Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Граничарите
Автор: Adno   
Дата:   23-02-12 00:48

Толкова теми пуснахте за казармата и нито един граничар не се е разписал. Е, аз ще съм първия.

Имаше един лаф за граничарите, че всяка майка граничар не ражда, а роди ли - не повтаря. Има ли други граничари тъдява и по-специално кльонисти или оператори на биологична единица [smilie5], сиреч - водачи на следови кучета? [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Граничарите
Автор: mildol   
Дата:   23-02-12 01:01

[beer]Има,има писах в темата "Казармата". Бях кльонист на застава в с.Габрене 88-90г.

Дата:   23-02-12 01:16

Ха, вярно ли [cool] Поделение Богатир, а? Аз служих на съседната - Златарево, поделение Нимфа, само че 94-96-та година [beer]

Дата:   23-02-12 01:19

Бях кльонист, но тъй като се събрахме двама кльонисти от един набор, а кльона на Златарево в ония години беше само 400-500 метра от двете страни на митницата, по желание станах водач на следово куче [smile] Беше голяма тръпка.

Автор: cameraman   
Дата:   23-02-12 04:11

и снимка слижих на моята застава/

Автор: sik4o   
Дата:   23-02-12 06:21

Свързочник в Малко Търново,три месеца на "Богатир" и три месеца на "Тракторист"в Звездец 88-90[cool]

Автор: wildheart   
Дата:   23-02-12 07:46

http://www.granichar.org/

Автор: fove   
Дата:   23-02-12 08:29

1974-76г.кльонист застава "Бобина"-Голям Дервент, 6ГО-Елхово.

Автор: ivodam   
Дата:   23-02-12 08:39

Граничаите имат як форум и развиват яка дейност - обикалят едновремешните застави, картографират, описват терени, маршрути, пирамидки, възстановяват паметници на загинали при охраната на българската граница войничета.

http://granichar.org/forum/index.php [smilie24] [cool]

[smilie7]

Дата:   23-02-12 12:30

Благодаря на wildheart и ivodam за линковете[smilie24]
Adno при мен беше по-смешна ситуацията.Цялата първа година служба, ремонтирахме и сменяхме проводници и мрежи[smilie5] ...после свалиха бай Тошо и цялата втора година демонтирахме всичко заедно с коловете[smilie18] ,но най-тъпото беше/сигурно си спомняш,че застава Богатир е на две граници на кьоше /,че тази на Гръцката си остана[smilie18] При положение,че отворихме дупка около шест километра,не знам кой би си правил труда да минава през кльона[smilie11] По време на нашите стари трима избягали.Една фуражка от отряда с две мадами.Фуражката е шунтирал три проводника на кльона ,а също така е знаел ,кога минава наряда.Казваха,че се обадили след няколко дни от Швейцария.След случката заставата имаше много лоша слава.Разжалвали командира и отнели приза"Застава първенец" .При нас за две години имаше само един опит за преминаване,но колегите ги бяха хванали/някакви арабески или турци шест или седем човека/,а понеже заставата нямаше арест ги набутали в акумулаторното,но нищо не бяха барнали,защото били много уплашени/аз съм бил отпуск/. Колкото до кучкарите ,при нас имаше двама и всеки искаше да е наряд с тях,защото кучето предупреждава за проверяващи,а зимата ти топли краката,като ти легне на тях [smile]

Автор: niro   
Дата:   23-02-12 16:37

Не знам, но с филма 'Граница' яко се оплюха граничарите, а то не е баш така. Всичко събрано в рамките на 1.5 ч., на една застава, с едни и същи герои наистина дойде малко множко и преиначено за състоянието и начина на охрана на границата. Едно е било през 50-те, друго през 60-те и 70-те, и още по-друго през 80-те и 90-те. [smilie3]

Дата:   23-02-12 19:29

не беше различно 83-85 ... нямаше много измислица

Автор: ivan.draganov   
Дата:   23-02-12 19:35

1993-94 в Ивайловград . Имам голямо желание да се разходя и да поснимам в района ,да си припомня това - онова . Поделение 56 320 , беше голяма романтика по онова време !
[beer]

Автор: bordon   
Дата:   23-02-12 19:46

А, като гледам, има доста колеги от поделение 56 640 Я да видим кой отговаряше на позивната "ЛЕЙКА 125" :-)))
Че то през мен е минала цялата югозападна граница :-)))
За Уандо да не говорим! Беше най-доброто следово куче на Балканите!
Официално имаше над 7 международно спечелени и признати награди не само като граничарско такова, а и в международни спасителни мисии...

