Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Помощ за дренажна система за битови води!!!
Автор: Myth   
Дата:   25-08-11 12:23

Ми... и тук да питам, че в клуба от всичко разбираме [smilie5] [smilie5].

Сегашната септична (попивна яма) не функционира както трябва, много ниско е заустена, капацитета и е малък (макар и да сме само двама души, живеем от 1,5 години в къщата проблема си го е имало винаги може би и почвата не попива достатъчно бързо) и се пълни за 30 дни приблизително и много бавно се отича, съм принуден да мисля нещо ново, най-добре нова и голяма яма отзад в двора но няма пари, паради тази причнина, мисля други варианти. Дори вече съм почнал да копая (копая си сам на ръка каналите). Та накратко това което съм решил е да вкарам битовата вода в дренажно или по точно попивно поле, а фекалиите да си ходят в старата яма както са си и вързани сега, просто ще отделя битовата вода, която е основната причина да се пълни ямата.
В приложените файлове ще видите приблизителните схеми на два варианта, аз мислех само първия, но един познат ми каза, "ми то хубаво ама така както си намислил ще дренираш и двора и пак може да не ти е достатъчен капацитета" аз пък се чудя как ще дренирам двора, като първоначално мислех дренажните отвори на тръбите да са от долната страна, но сега пък ме притеснява това, че водата ще попива още в началото на тръбата та си мисля дали наистина не трябва да са нагоре, за да се отича водата до края на тръбата и когато стигне необходимото ниво да си прелива през отворите и да попива в почвата.
Та дали ще е ефективна схемата от вариант 1 и накъде трябва да са дренажните отвори, да слагам ли в началото утаителен съд за да се утаяват там дребни боклуци и да не задръстват тръбите.
Вариант 2 е ясен, плътна тръба която отвежда отпадната вода до нещо като дренажен кладенец, гофрирана тръба Ф500-600, 2,5м с дренажни отвори и чакъл около нея, то си е направо тип попивна яма де но пък ме притеснява капацитета на този кладенец дали ще е достатъчен, та казвайте какво да правя, че вече съм пощръклял направо. Пари няма, надявам си при тези два варианта които посочвам да вляза в 200-500лв. максимум и това е много но все ще измисля нещо.
ПРИКАЧВАМ ВАРИАНТ 1 и 2 като картинки, схемите не са в мащаб правих ги набързо в Корела но мисля, че не е проблем.

https://photo-forum.net/static/forum/2011-08/ceaf4836.JPG
http://www.napravisam.bg/forum/download/file.php?id=50355

https://photo-forum.net/static/forum/2011-08/fexe8126.JPG
http://www.napravisam.bg/forum/download/file.php?id=50354

Отговори на това съобщение
 Re: Помощ за дренажна система за битови води!!!
Автор: CanoniO   
Дата:   25-08-11 12:33

щом сегашната ти яма се е наситила и е спряла да попива, значи и новото ти съоръжение ще стане непопиващо. Ако работи през лятото, зимата може да потънеш в лайна.

най-важното условие при септичните ями е, да имаш голям утайник и да изведеш за попиване само чистата вода. Фекалиите и химикалите действат запечатващо и рано или късно ебават лелята на пропускливостта.

Автор: Todd   
Дата:   25-08-11 12:54

И дренажните тръби са решение ...

Всъщност схемата е ямата като утайник и тръбите из двора за да попива по-добре .

Надупчени пвц тръби - ако не се лъжа даже ги продават готови .

Дата:   25-08-11 13:00

Canonio тя старата не е прото задръстена, тя винаги се била проблемна от самото и изграждане преди не знам си колко години, не е ползвана. В новото съоръжение няма да ходят фекалии, фекалиите ще продължат да си ходят в старата яма, в новото само отпадни води от баня, мивки, перални, и ще има малък утайник за дребните боклуци, косми, остатъци от храни и т.н.
Тоде ама как да го изпълня дренажните отвори надолу или нагоре, и отгоре да слгам ли геотекстилно платно ако отворите са нагоре?

Сегашната яма няма как да се върже към новото съоръжение, като утайник, защото е много ниско заустена и ще трябва да копая над 2 и кусур метра а на ръка.... че и камънак излиза тук таме.... на 2 метра със сигурност ще има доста камънак, двора е засипван допълнително с около метър и нещо.

Публикацията е редактирана (25-08-11 13:02)

Дата:   25-08-11 13:00

плитките дренажи ставаt за лятото, обаче зимата спират да попиват...

Публикацията е редактирана (25-08-11 13:04)

Дата:   25-08-11 13:02

защо не направиш лек ремонт и да отделиш кенефите да отиват в ямата, а битовите води в малък утайник и после из градината?

Дата:   25-08-11 13:04

Автор: CanoniO
Дата: 25-08-11 13:02

защо не направиш лек ремонт и да отделиш кенефите да отиват в ямата, а битовите води в малък утайник и после из градината?

