Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Кулинарно-политическа тема
Автор: explorer   
Дата:   02-08-11 22:16

Преди няколко дни в един ресторант на морето, на съседната маса беше седнал един руснак с жена си и дъщеря си. Попита сервитьора каква ракия има, поръча си, и след това с вид на познавач обясни на семейството: "ракия - ето водка из винограда". Не съм нито русофил, нито русофоб, но ми стана жал за руснака, който сигурно никога няма да опита истинска ракия. За него ракията завинаги ще си остане водка, т.е. спирт с някакъв по-различен мирис.

Днес си купих от магазина сурова наденица и преди малко сложих две парчета в тигана. След около минута тигана плувна в течност, която излях в мивката - поне стотина грама. Отделно част от течността се е изпарила, и част е останала в наденицата. Което означава, че наденицата е напомпана с поне 30-40% течност. То да беше вода, но не е чиста вода, а химикали някакви. Не му отива някак си на онзи министър с червендалестото лице и свинските очички да обяснява с важен тон по телевизията неща, които всички знаем - че колбасите, месото - пилешко и всякакво друго, се помпат с химикали, че ракията се прави от всичко друго, но не и от грозде, и че кренвиршите дори кучето му не иска да ги яде. Ние всичко това си го знаем, но разликата е, че нищо не можем да направим, а той е министър, в чиито отговорности влиза именно контролът върху храните, и не върви да се държи като страничен наблюдател. Сега, има някои хора, които смятат, че на простия народ така му се пада. Че ако искаме колбаси и истинско месо, ще струват по 30 евро килото и няма да можем да си ги позволим, затова, видите ли, производителите се грижат за нас. Направо да се разплачеш от умиление. Само че за какво ги ручахме ония жабета, след като не получихме дори най-първата придобивка на жадуваната демокрация - гласността? Правото да знаем и да се казва истината, независимо дали е станала авария в ядрена централа или слагат химия в храната ни?


Отговори на това съобщение
 Re: Кулинарно-политическа тема
Автор: georgi969   
Дата:   02-08-11 22:21

То и много българи има дето не са пили истинска ракия.

Отговори на това съобщение
 Re: Кулинарно-политическа тема
Автор: Lalinda   
Дата:   02-08-11 22:22

Ми то ракия е дума с арабски произход, не е българска.

Неотдавна с изненада научих, че първите домати са се появили у нас едва в КРАЯ на XIX в.

Какво ли са ручали българите дотогава? Баници с пастърма.

Мда, действието по оводняване на месни продукти се нарича тумблиране.

За какво истинско месо и гласност говориш?

Това за тумблирането го чух из медиите, не съм била на презентация.


Отговори на това съобщение
 Re: Кулинарно-политическа тема
Автор: Lalinda   
Дата:   02-08-11 22:25

Така де, дори лютеницата явно не е традиционно българско ястие...
[smilie3]


Отговори на това съобщение
 Re: Кулинарно-политическа тема
Автор: Todd   
Дата:   02-08-11 22:26

Храната произведена от българи за българи е буклук !!!

Това е национална черта !!!

Сигурно от времето кога най-хубавата продукция беше за износ а за тук каквото остане .

Мизерията не е от вчера !!!

[smilie7]


Отговори на това съобщение
 Re: Кулинарно-политическа тема
Автор: explorer   
Дата:   02-08-11 22:27

Темата не е за това, дали ракията е българско национално питие и от какъв произход е думата.


Отговори на това съобщение
 Re: Кулинарно-политическа тема
Автор: canonio   
Дата:   02-08-11 22:29

тук съм ви пуснал линк с филмиран тумблер


Относно доматите - да, до 9-ти септември сме ги яли зелени, на туршия.

Отговори на това съобщение
 Re: Кулинарно-политическа тема
Автор: Todd   
Дата:   02-08-11 22:31

Че какво значение има с какъв произход са ?????

Важното е да е качествена и в достатъчно количество !!!!


[smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21]

Другото е лаф - моабет ...

[smilie21]


Отговори на това съобщение
 Re: Кулинарно-политическа тема
Автор: NeDDRaG   
Дата:   02-08-11 22:37

explorer написа:

> Преди няколко дни в един ресторант на морето, на съседната маса
> беше седнал един руснак с жена си и дъщеря си. Попита
> сервитьора каква ракия има, поръча си, и след това с вид на
> познавач обясни на семейството: "ракия - ето водка из
> винограда". Не съм нито русофил, нито русофоб, но ми стана жал
> за руснака, който сигурно никога няма да опита истинска ракия.
> За него ракията завинаги ще си остане водка, т.е. спирт с
> някакъв по-различен мирис.
>

Е тук не съм съгласен. По-скоро това е най лесния начин да обясни. Сигурен съм, че той самия знае, че технологията е различна от тази на водката, но това е било най лесния начин да обясни.