Дата:   23-02-12 20:54

bordon, сигурно имаш предвид поделение 56 440 - позивна Лейка 125 [smile]

mildol, спомням си, че участъка на застава Богатир е в най-югозападната част на Балгария, на двете граници - с Македония и Гърция. Аз съм от Петрич. С нарядите от вашата застава - тези, който охраняваха близо до стика с нашата застава, всеки петък и събота бягахме от заставата и от наряд и запивахме в едно заведение до ГКПП, което носеше забавното име бар "Овчар" [smilie5] След като ни натопиха в отряда и случая се разсмърдя, заведението стана известно с позивната бар Граничар [smilie18]

Тук има снимки на ГЗ Богатир от миналата година. [beer]

Дата:   24-02-12 00:34

Благодаря Adno,но линка не се отвори[beer] иначе и аз мисля,че поделението беше 56 440.Колкото до нарядите по наше време,беше доста строго и пиещите разчитаха само на "ятаци" от селото,които да ги поят с ракия[smilie18] по това време бях върл въздържател и не пиех грам[smilie21] От Петрич имам само хубави спомени и имам няколко много добри приятели,а заставата не съм я виждал повече от десет години[smilie10]

Дата:   24-02-12 23:56

На изток хоризонта аленее,
залива с пурпур морски ширини.
В небето синьо чайките се реят,
шумят безспирно перести вълни.

Наряд отиват славни граничари!
Те зорко бдят над родната страна.
И няма бури, няма вражи сили,
духа на граничаря да сломят!!!

Повява вятър и лицето гали,
уверено "Калашников" държиш.
В заставата другарите засмени,
очакват с песен да ги поздравиш.

Наряд отиват славни граничари!
Те зорко бдят над родната страна.
И няма бури, няма вражи сили,
духа на граничаря да сломят!!!

Поздрав за всички граничари!

http://www.youtube.com/watch?v=_1Z2jPdMh30&feature=related&noredirect=1

Автор: GOSPODIN   
Дата:   25-02-12 00:09

Айде и аз да се разпиша. Под. 56420 Видин 2-ра застава "Елба" , инструктор на следово куче школа в Берковица, 1978-1980г.

Автор: jjivi   
Дата:   25-02-12 10:26

[smilie24] И аз бях "кльонист" 86-88г. на 9-та оперативна застава "Казак", Гоце Делчев. Бяха славни времена....[beer]

И благодаря на wildheart за линка към сайта, не го знаех, а намерих доста познати физиономии и местности.

Автор: sivan1   
Дата:   25-02-12 10:59

Санитарен инструктор на застава "Градсковски колиби",първи граничен отряд гр.Видин.Сухата граница, наляво и надясно от пирамида 481.
Години 1960-1961.
Спомням си с умиление!
За всички граничари-салют с калашника!

Автор: ценослав   
Дата:   25-02-12 11:28

Вече махала "Градсковски колиби" не съществува - няма хора! Иначе отсреща в Сръбско с. Грацково си го има. [smilie21] [smilie21]

Автор: rumensh   
Дата:   25-02-12 11:58

Ами аз се разписах в другата тема ама да не се сърдите и тук...[smilie18] [smilie18] [smilie18]

1979-1981 Елхово - гранични,три месеца в Елхово останалите 22 на застава,като махнем 2 полагаеми отпуски.Заставата беше след кльона над селото - село Крайново като го гледаш на картата наистина на края на света.Заставата беше "Залп" - а местното име Бялата вода. [smilie24] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie24]

Автор: vaskoni   
Дата:   25-02-12 13:49

1983-85 в Момчилградския отряд. Обиколил съм всичките 22 застави,втората година бях художника на отряда. Служих известно време на Панама ( Бахама мама, служба няма), като новобранец, и в застава Победител, до Ивайловград. Мога да издам цяла книга със спомени и преживелици...включително с гръцки разведки, НЛО и много други [smile] Поздравления за темата!!![smilie24]

Автор: vaskoni   
Дата:   25-02-12 13:53

rumensh, скоро ходих да снимам там, в с.Крайново. Много е опустяло, хора няма, кльона обаче си стои, все още. Само едни ловджии видяхме, отиваха за лов на вълци.

Дата:   25-02-12 18:44

83-та Бях художник на Бургаския отряд.. и фотограф и оператор на радиовъзела... После, за заслуги- на Пета наказателна. Ето как се намерихме колеги в една и съща година...

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.