Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Руския език
Автор: Vinsent   
Дата:   25-01-12 11:28

[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Руския език
Дата:   25-01-12 11:29

Вчера за пореден път се замислих колко голямо предимство е ползването на руския език.
След като прерових българските книжарници за една книга, а на Славейков за някакви изчерпани издания ми искаха по 50 лв., в руската книжарница на Хр.Белчев намерих каквото ми беше необходимо и то на приемлива цена.

След това от сайта на „Институт научной информации по общественным наукам” (ИНИОН) към Академията на науките в Русия намерих и си свалих и други книги от търсената област. [beer] [beer] [beer]

Дата:   25-01-12 11:31

Би трябвало да се изучава, младите не се оправят с него. [smilie2]
Чудновато ми се виждаше как младеж на плажа се опитва да се разбере с руснаците на английски! [smilie6]

Автор: mun4o   
Дата:   25-01-12 11:37

За чудене си е, да.
Руският език е най-източния диалект на българския. И особено в последните 1000 години, откакто сме им дали да ползват и нашата азбука и църковнослужебната ни книжнина.

Автор: dobriman   
Дата:   25-01-12 11:40

Е какво му е чудното?
Така както изучавахме руският масово, така сега младите изучават да кажем...английски.
Те трябва ли да се чудят как "дъртаците" се опитват да се разберат с който и да е на плажа на ...руски? Вместо да ползват актуалният "универселен" и лесен английски?

Дата:   25-01-12 11:43

Не казвам нищо против английския, просто на руски има страшно много при това достъпна научна информация. [beer]

Автор: ejko   
Дата:   25-01-12 11:43

"Би трябвало да се изучава"... ако имат желание. Език е хубаво да се знае, а руският е хубав език. Хубаво е да се знае, колкото немския и френския и т.н.
Иначе и на мен ми беше забавно една французойка, като и говореха на руски в бакалията до нас в Созопол...
И все пак това не означава, че "би трябвало" френския да се изучава...
В училище и в университета си има паралелки и по руски, и по френски, и по немски, и по английски... Човек си избира и си учи...
А иначе има профилирани учИлища, както английска, така и френска, така и руска гимназия... Важното е желание да има...

Автор: мара   
Дата:   25-01-12 11:45

бе те и тия, дето ходат с мокасини и бели чорапи мислят, че са готини [smilie5]

Автор: tonyf   
Дата:   25-01-12 11:46

Ех, руският! Най-източният диалект на македонския...

Дата:   25-01-12 11:46

Между другото ако учиш в университета феография (примерно) и 80% от инфото в библиотеката е на руски... И човек ще не ще почва да се оправя. Toва е че на руски и без да си учил след 2-3 дни и с достъп до google translate ще се оправяш да четеш без особени проблеми, докато английски без учене няма да стане...

Автор: TriadaBG   
Дата:   25-01-12 11:47

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   25-01-12 11:47

То и аз не казвам нищо против руският...
Още един език никога не е излишен.
А относно достъпната научна информация на руски... склонен съм да настоявам, че има по-достъпна на език различен от руският.

Автор: tonyf   
Дата:   25-01-12 11:49

македонски?

Автор: Gruyu   
Дата:   25-01-12 11:52

даскалицата по руски ми казваше, че съм го говорил като грузинец

Дата:   25-01-12 11:56

Винаги съм се чудел на вицовете на руски език... Не съм срещал смешен такъв и обикновено не е нужно да бъдат казани на руски...
Руснаците имах хубави книги, хубави песни, хубави стихове, но хубав руски виц не съм срещал...

Автор: мара   
Дата:   25-01-12 12:02

ааа, имат, имат, кат каза грую за грузинеца и се сетих. ама и на български добре си звучи:
пътуват си в едно купе грузинец и двойка младоженци. тя постоянно вика: тут болить! там болить! тут болить! - новоизпечения съпруг целува посоченото място с много търпение и любов, а тя: "въйлечил! въйлечил!"

накрая на грузинеца му писнало е рекъл басово(ама с един такъв твърд и придихателен руски[smilie5] ) "ТОВАРИШЧ, А ГЕМОРРОИДЪАЙ ЛЕчИш?"

Автор: alsash   
Дата:   25-01-12 12:07

....повечето ми фотографска литература си е на руски и като я предлагам не я щат...

Автор: kkkolelo   
Дата:   25-01-12 12:07

Руският език ... е привидно лесен ... [smilie3] А относно информация и книги, наистина изчерпателно, достъпно ... днес незнам колко евтино ... Но едно време га купувах повече худ. л-ра ... Чехов, Балзак, Мопасан, Жорж Санд ... полньiе собр. сочинения, хубава хартия и печат, твърди корици, лъскави букви, калиграфски шрифт ... [cool] Също изчерпателно и достъпно л-ра за изч. техника и програмиране ...

Автор: alsash   
Дата:   25-01-12 12:10

....само дето сега правят едни лъскави корици, а вътре на долна вестникарска хартия...[smilie18]

Дата:   25-01-12 12:10

Грам няма нищо общо с темата и е доста старо, но винаги е подходящо за сряда по обяд:
http://www.vbox7.com/play:06b9f553

Автор: headcharge   
Дата:   25-01-12 12:18

Нищо лесно няма в руския език. Е, не е японски, но определено е труден език. И това че има известни прилики не помага особено, да не кажа че пречи. Затова всеки българин си мисли че може да перка на руски без проблем... ама отстрани изглежда нелепо.

Дата:   25-01-12 12:20

По времето, когато нямаше Уикипедия а само 8-битови Ейпъли, години наред купувах Большая Советская Энциклопедия. Две стени томове, луксозно издание.
Веднъж като си направих равносметка установих, че за дългите години притежание съм се обръщал към нея 4-5 пъти, от които поне в половината не съм намерил търсеното. [smile]

Продадох енциклопедията на една рускиня, с парите си купих 400 DM, а за тях един арабин ми донесе от ГФР последния модел програмируем калкулатор на Касио с 512 програмни стъпки, 22 памети и интерфейс за запис и четене на програмите от касетофон. [smile]

Автор: n1x0n   
Дата:   25-01-12 12:20

Винаги съм се чудел на вицовете на руски език... Не съм срещал смешен такъв и обикновено не е нужно да бъдат казани на руски...

Еее... ти нищо не каза...[smile]
Ние сме пълни аматьори във вицовете, в сравнение с тях, няма да ти казвам какъв процент от вицовете в циркулация в БГ идват от тях.
Повечето най-добри е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да ги чуеш на руски, за да можеш да ги разбереш... и да си живял сред руснаци - също помага.

Дата:   25-01-12 12:23

headcharge написа:

> Нищо лесно няма в руския език. Е, не
> е японски, но определено е труден
> език. И това че има известни
> прилики не помага особено, да не
> кажа че пречи. Затова всеки
> българин си мисли че може да перка
> на руски без проблем... ама
> отстрани изглежда нелепо.

Абе верно, опитваме се да налучкваме падежите, ама нали руснаците ни разбират! И ние тях, ако не говорят жаргонно! [beer]

Автор: headcharge   
Дата:   25-01-12 12:27

Е да [smile] То ако е до едното разбиране, реално погледнато с целия бивш соц блок все ще се разбереш... без румънците и унгарците де [smilie18] Там ще трябва с езика на тялото [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.