Автор: ejko
Дата: 30-12-11 00:13
За много хора положението в Турция е като балонът на Аржентина 2000 година и Мексико през средата на 90'.
Ако е вярно че дефицита се кредитира от краткосрочни заеми, то би трябвало да се види до 3-4 години.
А и лятото турската лира беше с най-ниското си ниво, сравнимо с това от кризата през 2009.
Така или иначе за мен бума в Турция идва от външни пари и инвестиции, което винаги е краткосрочно и рано или късно ще доведе до обезценяване... Дефицитът на Турция уж е 9,5 на сто от БНП, което май не е хубаво, понеже на Гърция беше 10 и беше зле...
Другото е външния длг на Турция, който не помня колко беше, но беше по като малък, в сравнение с разни закъсали европейски държави, но през последните 2 години се е повишил двойно.
И защо тогава още ми я дават като пример за икономически растеж, след като на самата турска борса акциите падат главоломно, ако се съизмерят с нивата си от преди 2-3 години в долари...
Така че не казвам, че нещо ще стане там, но доста икономически коментари през последната половин година алармират, че в Турция нещата не са розови и да се внимава... Пък и растеж в тримесечие около избори не значи кой знае колко...
Сега аз много не разбирам и преразказвам някакви анализи, дето четох преди няколко месеца...
Публикацията е редактирана (30-12-11 00:15)
|
|