Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна
 Пътуване до NYC - "Тъпи въпроси"
Автор: munich   
Дата:   03-05-12 10:45

Здравейте,

в края на юли ми предстои пътуване до NYC, съответно с прекачване някъде из Европа - Мюнхен, Лондон, Париж или др.

Имам доста въпроси главно в три насоки -
1. Чисто планиране на самото пътуване /колко време да отделя за разглеждане, препоръки за евтини самолетни билети и т.н./;
2. Митнически въпроси - сигурно ще си купя някаква техника /фотографска, компютърна/.
3. Фотографска

По 1. бих бил благодарен на всякакви идеи за евтини самолетни връзки до NYC, препоръки какво задължително трябва да се види/снима, готини местенца, които не задължително са свързани с много пари, къде е сигурно да се ходи сам из града, небостъргачи, хотели с добра локация - абе всичко ще ми е от полза. Попринцип съм там между 30.07 и 05.08, като преди или след това ще залепя още 4-5 дни предполагам. Струва ли си да се мисли за пътуване извън града наблизо?

По 2. ще се радвам ако някой ми помогне да се ориентирам в митническите разпоредби, че със сигурност има неща които да си струва да се вземат от там - колко имам право да нося с мен, какво да правя с неща, които ще са с мен още на отиване /деклариране?/ и т.н.

По 3. от фотографска гледна точка ме интересува какво бихте взели вие. Лошото е, че нямам чисто широк обектив, ама ще помисля над този въпрос, може би дори и там на място. Но например статив сигурно ще ми трябва, ама да нося от БГ - трудно.

Благодаря Ви много предварително!

Отговори на това съобщение
 Re: Пътуване до NYC - "Тъпи въпроси"
Автор: ejko   
Дата:   03-05-12 10:53

Излез поне веднъж в 12 през ноща и се разходи през нощта баш в центъра..., забавно е...
Другото е да обръщаш внимание на дребните неща. Там статуя на котка да има в някоя градинка и ще е на Ботеро. Може да нямат древна история, но има доста изкуство по улиците и хората почти не го забелязват...
А колкото до твоите въпроси не мога да помогна..., защото съм ходил преди 100 години. Аз бих взел какъвто обектив имам и бих направил супер снимки с него. С широкия ще са едни супер снимки, с 50мм ще са други супер снимки... ;)))

Автор: asahi   
Дата:   03-05-12 10:54

т.1 Туристическите агенции по цял свят се грижат за теб - само ги попитай.
т.2 Наркотици, оръжия, забранени стоки. Справка - сайт ана Външно министерство и US Embassy. На отиване не декларирай стоки, които там са по-евтини оттук. На връщане можеш да купиш стоки за лична употреба в единични бройки. Три лаптопа не изглеждат добре в багажа, напр.
т.3. За себе си бих избрал като минимална конфигурация кропнато тяло и обектив 28мм. Пробвал съм го многократно, а и 28 милиметровия трудно си го прибирам вкъщи. Сигурно е обиколил света 10 пъти с приятели, които ми го искат. По Великден беше до Щатите, сега пак ще пътува из Европата.

Дата:   03-05-12 11:12

Благодаря Ви за бързите отговори!

Съгласен съм с всичко казано от вас! Въпросите бяха и малко общо формулирани, затова неща се опитам да ги конкретизирам.

т.1 - На туристическите агенции не съм им голям фен. Просто на българските нямам доверие /и за съжаление покрай всяко пътуване губя доста време/. Сега обаче ще отида да видя по отношение на самолетните билети какво могат да ми предложат. Би ме интересувала вашата препоръка относно хотели /в кой квартали да гледам за хотели/, къде е сигурно човек да се шматка, години расторантчета, забележителности и дали си струва да се излиза извън NYC - напр. места като Бостън, Принстън и т.н.

т.2 - Наркотици, оръжия и т.н. няма да нося. Правилно ли те разбирам asahi, че на връщане мога да взема каквото и да било /в смисъл независимо от единичната му стойност/, стига да е за лично ползване?

т.3 - За обективите съм абсолютно съгласен. В момента съм с D90 + 16-85 и или ще си пътувам с него плюс още един твърд, или дори може и да го сменя там на място, съответно да продам старото още тук. За стрийт грижи няма от тази гледна точка. Ама за всичко останало където трябва статив - да отида до NYC и да не направя от TOTR или ESB снимка вечер ще е скандално - трябва да видя дали нещо от сорта на Gorilla върщи работа? Чувал съм, че нормалните големи стативи така или иначе са забранени на много места.

БТВ: Имайте предвид, че стига да имам място с удоволствие ще донеса на всеки някаква техника. Ще Ви държа в течение.

Поздрави!

Автор: djogata   
Дата:   03-05-12 11:14

Ако имаш по едно от всичко (фотоапарат, обективи, лаптоп, таблет и т.н.) няма да ти правят проблем, приема се, че е за лична употреба и няма митнически процедури. Гледай да няма нищо неразпечатано (да не е в неотварян оригинален амбалаж), въпреки, че не знам дали това е проблем.