Отговори на това съобщение
 Re: Кулинарно-политическа тема
Автор: netLady   
Дата:   02-08-11 23:07

Че то коя ракия, дето е по магазините е от грозде и други плодове. Всичкото е спирт със есенции.

Отговори на това съобщение
 Re: Кулинарно-политическа тема
Автор: explorer   
Дата:   02-08-11 23:27

Именно. Въпросът е, имаме ли право да знаем какво има в напитките и храните, които купуваме?


Отговори на това съобщение
 Re: Кулинарно-политическа тема
Автор: xizor   
Дата:   02-08-11 23:32

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Кулинарно-политическа тема
Автор: TheBossBG   
Дата:   02-08-11 23:49

Дядо ми, бог да го прости, разказваше, че видяли за пръв път да се ядат сурови червени домати от германците през ПСВ. И децата опитали, било гадно и изхвърляли семките, а останалото мажели обилно със сол. До тогава домати ядели само в манджа или на туршия. Но то и други съвременни храни са били ползвани в Европа през 16-17 век за украса. А за руснака, не се очудвайте, той сигурно за бърбъна казва, че е водка, само че от царевица. [smilie5] Но пък може и да е бил математик: свежда решението до друго, познато такова. [thankyou]


Отговори на това съобщение
 Re: Кулинарно-политическа тема
Автор: explorer   
Дата:   03-08-11 00:30

Автор: xizor
Explorer, а защо си мислиш, че в супермаркетите в по-богатите държави това, което се продава не е "напомпено"?


Не си мисля, видял съм достатъчно. Знам, че и там евтините неща са боклуци. Но има и качествени продукти, има избор. Тук нямаме избор, пробутват ни само боклуци, при това дори скъпи боклуци.

Пък и в крайна сметка, не ме интересува как е другаде. Аз си искам в моята държава на етикета да пише - колбас 10 лв, 40% химикали, 30% механично обезкостено месо, 10% кожи, 10% соя и т.н., съответно, примерно: 10 лв. Колбас от чисто месо: 40 лв. Примерно. Не може от кило месо да правиш няколко килограма нещо си, което да пробутваш за "шунка". Това е измама.


Отговори на това съобщение
 Re: Кулинарно-политическа тема
Автор: chavdarpg   
Дата:   03-08-11 00:38

Пък и в крайна сметка, не ме интересува как е другаде. Аз си искам в моята държава на етикета да пише - колбас 10 лв, 40% химикали, 30% механично обезкостено месо, 10% кожи, 10% соя и т.н.
и за какво ти е всичката тази информация? за да можеш после да мрънкаш,че ти продават соя вместо салам за 10лв.?
Не може от кило месо да правиш няколко килограма нещо си, което да пробутваш за "шунка".
в цял свят това нещо дето в България му викате шунка се прави така.

Отговори на това съобщение
 Re: Кулинарно-политическа тема
Автор: explorer   
Дата:   03-08-11 00:41

Ей го още един, дето знае по-добре от мен какво е добре за мен. С две думи, плащай там и мълчи, не ти трябва да знаеш какво е.


Отговори на това съобщение
 Re: Кулинарно-политическа тема
Автор: NO_CARRIER   
Дата:   03-08-11 00:42

Пак почвате да спорите за глупости. Имаме избор, разбира се. Има и хубави домати, салами, кашкавал, сирене. Важно е да успееш да прочетеш етикета.

Самоцитирам се:

Не му е тук мястото, ама:
Наличието на овкусител предполага гадни съставки.
Наличието на (модифицирано) нишесте/скорбяла говори за високо съдържание на вода.
Наличието на оцветители говори за стари компоненти.
Наличието на соя - пълнител вместо месо.
Фибри - същата работа.
МОМ - машинно обезкостено месо. Това, което транжорите не са успели да махнат от кокала го ръгат в един казан с химия и после го слагат в салама. Предполага добавянето на овкусител.

