Автор: navy
Дата: 15-05-11 15:13
Дилемата ми е по-скоро принципна. И е такава, че щом аз трудно бих си дал отговор, надали Вие ще можете да ми помогнете, но пък пускам тази тема с ясното съзнание, че отговор няма да получа, но поне ще си 'изплача' болката
Тъй де, да се намираме на приказка докато в понеделник взема крайното си решение...
Тъй, имам си NAS. Гигабитов. На аглийски означава Network Attached Storages или демек една добре изглеждаща на външен вид и компактна кутийка със собствено захранване, собсвен процесор, бих казал цял мини компютър, линукс система, мрежов интерфейс и две удобни дупки за ръгане на HDD дискове.
Това за фотографи или за хора, които работят с големи файлове е удобно, защото първо - не им е на работния ПС, второ - достъпът е удобен отвсякъде по мрежата, дори може и от интернет, ако си го настроил добре.
Сега за допълнителни екстри като торент клиент за теглене директно в сториджа, итунс и медия сървър и т.н. няма да обяснявам, защото и не е нужно.
Понеже бяха скъпи тези устройства и много хора си правеха такива НАС устройства с някой стар ПС и лунуксче и са в джаза. Обаче обемно, грозно, бучащо и т.н. както и да е.
Вече на пазара има и доста по евтини, за по 200-300 лева, цена, която е напълно разумна и добра за целта! Обаче NAS-овете обикнивенно са с по две дупки за HDD само Тея с по 4 са от 550+ нагоре... мерси, мале, много се разписах.
Ама ако не за друго, то поне темата ще даде отговор на много хора за техните проблеми по архивирането на многото снимки. Защото освен архивиране, NAS-а предлага и бърз, лесен и удобен достъп. Ръгаш вътре HDD-то и АКО имаш гигабитов лан... скоростта на четене е над 25 МБ/сек. На запис е между 13 и 16, което пак е добре.
Много хора ползват USB чекмеджета, обаче това има няколко основни проблема, с които не бих желал да се сблъсквам повече.
1. USB трансфера е ужасно бавен, когато знаеш, че има и много по бърз.
2. Тези чекмеджета много често горят, я захранването им, я диска от прегряване, я нещо друго.
3. Трудно и неудобно е дублирането на важна информация на друг диск...
Та с тази последна точка NAS сървъра има и RAID контролер, който може да работи в 3-те си основни режима...
Е те това ми е и основната болка да реша как да си го организирам
Понеже има само 2 дупки... блазня се от възможността в едната дупка да ми стои 1 ТБ основен диск, а в другата да жъткам най различни, на които на определено време да дублирам само това, което ми е важно и така да си запазвам най-важните неща, а когато ги запазя да извадя диска, а на негово място да слагам разни мултимедийни, за филми и други бози....
... или да сложа втори 1 ТБ и да ги настроя в РАЙД за огледално копиране за максимална сигурност, но така няма как да си ръгам други дискове на САТА интерфейса, а имам 5-6 останали от тук-таме
Голямо умуване ме е налегнало
Иначе NAS-а си има USB портове, на които мога да връзвам USB дискове, но е БАААВНОООО
Не, че в понеделник най-вероятно няма да му купя втори 1ТБ и да ги вържа в райд, ама тъй де... да си кажа квото ми е на душа ![[smilie8]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie8.gif)
Публикацията е редактирана (15-05-11 15:16)
|
|