Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Дилема относно HDD сторидж...
Автор: navy   
Дата:   15-05-11 15:12

[smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Дилема относно HDD сторидж...
Дата:   15-05-11 15:13

Дилемата ми е по-скоро принципна. И е такава, че щом аз трудно бих си дал отговор, надали Вие ще можете да ми помогнете, но пък пускам тази тема с ясното съзнание, че отговор няма да получа, но поне ще си 'изплача' болката [smilie7]
Тъй де, да се намираме на приказка докато в понеделник взема крайното си решение...

Тъй, имам си NAS. Гигабитов. На аглийски означава Network Attached Storages или демек една добре изглеждаща на външен вид и компактна кутийка със собствено захранване, собсвен процесор, бих казал цял мини компютър, линукс система, мрежов интерфейс и две удобни дупки за ръгане на HDD дискове.

Това за фотографи или за хора, които работят с големи файлове е удобно, защото първо - не им е на работния ПС, второ - достъпът е удобен отвсякъде по мрежата, дори може и от интернет, ако си го настроил добре.
Сега за допълнителни екстри като торент клиент за теглене директно в сториджа, итунс и медия сървър и т.н. няма да обяснявам, защото и не е нужно.

Понеже бяха скъпи тези устройства и много хора си правеха такива НАС устройства с някой стар ПС и лунуксче и са в джаза. Обаче обемно, грозно, бучащо и т.н. както и да е.
Вече на пазара има и доста по евтини, за по 200-300 лева, цена, която е напълно разумна и добра за целта! Обаче NAS-овете обикнивенно са с по две дупки за HDD само [smilie8] Тея с по 4 са от 550+ нагоре... мерси, мале, много се разписах.
Ама ако не за друго, то поне темата ще даде отговор на много хора за техните проблеми по архивирането на многото снимки. Защото освен архивиране, NAS-а предлага и бърз, лесен и удобен достъп. Ръгаш вътре HDD-то и АКО имаш гигабитов лан... скоростта на четене е над 25 МБ/сек. На запис е между 13 и 16, което пак е добре.
Много хора ползват USB чекмеджета, обаче това има няколко основни проблема, с които не бих желал да се сблъсквам повече.
1. USB трансфера е ужасно бавен, когато знаеш, че има и много по бърз.
2. Тези чекмеджета много често горят, я захранването им, я диска от прегряване, я нещо друго.
3. Трудно и неудобно е дублирането на важна информация на друг диск...

Та с тази последна точка NAS сървъра има и RAID контролер, който може да работи в 3-те си основни режима...
Е те това ми е и основната болка да реша как да си го организирам [smilie8]

Понеже има само 2 дупки... блазня се от възможността в едната дупка да ми стои 1 ТБ основен диск, а в другата да жъткам най различни, на които на определено време да дублирам само това, което ми е важно и така да си запазвам най-важните неща, а когато ги запазя да извадя диска, а на негово място да слагам разни мултимедийни, за филми и други бози....
... или да сложа втори 1 ТБ и да ги настроя в РАЙД за огледално копиране за максимална сигурност, но така няма как да си ръгам други дискове на САТА интерфейса, а имам 5-6 останали от тук-таме [smilie8]
Голямо умуване ме е налегнало [smilie8]

Иначе NAS-а си има USB портове, на които мога да връзвам USB дискове, но е БАААВНОООО [smilie8]

Не, че в понеделник най-вероятно няма да му купя втори 1ТБ и да ги вържа в райд, ама тъй де... да си кажа квото ми е на душа [smilie8]

Публикацията е редактирана (15-05-11 15:16)

Автор: matataupa   
Дата:   15-05-11 15:34

Нейви се двоуми каква вещ му е нужна[smilie8]

Дефолтно, което и да избереш ще е по- доброто или дори да не е- ще ти е по- удобно лично на теб, или ще е по- дизайнерско на вид.

Признавам, че не прочетох дългия ти пост- ще изчакам да видя как ще се развие темата[smilie5]

Дата:   15-05-11 15:45

Ей, аз тази вещ я имам от сумати и време бе [smilie18]
Просто СЕГА си слагам големи дискове и умувам дали да вържа 2 в райд с дублиране или не...
Хортувам си просто...