Дата:   03-05-12 11:23

На моя човек, дето скоро се върна оттам, му бяха отстранили от багажа счупеното шише тоалетна вода и бутилка текила.

Дата:   03-05-12 11:24

А тая проверка, за която говорите на американското летище, на българското летище или на първото летище в ЕС /Англия, Германия и т.н./ ли става?

Дата:   03-05-12 11:26

На всеки етап от пътуването могат да ти проверяват багажа. На тръгване е задължително.

Дата:   03-05-12 11:31

Аз просто от интерес. В никакъв случай не искам да злоупотребявам с нещо. Просто трябва да знам какъв е регламентът на играта.

Като багаж майче при повечето авиокомпании имаш право на 2х32 кг? Това е доста, предполагам, че и багажът на връщане обикновено е така. А според Вас например какво си струва да се купи от там? Кой са стоките, които като пренебрегнем гаранцията излизат наистина по-евтино? Има ли такива, при които дори като се плати митото после да излизат много по-тънко?като се има предвид и гаранцията, предполагам, че това е малко вероятно.

И като цяло - по т.1 и т.3 някакво мнение?

Благодаря!

Автор: mike74   
Дата:   03-05-12 11:32

За самото пътуване - хващаш сайтовете на авиокомпаниите един по един и сравняваш.
Едно бързо сравнение за полет до Ню Йорк:
Луфтханза - 1600 лв.
БГеър, през Лондон, от там с Върджиин - 1480 лв.

Всички авиолинии си имат онлайл калкулиране и заплащане, така че си отделяш няколко часа и намираш това което те устройва.

Дата:   03-05-12 11:38

Mike74, мерси! И аз бях гледал тази опция. Попринцип Луфтханза/Австрийските са ми попринцип фаворити, но именно за Върджин и Сингапур бях чувал добри отзиви относно цената и качеството, затова питах. Тоест интересуват ме по-скоро вашите впечатления, самата цена е горе-долу ясна как се движи. Попаднах и на добра цена с Турските Авиолинии, оферти има. Ако специарно бихте препоръчали някоя, споделете.

Поздрави,

Дата:   03-05-12 11:57

Ами впечатления в момента нямам [smilie5] ще пътувам Юни месец до хамериканско, после ще имам лични впечатления, сега само теория [smilie5]
за багажа май не е 2х32кг. а е 1х23кг. но си провери за конкретната авиокомпания, но повечето дето аз гледах - бяха така - чекиран багаж 1х23 кг. и до 10кг. ръчен багаж.

- купуване на техника от там ... ами зависи от техниката, като цяло са по-евтини нещата, но зависи - примерно за Никонски обективи, за някои има смисъл, но други са на същата цена като тук. Пример - новия 85/1.8 там излиза с около 200лв. по-евтино, но примерно 60/2.8 АФ-С микро разликата е под 100лв. т.е. не за всичко има смисъл.

Трабва да си прецениш дали тази разлика в цената няма си струва губенето на гаранция?

Аз примерно мисля да взема все пак 85/1.8 но пък нещо го няма в наличност към момента [smilie5]

Дата:   03-05-12 11:57

2х32кг багаж е в сферата на фантастиката.
В економи клас имаш право на една чанта до 20 или 23кг, в зависимост от авиокомпанията.

Дата:   03-05-12 12:09

"На далавера" е да се купува нова електроника с малки размери и висока цена. Не е на далавера да купуваш неща, които няма да ползваш активно. Ниската цена не може да е мотив за покупка.

Дата:   03-05-12 12:19

ОК, с това съм напълно съгласен! ;) Идеята ми беше за какво попринцип да поразгледам предварително. Ще поразгледам онлайн магазините до няколко дни. Малка електроника на висока цена се сещам едно конкретно нещо освен обективи ;)

По отношение на багажа - при Луфтханза има изключения, в зависимост от статуса като Miles-and-More клиент. При Frequent Traveller имаш право на 2х23 кг. Като цяло обаче бях гледал стар линк, изглежда преди е можело и от нормални клиенти да се взима 2х32 кг при Луфтханза.

Mike74: Ти къде ще спиш и с какво си избрал да пътуваш?

Автор: jivkojj   
Дата:   03-05-12 12:20

На моя човек, дето скоро се върна оттам, му бяха отстранили от багажа счупеното шише тоалетна вода и бутилка текила.

И на мен се е случвало да ми крадат неща, мамицата им [smilie23]

Дата:   03-05-12 12:36

@munich
Аз ще съм при близки роднини там, така че спането ще го оправим някак.
А за пътуването избрах Бългрия еър с ЮСЕъруейз (на връщане с Върджин) че излизаше доста по-евтино от другите, а и защото пътуваме семейно, разлика е чуствителна при повече хора.

