша се отличават като един от районите със сравнително голяма честота на отбелязани случаи на смерч. Това до голяма степен вероятно се дължи и на по-голямата населеност и по-големите и по-ярко изразени щети в този район. На 26 юни 1941 г. е наблюдаван смерч, недостигащ земната повърхност, в северозападната част на Софийското поле. На 14 юни 1956 г. торнадо преминава през Витоша в посока от северозапад на югоизток. Пътят му се проследява от местността Офелиите през хижа Кумата, Резньовете до околностите на с. Железница. Унищожена е горска растителност по линия с дължина 1100-1300 метра и ширина 300 метра, основно по наветрения склон. Посоката на въртене на този смерч е била антициклонична, което е рядко срещано. Разрушен е и покривът на х. Кумата, изпочупени са много прозорци.

През същата 1956 г. са наблюдавани още три смерча – на 15 юни в Якоруда, на 20 юни в Бургаския залив, на 4 август в източната част на Софийското поле. На 29 май 1961 г. торнадо помете Западните Родопи в района на местностите Каратепе, Селище и Беглика. Посоката на неговото придвижване е от северозапад на изток-югоизток. Унищожена е гора на площ от около 30 000 дка. Ивицата на разрушение е дълга над 30 км. и широка 1200-2000 м.

През 2001 г. у нас бяха наблюдавани два унищожителни смерча. На 22 май първият от тях слиза по източния склон на Витоша и удря село Железница. Отнесени са покривите на пет къщи. На 29 август същата участ сполетява село Доброславци, намиращо се в северната част на Софийското поле. Отнесени са покривите на 30 къщи, има много изпочупени прозорци.

Досега у нас няма данни за човешки жертви в резултат на тази природна стихия, което се дължи на сравнителната рядкост на явлението в България и засягането на предимно ненаселени места. Материалните щети обаче са сериозни. Имайки предвид, че торнадото е свързано с по-високи температури на подстилащата повърхнина и факта, че тези температури на територията на нашата страна се покачват непрекъснато през последните 30 години, може да се очаква увеличение на случаите с това опасно атмосферно явление. Ето защо е необходимо да му се отдава дължимото внимание, най-вече от научна гледна точка. "

http://www.prokarstterra.bas.bg/geo21/2005/23--05/pp33-38.html

Автор: mrge.org   
Дата:   30-07-12 21:20

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/ukmf5684.JPG
https://photo-forum.net/static/forum/2012-07/mfdf6368.JPG

http://photo-cult.com/pics/036/pic_00709_0036848.jpg

http://photo-cult.com/showpic.php?aut=goropin&id=36848
Родопи, 2005-та
Снимал съм границата на ивицата с повалени дървета.

Тогава пътувах към Девин, видях също повалените дървета на склона над града, беше стигнало с хирургическа точност до последните къщи.

Автор: vizov   
Дата:   30-07-12 22:28

Митев, смерч и торнадо са абсолютно едно и също нещо. Това https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/hevj4818.JPG
https://photo-forum.net/static/forum/2012-07/snwp3390.JPG

http://mountain.bajhui.org/pictures/vitosha_ips/IMG_5202.jpg
не е малко, нали. Ветровала на Витоша е това. По-скоро част от него. Като се сетиш какъв е размера на дърветата представи си мащаба на опустошението.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.