Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Помощ за задача в С++
Автор: sakuraki   
Дата:   01-06-12 17:47

Здравейте, колеги! Имам нужда от помощ за една задача по информатика,която не знам как да реша. Ако някой знае нека помогне, ето я и нея

Съставете програма за обслужване на покупката на билети от пътници пътуващи с автобус в различни направления. За тази цел:
1. Създайте начална база от данни за билетите, съдържаща за всеки билет: място на тръгване, място на пристигане, километри, цена, час на тръгване, час на пристигане, дата на тръгване, дата на пристигане.
2. Реализирайте справки от вида:
- списък на всички билети с въведените данни за тях;
- списък на всички билети с място на тръгване – Пловдив с въведените данни за тях;
- списък на всички билети, с километри надхвърлящи определена стойност (подадена като параметър на справката).
3. Актуализиране на данните за един билет, включващи обичайните обработки – като допълване, изтриване, промяна.
4. Сортирайте билетите по:
- място на пристигане в азбучен ред (при еднакви дестинации по час на пристигане във възходящ ред);
- час на тръгване във възходящ ред.

Задачата трябва да се напише на С++

Отговори на това съобщение
 Re: Помощ за задача в С++
Автор: CyberGene   
Дата:   01-06-12 17:50

И така, кажи къде по-точно не ти работи програмата, за да помогнем.

Дата:   01-06-12 17:58

Ами там е проблема, че аз бях болен когато имахме лекции по тази задача и за жалост само 5 човека са присъствали, които вече са в Англия на студентска бригада и няма от кой да взема информация. Не знам как да я напиша тази програма, а само тя ми остана от курсовата работа и затова се допирам до вас.

Дата:   01-06-12 18:01

Малко ме съмнява за една лекция да са ви изнесли теория на базите данни и C++, но то в днешно време нищо не се знае... В кой университет и каква специалност е това?

Дата:   01-06-12 18:09

Не лекциите бяха 3, а аз бях болен от пневмония и нямаше как да ходя. Иначе университета е Пловдивския (Паисий Хилендарски), а специалността е информатика.

Дата:   01-06-12 18:12

Както и да е, аз няма да коментирам повече, защото ще кажа нещо, за което ще съжалявам.

Успех със задачата [smilie24]

Автор: Vinsent   
Дата:   01-06-12 18:16

Тази задача за програмист на С++ си е някой и друг час работа.

Автор: ilcoin   
Дата:   01-06-12 18:17

Позната картинка. Докато не направят информатиката с приемен изпит по програмиране, ще е така. 5 човека на лекции, пък другите блеят баирите.

Свържи се с преподавателя и го питай учтиво от къде да четеш. Едва ли ще ти откаже. После питай чича си гугъл, ако нещо се бъгва. Успех!

Автор: canonio   
Дата:   01-06-12 18:20

Без да съм програмист, мога да го направя на ексел... А ексела данните мога да ги визуализирам във флаш и ще прилича на про...

Дата:   01-06-12 18:23

Питах преподавателя каза ми, но като не съм бил и не ми е пояснено както трябва е трудна работа. Всичко друго от курсовия проект направих (още 4 задачи и малко теория, но беше лесно). Мда аз влезнах с приемен изпит по математика и наистина с нея нямам проблем, а с информатиката. Ходя си на лекции редовно, от както се оправих не съм пропускал. А пък трябва до Вторник да се предаде и затова реших да се допитам до вас.

Автор: ntonev   
Дата:   01-06-12 20:07

започваш от връзването на програмката към базата... :)

ти проблеми със С++ ли имаш или със задача като цяло? Шото това като гледам - ако някога изобщо си програмирал - можеш да го навържеш даже и само да четеш от учебници и и-нет. Не ти трябва да си ходил на лекций.

