Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Търси се изчезнала технология !
Автор: 2nYo   
Дата:   30-05-12 15:09

На времето (около 2000 година), по техно новини някакви даваха за един материал мисля че акулска кожа май се казваше, или нещо подобно който е гумоподобно фолио с малка дебелина, с лепилен слой, и повърхност на малки, нееднаккви вдлъбнатинки, като от сферички с малка разлика в размерите и дълбочината ...
Поставяха го на обтичащтите части на самолети, и автомобили, за снижаване на "Драг коефициента" и от там разход на гориво !
Търся вече втори ден из нета, и ... Май са го покрили, или опитите не са давали добри резултати. Ако някой има спомени или инфо. давайте, че съм решил да правя нещо ... [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Търси се изчезнала технология !
Дата:   30-05-12 15:11

Ако има идея за доставка, или изработка на нещо подобно, давайте го насам!

Автор: asahi   
Дата:   30-05-12 15:13

Иди виж един реален самолет или болид от Ф1 с какво е облечен и си отговори сам на въпроса.

Дата:   30-05-12 15:14

Ми с лак, ама ... Нали требе да харчи ...

Автор: harvester_vn   
Дата:   30-05-12 15:25

Ф-1 не е много удачен пример. Да, там аеродинамиката има огромно значение, но аспекта е различен- не се търси нисък коефицент на съпротивление, а високо притискане и насочване на въздушните потоци където трябва. Една кола от Ф-1 има в пъти по-високо съпротивление и от жигулата на дядо ми.
Та си мисля, че тази повърхност с вдлъбнатинки, колкото и ниско съпротивление да има, сигурно няма да е подходяща за точно насочване на въздуха. Може би се образуват някакви завихряния, които да пречат и при самолетите.... не съм специалист, може би пиша пълни глупости [smile]
Иначе съм чувал, че топките за голф, които са точно на малки вдлъбнатини, наистина имат много нисък коефицент на въздушно съпротивление.

Дата:   30-05-12 15:33

Именно топките за голф са дали идеята, а покритието се полага на частите зад челата, задните части на фюзелажа, зад атакуващи ръбове и чела, и гаси големите завихряния, които били голяма част от драг силата (или както там по дяволите се казва онуй чудо дето ти прави стъклото на комбито много кално в дъжд) ... Не ме подигравайте много, че аеродинамиката не ми е сила ! [smilie18]

Автор: langel   
Дата:   30-05-12 15:35

На самолетите май им правят микро нарези по дължина. Като по корема на китовете.
Делфините /то и те са китове/ мисля, че си правеха кожата на малки сферички, но не вдлъбнати, а изпъкнали.

Самолетите обаче се движат с голяма скорост, а делфините и китовете се справят с флуид, с много по-голямо съпротивление от това на въздуха. Ефекта от подобни неща при движение с ниска скорост във флуид с ниско съпротивление ще е незначителен.

Автор: ejko   
Дата:   30-05-12 15:37

2nYo да не правиш самолет DIY [smile]

Автор: langel   
Дата:   30-05-12 15:40

Значи най-добре пробвай с комби. Ако работи, задното стъкло ще остава по-чисто. Ама не вярвам.

Дата:   30-05-12 15:41

Идеята е да разбива завихрянията на по малки, и по лесно затихващи и с по малък ефект, а по точно да не им дава да се появяват ... Не е за самолет ... За друго е !

Автор: tofo   
Дата:   30-05-12 15:45

Сещам се, че имаше такива облекла при плувците...[smilie8]

Автор: djogata   

2nYo, тази акулска кожа е голяма разправия и е скъпарска, пък и има такива неща като число на Рейнолдс (тоест, за различни скорости и налягания и за различни флуиди ти трябват различни размери на неравностите).

Самолетите ги "оправят" с едни малки стърчащи пластинки, наречени "вихрови генератори", които правят същото, като акулската кожа, само че няколко пластинки са милион пъти по-евтини от акулската кожа. На някой военен самолет може да са му слагали акулска кожа, за да се постигне ефектът на вихрогенераторите, но да няма радарно отражение, де да знам.