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Е ТОЧНО ТОВА ЩЕ ПРАВЯ ДЕ [smilie5] [smilie18]
КЕНЕФИТЕ СИ ХОДЯТ В СТАРАТА ЯМА, само битовата вода в дренажите с малък утайник за дребните боклуци.

Абе ти да не си пил нещо още на обед[beer] [beer] [beer]

плитките дренажи ставаt за лятото, обаче зимата спират да попиват...
Ами смятам от 70 до 100см да ги вкопая.

Публикацията е редактирана (25-08-11 13:05)

Дата:   25-08-11 13:07

не чета дълги текстове бе
[smilie18]

Автор: itilien   
Дата:   25-08-11 13:10

Ако бяхме в по-топъл климат бих дал един акъл - да си направиш малко зигзагообразно блато, в което да се оттича канала и в което да расте шамак и друга блатна растителност. Тия растения са невероятни преичстватели на водата, а и ще завъдиш блатна фауна - ще ти пеят жаби и други неща :) Но за жалост през зимата при нашите условия това няма да бачка, защото растенията са в заспало състояние. Знам, че звучи като майтап, но това съм го чел из книги свързани с еко къщите и пермакултурата :)

Дата:   25-08-11 13:11

също може да провериш на колко метра излиза вода в парцела ти и да биеш сонда .. после да закачиш отпадните си води директно към кладенеца. хем на съседите ще им е гадно, ако имат кладенец
[smilie18]

Дата:   25-08-11 13:13

и друга гадост мога да ти кажа, но е престъпление - чупиш 2-3 термометъра в септичната яма и живакът сам си отваря път до подпочвените води.

Публикацията е редактирана (25-08-11 13:13)

Дата:   25-08-11 13:21

на на 14м илиза но не достатъчно, на 29-30м бият сондите малко солено ще ми излезе :-) бе и за живака го знам ама... 2-3 няма да са достатъчни, пък и кофти малко...

Дата:   25-08-11 13:43

пробвай с тръбите тогава, нищо не губиш.
Нека да са скачени напречно и да образуват нещо като решетка под земята. Също, в ниските точки изведи ревизионни отвори до повърхността, да бъркаш и да продухваш. Също, през тези отвори да можеш да изпомпваш по малко вода и да я пръскаш в двора ако тръбите се напълнят, пък няма попиване и останат под налягане.

Дата:   25-08-11 14:03

Виж това да ги навържа и напречно е идея, всъщност попивните дренажни полета така ги правят.

itilien много готина идея, ама... иначе сега се оглеждам за растния дето яко смучат вода, евентуално да насадя, една брез примерно изпарява около 200литра на ден.

Публикацията е редактирана (25-08-11 14:07)

Автор: Lalinda   
Дата:   25-08-11 14:10

Сложи си компостна тоалетна вътре в къщата.
В Алпите, където е само скала, а зимата всичко замръзва, са с такива.
И там има дренаж, но е само за урината.

Автор: Lalinda   
Дата:   25-08-11 14:22

Composting toilet

Дата:   25-08-11 14:30

Лалииииии или не четеш, водата ми кажи какво да я правим, не л*****а

Автор: boyanb   
Дата:   25-08-11 14:51

Един приятел ще прави бетонна правоъгълна шахта с 2 пегради(преливници) с цел да задържа едрото. Мисли да ползва и таблетки за химични тоалетни. След шахтата водата ще отива в такъв шавар дето споменава Итилиен за него.

[smilie7]

Дата:   25-08-11 14:55

То едрото има къде да ходи (в старата септична) а да правя нова е много скъпо.

Автор: boyanb   
Дата:   25-08-11 15:01

оф да бе са прочетох, търсиш къде да насочиш водите от чешма, пералня и т.н. нали така?
Канализация няма ли наблизо [smilie8]

Дата:   25-08-11 15:07

Няма, то ако има ясно.

Автор: itilien   
Дата:   25-08-11 16:26

Върбите също обичат много влажни места. Просто тая част от градината трябва да я заделиш за тия цели, да не садиш там зеленчуците :)

Дата:   25-08-11 16:29

Е то е ясно, че се прощавам със зеленчуците там,

Автор: Gruyu   
Дата:   25-08-11 16:35

на нас 3 момчета ни изкопаха ямите, по 35лв на метър дълбочина взимат, диаметър 1м

Дата:   25-08-11 16:39

Абе аз копането съм го почнал и колкто и да се размотавам ще го свърша скоро време то не е толкова голям проблем за сега, проблема е в правилното изпълнение на цялата работа [smilie5] че къфто съм карък.....

itilien има и нещо което ме притеснява да засея такива растения в близост до дренажа, страхувам се корените да не тръгнат вътре в самите тръби и да ги запушат.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.