Дата:   01-06-12 20:14

Ами да Ви кажа като цяло имам проблеми с С++ първия семестър много трудно взех изпита по информатика, дори не го взех от първия път, а на поправката. Тъй като влезнах с математика и с нея проблем нямах, но с програмирането имам и ми е доста трудно. Опитах се от учебника, по който учим, но като съм пропуснал тези уроци и нямам представа как ще стане и затова реших да се допитам до колегите във фотофорума.

Автор: neuromancer   
Дата:   01-06-12 20:54

Виж сега, ако нещо конкретно не ти е ясно, питай, ще ти кажем. Ама така общо не става. Ти май искаш да ти напишем програмата, което няма да стане. Все пак сме и на работа, а аз в свободното си време не програмирам

Дата:   01-06-12 20:58

Ами общо взето ето това не ми е ясно.
1. Създайте начална база от данни за билетите, съдържаща за всеки билет: място на тръгване, място на пристигане, километри, цена, час на тръгване, час на пристигане, дата на тръгване, дата на пристигане.
2. Реализирайте справки от вида:
- списък на всички билети с въведените данни за тях;

Ако знам как да направя това може би ще направя и цялата програма. Защото до колкото знам другите точки от 2задача се правят по същия начин като първата.

Автор: ilcoin   
Дата:   01-06-12 21:13

Виж сега приятелю. Все някой от твоя курс става за нещо. Отиваш при този някой с едно пиле на грил и ПВЦ Каменица, сядате на компютъра и той бавно прави нещата и ти гледаш, питаш и си записваш. И се опитваш да РАЗБЕРЕШ защо стават така нещата и как точно стават. Ако не успееш да разбереш, поне ще имаш направена задачата и мъничко повече опит и знания за следващия път.

Ако след това нямаш идея какво става, отиди със задачата при преподавателя си и го помоли да ти обясни пак. Ако е човек няма да те изпъди. Постарай се да вникнеш в нещата.

Предполагам за пръв път програмираш и никога не си виждал нищо такова. Нормално е като цяло, но в програмирането зубренето няма да ти помогне. А ако до 4-ти курс не се научиш, запиши една икономика за магистратура. Нито ще си първия, нито последния [smilie24]

Дата:   01-06-12 21:57

Прав Сте, но за жалост това е курсова работа и онези задачки където ги реших няма да ми помогнат. Първия път наистина назубрих за поправката и успях да го взема, но сега заради това нищо не помня, а със зубрене нищо не става. Пък опитвам се да гледам да не разочаровам родителите си. Кофтито е, че всеки колега има различна задача и много малко се навиват да помагат. Икономиката е лесна работа аз я учих 5 години в средното и като гледам колеги, които учат до 3 курс работите съм ги учил в училище, но не искам да се отказвам и гледам и се мъча да наваксам нещо.

Автор: ntonev   
Дата:   01-06-12 21:59

Ами първата точка ( освен, ако не е специално оказано някъде) няма нищо общо със С++. Най - вероятно искат да проверят разбирането ви за базите данни. Ако и това не ти е ясно - направо си запиши дата за есента и седни си научи нещата.
Щото даже и да си вземеш изпита, даже и да се дипломираш - с тия знания нямай кой да те наеме и да те носи на гръб после. А трудно се почва на позиция директор... [smilie18]

Автор: asahi   
Дата:   01-06-12 22:07

Сакураки, на теб става ли ти се програмист?

Автор: Mori13   
Дата:   01-06-12 22:15

Сите студенти сте такива. Ако не можеш да се оправиш с информатиката, що чиниш изобщо в тая специалност. Повечето младежи, които действително искат да стават програмисти, реално и без лекции и университет си ги знаят тия неща.

Автор: Grandpa   
Дата:   01-06-12 22:23

Като начало - малко си в грешния форум. Не че много от нас не си вадят хляба с това, но все пак не е програмистки форум.
Второ - повечето предполагам с удоволствие биха помогнали ако си стигнал донякъде и имаш проблем, нещо не се получава, алгоритъма куца и т.н. Ама ти не си почнал нищо - тръскаш някакво условие (което според това какво точно учите може да е работа за няколко часа а може и да не е) и очакваш всичко готово и увито в целофан.
Ако абсолютно нищо не ти е ясно и все пак искаш да го минеш - търси някой да ти го направи срещу заплащане.