Те тези пластинки са вихрови генератори:

https://photo-forum.net/static/forum/2012-05/msyj5225.JPG
http://4.bp.blogspot.com/-Y0eQxQ6pCjI/Tx65eI6TqBI/AAAAAAAAAyw/-w_d6Aj6Erw/s1600/vortex%2Bgeneratiors

И както обикновено хората пишат по други теми, ако кажеш за какво ти е тая работа, може някой да те упъти по-добре [beer]

Автор: sirkhann   

Ша праи през`вативи [smilie21] Иска да намали триенето [smilie21]

Дата:   30-05-12 15:46

Ама нали трябва от някъде да го взема, за да пробвам ... [smilie8]
За това пускам тема Тук ! М ?

Публикацията е редактирана (30-05-12 15:47)

Дата:   30-05-12 15:49

Брат за "тая работа" си требе повишено триене ! [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Иначе за кола, ми трябва, и за веломобил ...

...С електро ...

Публикацията е редактирана (30-05-12 15:50)

Дата:   30-05-12 15:49

кАжи за к'во ти е, дееее [smilie25]

Автор: evelinster   
Дата:   30-05-12 15:50

не можах да се сдържа [smilie8]

https://photo-forum.net/static/forum/2012-05/yhru7811.JPG
http://aqrna.com/wp-content/uploads/2011/08/Cadillac-CTS-V-Wagon-Race-Rear-Angel-View.jpg

Дата:   30-05-12 15:51

Малиии ! Бааата Дзверо ! [smilie10] [smilie10] [smilie10]

Казах бе !!! [smilie4]

Публикацията е редактирана (30-05-12 15:52)

Автор: evelinster   
Дата:   30-05-12 15:55

това като го види жима ще каже да му купиме 2 [smile]

Дата:   30-05-12 15:56

... Ако не те видят, земи едно и за мене ! [smilie18]

Дата:   30-05-12 16:03

2nYo, трябва да си много наясно какво правиш, иначе тия аеродинамични хватки могат да ти направят повече беля, отколкото да ти помогнат.

С други думи, изобщо не е 100% сигурно, че ефектът ще е положителен, ако сложиш нещо такова. За да си сигурен, че става, може би ще трябва да направиш няколко сметки.

Освен това трябва да решиш какво искаш да правиш - да намалиш триенето (drag coefficient-a) или да увеличиш силата на натиск към земята? В много случаи може една и съща мярка да направи и двете, а може и да не може.

Вихровите генератори всъщност могат да ти помогнат да увеличиш силата на натиск към земята (точно както помагат за увеличаване на подемната сила при самолетите), но едва ли ще ти помогнат с намаляване на коефициента на съпротивление.
Акулската кожа може и да ти помогне, но трябва да сметнеш точно с каква големина трябва да са неравностите, защото в зависимост от числото на Рейнолдс (което комбинира визкозитета, плътността, и скоростта на флуида), граничният слой има различно поведение (със сигурност трябва да си изясниш какво значи граничен слой, иначе няма смисъл!).

[beer] [beer]

Дата:   30-05-12 16:06

Винаги съм знаел, че тоя форум е НОО ГОЛЯМ! [cool]

Дата:   30-05-12 16:11

Знам какво е граничен слой... Ама тоо Рейнолдс ... Ше го бием ако требе ! [smilie18]

Джога със сигурност ще пием бира с тебе ! Трябва да си поговоря с теб ... [smilie18] И не ми пращаи тоо Рейнолдс, че ше се вкараш в разходи ... За цветя ! [smilie18] [smilie18] [smilie18]
А сериозно, само драг форса искам да минимизирам !

Еха, сега пуснах в Гугъл един сърч за снимки на "vortex generator" и е голям смях - 99% са грешно сложени и само беля правят [smilie18] [smilie18] [smilie18]

(говорим за тези, сложени на коли, тези на самолетите са си грамотно направени по принцип).

Ей затова имам предвид, че трябва да знаеш какво правиш, иначе само си играеш [smilie5]

Ноо сме, Гоуеми сме ![cool] [cool] [cool]

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.