Още нещо за техниката - имай в предвид че за Ню Йорк (щата) има 8% данък т.е. ако гледаш дадена стока на сайта на БХ видео примерно 100 долара, като го поръчаш ще ти струва 108 долара.
Не че е много, но да си знаеш, ако същата поръчка е с доставка примерно в Чикаго нямаш такав данък. Та просто огледай и имай в предвид такива дребни неща.

Дата:   03-05-12 12:39

Munich, това за Miles & More май важи за поне сребърен статус (второто ниво, на което Луфтханза му казват Frequent traveller). За такъв статус ти трябват 35000 мили годишно. Ако имаш сребърен статус, имаш право на две чанти багаж. Ако нямаш, няма да мине.

Дата:   03-05-12 12:44

@mike74: Именно е за такива съветчета говоря. Иначе би изисквало страшно много време и късмет човек да стигне до тези неща.

При повече хора нещата са по-различни да! Аз начирам за сега някакви страшно евтини полети с Украйнските Авиолинии, който излизат от София през Киев 570 Евро, отиване и връщане, направо не ми се вярва на тоя сайт. Всичко друго - турски авио, луфтханза и т.н. почва от 770 нагоре. Ще го мисля.

Ако някой наскоро е ходил до Ню Йорк и може да сподели впечатления от забележителности, хотели, транспорт и тем подобни неща - добре дощъл ;) Предполагам, че ще си оставя едно 4-5 дин престой там, но искам точно както каза ejko да усетя главно атмосферата. И затова има голямо значение човек къде ще се позиционира като хотел и къде ще ходи. Мерси!

Дата:   03-05-12 12:51

Позиционирай се в Bronx, там ще усетиш "атмосферата". Само гледай да ти е яка гърбината, а като чуеш първите изстрели, залягай овреме [smilie5]

Майтапя се всъщност, доколкото знам напоследък престъпността в Ню Йорк е силно намаляла. [cool]

Дата:   03-05-12 13:03

Ама аз точно това имам предвид ;) Нямам намерение да снимам репортаж на престрелки [beer] [beer] [beer]

Дата:   03-05-12 14:03

За спане, навремето най-изгодно и удобно като транспорт излизаше Upper West Side до горе, където имаше квартал наречен Morningside Heights (там е колумбийския университет и разни институции).
Та в този район беше сравнително доста по-евтино за спане, отколкото надолу кварталите към центъра. Престъпност не съм срещнал, макар да съм скитал и в 3 през ноща и в 5 сутринта из разни квартали в Манхатан...
Но общо взето нещата се менят всяка година в този град и честно казано няма с какво да ти помогна...

Дата:   03-05-12 15:10

Мерси много за идеята! Да, нещата със сигурност се менят, но дори и грубо като квартали е хубаво да ги понауча, че нямам и ни най-малка представа.

Нещо да препоръчаш като места за обикаляне и посещение, освен известните забележителност? Предполагам че те са си едни и същи, ако изключим кулите близнаци?

Мерси!

Дата:   03-05-12 15:27

Цъкай

Дата:   03-05-12 15:31

Ами как да ти кажа..., ако си свикнал на градове като Рим или Париж, или Лондон, може и да се разочароваш от гледна точка на забележителности. Но като град е някак жив и хубав.
Има добра indie сцена, може да посетиш някой барове, да се разходиш из улиците и това спокойно да е по-интересно, отколкото да отидеш до Статуята на свободата... Тя е малко по-голяма от Альоша, но пък има опашка за нея и пътуване с корабче..., ще ти отидат към 3 часа и не че е лошо, просто не е кой знае какво... Иначе пътуването с корабчето е ок...:))) Има една зоологическа градина..., мисля, че в Бронкс беше..., там е хубаво...
Поиграй фризби в Сентрал парк с местните (така да ги наречем)..., според мен по-добре отколкото да препускаш и да гледаш Wall Street и т.н.
Единственото е че Метрополитън е невероятно място и ако имаш интерес му отдели време...
Аз бих станал сутринта към 5-5,30 и бих тръгнал да слизам към центъра на манхатан, да видиш как си мият улиците хората от бакалиите, как си подреждат плодовете..., някак ми се видя много красиво. Тогава още нямах фотоапарат, но сега не бих го пропуснал- едно такова как се събужда градът, които никога не спи...
Ако имаш желание да се катериш на Емпайър Стейт, го направи в края на деня да видиш града и светъл и със запалени фенери:)))
Макар че ако си ходил в Пекин може да не ти е много интересно да се катериш да гледаш светлинки :))))
Бруклин Бридж е интересен, защото е един такъв старовремски и немодерен и си представяш как са го правили бачкаторите, когато ние сме вдигали Априлско въстание (примерно)
Като цяло разхождай се и се наслаждавай..., това е Америка, там освен природни забележителности няма нещо, което да не можеш да си позволиш да изпуснеш. Но не усетиш ли града и може да си много разочарован, предвид че там е малко различно отколкото тук. На мен ми трябваха поне няколко месеца докато спре да ми се струва гадно в Щатите...

първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.