Автор: psychoiho   
Дата:   01-06-12 22:26

днес е петък, задачата трябва да се предаде след 3 дни и ти сега се сещаш да питаш във *фотографския* форум?

пропуснал си само 3 лекции и те са толкова ключови че не можеш да напишеш задачата? Въх, да речем че ти се вързах - земи от колежка записките или виж в проспекта или програмата кои въпроси засягат, прочети ги и ако например се говори за хеш табилици или дървета седни да видиш как могат да ти помогнат.

очевидно имаш интернет. ползвай го по предназначение, а имено да си намериш материали.

но най добре ще направиш ако първо седнеш и сериозно се замислиш над въпроса на Асахи. Относно разочароването на родителите - ако сега някой ти напише курсовата работа само ще отложиш момента на разочарованието.

Автор: universum   
Дата:   01-06-12 22:26

Не разбирам от програмиране, но съм имал подобен случай.
Можеш да разрешиш въпроса с упоритост.
Както писаха по-горе, ако имаш възможност да учиш през лятото или поне малко повече време от тия 4 дни, може да отложиш изпита. Просто да не се явяваш. Като се подготвиш - тогава.
Все пак това ти е една от основните дисциплини.

Автор: Grandpa   
Дата:   01-06-12 22:29

ntonev написа:

> Ами първата точка ( освен, ако не е
> специално оказано някъде) няма
> нищо общо със С++. Най - вероятно
> искат да проверят разбирането ви
> за базите данни. Ако и това не ти е
> ясно - направо си запиши дата за
> есента и седни си научи нещата.
> Щото даже и да си вземеш изпита,
> даже и да се дипломираш - с тия
> знания нямай кой да те наеме и да
> те носи на гръб после. А трудно се
> почва на позиция директор... [smilie18]

Ти па - точно така се става директор. Колкото по-не знаеш програмиране - толкова по-голям шанс имаш.
Не е само в БГ - идва ми на интервю за програмист - бачкатор свеж от колежа, за 50 стотинки работа не е свършил никога през живота си, гледа ме в очите и гордо ми обяснява, че едва ли не планът му е след 2-3 години да ми стане шеф. Евала за амбицията, ама си сбъркал интервюто...

Публикацията е редактирана (01-06-12 22:31)

Дата:   01-06-12 22:35

Лично на мен не ми се става програмист, аз исках да уча изкуство (фотография и рисуване),но хора, които са завършили това ми казаха, че няма смисъл да си пръскам парите за тази специалност, защото това можело да се научи от 3 месечен курс по фотография. Ето това е почти другата част от курсовия проект:

Въпроси:
57. Избройте начините за предаване на параметрите на функциите в С++.
58. Предаване на параметрите на функции по стойност в С++.
59. Предаване на параметрите на функции чрез указатели в С++.
60. Масивите като параметри на функции в С++.
61. Предаване на параметрите на функции чрез псевдоними (reference) в С++.
92. Бърза сортировка (quicksort) за сортиране на масив. Реализация на С++.

Но него го направих, седнах с учебника в ръка и за около 3 часа го направих. Ами там е проблема, защото когато една от преподавателките ни попита с какво сме влезнали повечето студенти и ние като отговорихме математика, нейният отговор беше "ОФ" и го каза доста злобно. Като не искат да ни обучават тези с математика и толерират, тези които са влезнали с информатика,а да не бяха изобщо пускали "математици" в информатиката.

Автор: neuromancer   
Дата:   01-06-12 22:35

Бази данни учили ли сте? Ако не сте, това "1. Създайте начална база от данни за билетите, ..." ще означава да сътвориш структура в паметта, в която да ги съхраняваш тия неща.
Значи правиш една структура (struct) за билет, която съдържа всички тия данни, след това масив , хеш таблица или каквото там сте учили, в който да държиш всички тия билети.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.