Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Скордаля - рецепта
Автор: plamendoc   
Дата:   28-02-12 13:48

Подскажете за рецептата която според вас е най-автентична/правилна ,че спорим със шурата дали се слага майонеза[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Скордаля - рецепта
Автор: Jim__Beam   
Дата:   28-02-12 13:49


.. не се слага минюезъ..... [smilie7] [smilie7] [smilie7]


Отговори на това съобщение
 Re: Скордаля - рецепта
Автор: harvester_vn   
Дата:   28-02-12 13:50

Без майонеза.

Отговори на това съобщение
 Re: Скордаля - рецепта
Автор: Pileshtar   
Дата:   28-02-12 13:51

аз съм чувала различни варианти, но този който най-много ми хареса беше с хляб, кисело мляко, чесън, орехи, зехтин и сол. Никаква майонеза:)

Отговори на това съобщение
 Re: Скордаля - рецепта
Автор: vizov   
Дата:   28-02-12 13:52

Ко е тва?

Отговори на това съобщение
 Re: Скордаля - рецепта
Автор: tan4o   
Дата:   28-02-12 13:55

чеснова разядка да го наречем![smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Скордаля - рецепта
Автор: orlindraganov   
Дата:   28-02-12 13:56

Мезе за много пиенье?

Отговори на това съобщение
 Re: Скордаля - рецепта
Автор: Jim__Beam   
Дата:   28-02-12 14:01


.. като Пилещарчето , само че не се слага зехтин , ами от олиото , в което е пържена рибата !! .... [smilie7] [smilie7] [smilie7]


Отговори на това съобщение
 Re: Скордаля - рецепта
Автор: kerabo   
Дата:   28-02-12 14:04


дядо я правеше без майонеза [smile]
но, млякото беше истинско тогава.
сега.. аз понякога-много рядко [smile] слагам чаена лъжичка лека (lesieur) майонеза[smilie5]
Pileshtar - хлябът трябва да е сух или сухари + много лимонов сок [smilie24]
чудесно е като гарнитура или сос към риба. [smitten]

[beer] [beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Скордаля - рецепта
Автор: harvester_vn   
Дата:   28-02-12 14:40

kerabo написа:

>
> дядо я правеше без майонеза [smile] но, млякото беше истинско тогава.

Е то млякото какво общо има с майонезата?

Иначе, това което описва Pileshtar, с поправката на Jim__Beam, е варненския вариант на скордалята [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Скордаля - рецепта
Автор: Jim__Beam   
Дата:   28-02-12 14:52


... едно време в Несебър , когато градчето е било бедно рибарско селище , скордалята се е правела от оцет , вода , натрошен хляб, чесън и разтопена делфинова мас ..... [smilie7] [smilie7] [smilie7]

Всъщност, добивът на делфинова мас е било основен поминък за населението .... [smilie7] [smilie7] [smilie7]


Отговори на това съобщение
 Re: Скордаля - рецепта
Автор: kerabo   
Дата:   28-02-12 14:55


harvester_vn, беше истинско (от истинско мляко, гъсто) [smile]
няма общо с майонезата, разбира се [smilie5] моя изкилифенчена вариация на скордаля+малко майонеза. [smilie5]
а защо не слагате лимонов сок или оцет? дядо слагаше + останалите съставки.
а баба Деспина - сестра му - правеше и картофена скордаля, но автентичната е тази.[smilie24][smitten]
[beer] [beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Скордаля - рецепта
Автор: Pileshtar   
Дата:   28-02-12 14:57

да, хляба трябва да е сух, лимона го изпуснах [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Скордаля - рецепта
Автор: Pileshtar   
Дата:   28-02-12 14:59

на едно море бяхме полудели с тая скордаля, в комбинация с пържен сафрид...вкусно е:)

Отговори на това съобщение
 Re: Скордаля - рецепта
Автор: kerabo   
Дата:   28-02-12 15:00


Pileshtar, много и то [smilie5] [smilie24]
[beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Скордаля - рецепта
Автор: harvester_vn   
Дата:   28-02-12 15:00

Ааа... да, слага се оцет. Не съм видял че е изтървано.

Отговори на това съобщение
 Re: Скордаля - рецепта
Автор: plamendoc   
Дата:   28-02-12 15:00

Да обобщим дотук:
1.Прецеждаш мазнина от пържената риба/бе тва да не е габровска рецепта
2.2-3 скилидки чесън/може и повече ако тъщата е на гости
3.льемонче/без лед
4.орехи счукани/добри са само ако е ползван бабиния месингов хаван поне на 50 години
5.кисело млеко
6.леп-бел ама не пуфкаф а почти на сухар/може да се ръсне малко галета
И те това го умърферкваш у куфненския робот

Отговори на това съобщение
 Re: Скордаля - рецепта
Автор: Jim__Beam   
Дата:   28-02-12 15:01


.. хлябът трябва да е сух , кората се изрязва .... накисва се във вода , изстисква се после и се натрошава в купата при млякото /на шопски - млекото/ ..... [smilie3] [smilie3] [smilie3]

Аз лично рендам лимонова кора ..... лимонов сок не слагам .... [smilie7] [smilie7] [smilie7]


Отговори на това съобщение
 Re: Скордаля - рецепта
Автор: plamendoc   
Дата:   28-02-12 15:04

А туй мизе разбрахме ,че фърфи с дребна риба-сафрид Варненци го обичаха и с ватос писия ,а дали ша оди с палимуд например[smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Скордаля - рецепта
Автор: colorit   
Дата:   28-02-12 15:08

Тцъ, по- скоро с панирана акула или калкан [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Скордаля - рецепта
Автор: harvester_vn   
Дата:   28-02-12 15:14

С всякаква пържена риба върви, не е нужно да е дребна.... всъщност, аз никога не съм приготвял скордаля за дребна риба.

Отговори на това съобщение
 Re: Скордаля - рецепта
Автор: plamendoc   
Дата:   28-02-12 15:14

Хмм ,останали са само некви торуци и баяти лефери у фризера дайте идея как да ги сготвя[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Скордаля - рецепта
Автор: harvester_vn   
Дата:   28-02-12 15:17

Ами торука се прави солен по принцип, ама след като е бил замразен... каквото и да е, всяка паламудска рецепта ще ти свърши работа.

Лефера е ясен- на скара. Всичко останало е престъпление! [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Скордаля - рецепта
Автор: plamendoc   
Дата:   28-02-12 15:20

А мерси много ,значи в събота ме чака пържени на палимуд на шайби и скордаля/требе е бело вино да наточим[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Скордаля - рецепта
Автор: kerabo   
Дата:   28-02-12 15:21


ха сега, де [smilie5]
вади турука и пържи [smitten] - филетата (много добре почистени), с малко сол, лимон, черен пипер - поляти с малко оливия за 15тина минути да постоят така - в брашното и готови за тугана [smilie5] с купа скордаля - тъкмо [smilie5]
и бутилка (поне една) охладено бяло [smilie5]

[beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.