Автор: explorer
Дата: 02-08-11 22:16
Преди няколко дни в един ресторант на морето, на съседната маса беше седнал един руснак с жена си и дъщеря си. Попита сервитьора каква ракия има, поръча си, и след това с вид на познавач обясни на семейството: "ракия - ето водка из винограда". Не съм нито русофил, нито русофоб, но ми стана жал за руснака, който сигурно никога няма да опита истинска ракия. За него ракията завинаги ще си остане водка, т.е. спирт с някакъв по-различен мирис.
Днес си купих от магазина сурова наденица и преди малко сложих две парчета в тигана. След около минута тигана плувна в течност, която излях в мивката - поне стотина грама. Отделно част от течността се е изпарила, и част е останала в наденицата. Което означава, че наденицата е напомпана с поне 30-40% течност. То да беше вода, но не е чиста вода, а химикали някакви. Не му отива някак си на онзи министър с червендалестото лице и свинските очички да обяснява с важен тон по телевизията неща, които всички знаем - че колбасите, месото - пилешко и всякакво друго, се помпат с химикали, че ракията се прави от всичко друго, но не и от грозде, и че кренвиршите дори кучето му не иска да ги яде. Ние всичко това си го знаем, но разликата е, че нищо не можем да направим, а той е министър, в чиито отговорности влиза именно контролът върху храните, и не върви да се държи като страничен наблюдател. Сега, има някои хора, които смятат, че на простия народ така му се пада. Че ако искаме колбаси и истинско месо, ще струват по 30 евро килото и няма да можем да си ги позволим, затова, видите ли, производителите се грижат за нас. Направо да се разплачеш от умиление. Само че за какво ги ручахме ония жабета, след като не получихме дори най-първата придобивка на жадуваната демокрация - гласността? Правото да знаем и да се казва истината, независимо дали е станала авария в ядрена централа или слагат химия в храната ни?
|
|