Лошото е, че по-голямата част от ракията е гадна - спирт с аромати и оцветители. А на етикета не го пише. Говнари. [smilie23]

Отговори на това съобщение
 Re: Кулинарно-политическа тема
Автор: explorer   
Дата:   03-08-11 00:43

М/у другото, лобито на хранителната промишленост в Щатите искаха да се забрани публикуването на снимки от производството на храни. Т.е. ако може за тях конституцията да не важи.


Отговори на това съобщение
 Re: Кулинарно-политическа тема
Автор: chavdarpg   
Дата:   03-08-11 00:46

не съм казал, че не ти трябва да знаеш какво ядеш NO_CARRIER достатъчно добре ти го е обсянил.

Отговори на това съобщение
 Re: Кулинарно-политическа тема
Автор: chavdarpg   
Дата:   03-08-11 00:47

ако знаеш какво дишаш и колко е вредно, ще спреш ли да дишаш?



Публикацията е редактирана (03-08-11 00:47)

Отговори на това съобщение
 Re: Кулинарно-политическа тема
Автор: explorer   
Дата:   03-08-11 00:50

NO_CARRIER, и кои са хубавите салами? По-конкретно за нетрайни салами да попитам? Да, съставките са написани на етикета. Но по подвеждащ начин. Е-тата просто са изброени, без да се посочва количеството, и че примерно това може да са химикали, с които е напомпано до 50% месото. Не се посочва произхода на месото, качеството му и датата му. Някой може да твърди, че дадена луканка е от "месо", но да става дума за 20-годишно ирландско говеждо, примерно. Количеството "колагени" (смляни кости и косми) също не се посочва и т.н.


Отговори на това съобщение
 Re: Кулинарно-политическа тема
Автор: chavdarpg   
Дата:   03-08-11 00:58

[smilie18] [smilie18] [smilie18] май си се взел на сериозно

я покажи един такъв етикет от западните колбаси, дето така всичко показват за садържанието [smilie5] (косми,химикали,рога,копита) все неща дето ни интересуват

Отговори на това съобщение
 Re: Кулинарно-политическа тема
Автор: NO_CARRIER   
Дата:   03-08-11 01:02

Нетрайните салами повечето не стават. Старата планина повечето ги бива.

Половинката вчера взела Народен салам. Не исках да вдигам скандал, че много се сърди. Сложихме го в пица. Нарязан на кубчета се наду и стана като пуканки. По-голям боклук съм ял само веднъж - някакъв детски, доста рекламиран салам. Детето се подведе по рекламите, но след като го опита, повече не поиска и започна да ми вярва, че всички лъжат и се опитват да му набутат продукта.

Нитрити, фосфати и прочие консерванти са ясни - никой не минава без тях. 20 годишното месо от Ирландия вече го изядохме, не вярвам да е останало. Ако се ползва, то е набутано в бързооборотните продукти, за да се прикрият следите му.

Колагените ги пише. Проблемът е, че ако пише "месо", не е ясно дали е чисто месо или са останали и сухожилията и после ще ги вадиш с клечка, за да си доядеш. Е, в по-скъпите салами ги няма.

Е-тата не може да са в повече. Обикновено са в минимално количество. Боклуците, които поемат повече вода, не са описани с Е, но видиш ли овкусител, значи ги има.

Не знам дали са задължени, но обикновено съставките се изброяват по низходящ ред, в зависимост от количеството. Наличието на вода задължително се упоменава - така не можеш да ги съдиш ако изстискаш салама и си измиеш очите.

Това е май.

Отговори на това съобщение
 Re: Кулинарно-политическа тема
Автор: explorer   
Дата:   03-08-11 01:05

chavdarpg, вижда се, че обичаш да вървиш със стадото. Аз пък питам - защо да не може да пише въпросните показатели, нещо държавна тайна ли представляват?

И честно казано, бих направил компромис етикетите да си останат каквито са. То аз и без това не ги чета. Но ако имаше избор на качествени (скъпи) и некачествени (евтини) продукти! А в момента и най-скъпите продукти в България са боклуци. Пак питам, посочете ми конкретна марка нетраен салам, който да не е боклук? В Германия мога да си купя произволен нетраен шунков салам, ориентирайки се само по цената, и винаги е вкусен. Защото не всички работят по формулата "повече боклуци в продукта = повече спестени пари за Бентли".



Публикацията е редактирана (03-08-11 01:05)

Отговори на това съобщение
 Re: Кулинарно-политическа тема
Автор: NO_CARRIER   
Дата:   03-08-11 01:10

То и тук можеш да си купиш хубав нетраен салам. Ориентирай се да е над 7 лева и са вкусни.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.