Автор: mopt   
Дата:   15-05-11 16:01

Аз съм от тия които са в джаза с един стар личен комп и два харда (по 1Т) в РАИД. Компа е включен към УПС и с това се минимизират рисковете от загуба на данни.
Не мисля, че 1 основен хард и втори които да въртиш е достатъчно сигурно. Какво става ако се развали главният хард?
Реално истински бакъп е само с магнитни ленти обаче за домашно ползване това е безумно скъпо решение :(.
Та, ако не стана ясно аз съм за 2 огледални диска. Като станат малки след време просто сменяш с по-големи. Те на 1,2 години капацитетите се удвояват.

Публикацията е редактирана (15-05-11 16:03)

Автор: asahi   
Дата:   15-05-11 16:03

iStorage

Нямаш ли си сървърно помещение?

Автор: stzz   
Дата:   15-05-11 16:03

Яяяя пак с по-прости думички, че нищо не вдянах.............а може и аз да имам нужда от туй нящу!
[smilie10] [smilie8] [smilie10]

Дата:   15-05-11 16:22

Асахи, точно това НЕ искам поради няколко причини, които ще ги повторя:
1. дискове в такива малки кутийки често горят, я те, я захранванията им...
2. УСБ - БАВНО!!!
3. нямаме огледален дублаж на информацията за сигурност

стзз, виж това например и ще ти стане ясно [smilie7]

За момента то е най-изгодното и удобно, предвид мястото, шума, енергията, която хаби и т.н.

http://www.edimax.com/en/produce_detail.php?pd_id=272&pl1_id=18&pl2_id=75

Яд ме е, че не ги правят с 3 САТА гнезда, или поне едно Е-САТА + захванване, защото когато искам да сложа или прехвърля за ДЪЛБОК архив нещо обемни - трябва да разглобявам домашният ПС, да го връзвам и така по мрежата...
На УСБ порта ще стане след 3 дена, ако прехвърлям 100-на ГБ [smilie18]

Всъщност... аз мога да изкарам Е-САТА отпред на кутията на домашният ПС и така проблемите ми се решават [smilie18]
Обикновенно отговорите са прости, някъде пред теб, ама докато ги фокусирааааааш [smilie18]

А НАС-а ще си е огледален РАЙД и спи градът, селяните в него тоже [cool]

Автор: asahi   
Дата:   15-05-11 16:27

Предложих ти го, щото има i отпред.

Автор: matataupa   
Дата:   15-05-11 16:29

Е, нищо, нали се включих[smile]

Автор: didesignbg   
Дата:   15-05-11 16:40

https://photo-forum.net/static/forum/2011-05/rtzl1162.JPG
http://cdn.macrumors.com/article/2009/04/06/155504-2tb_time_capsule.jpeg

[cool]

Иначе има нещо много грешно в скоростите, които цитираш или устройството ти е боклук. При читаво направена конфигурация би трябвало да имаш над 60 МБ/с. Аз ги държа 65-70, но там вече има и други странични фактори.

Автор: Marillion   
Дата:   15-05-11 16:47

Нейви, защо не се обърнеш към специалист?

Мисля, че има едни такива фирми, които се занимават точно с това, което искаш.

За 1000 лв донесоха и инсталираха устройството, 4 диска по 1 ТБ, свързаха ги в мрежата и си заминаха.

Почти на цената на тъпия ти айфон.

Автор: e-mil   
Дата:   15-05-11 16:47

"АКО имаш гигабитов лан... скоростта на четене е над 25 МБ/сек. На запис е между 13 и 16... USB трансфера е ужасно бавен"

25-30 MБ/сек на четене и между 13 и 16 на запис е тъкмо нормалният USB трансфер на една прилична флашка.

Автор: ogimag   
Дата:   15-05-11 17:10

Понеже го четох отгоре- отгоре май дупките са ти проблема [smilie5]

Дата:   15-05-11 17:17

Мерилиън, наясно съм, аз проблеми нямам, а скоростите са такива, каквито трябват за този тип устройство, всичко си е наред [smilie7]

Автор: Uve_Smotanson   
Дата:   15-05-11 17:36

Мен ако питаш блъскай райд. Обаче чекни колко обем позволява устройството. При необходимост от още, просто купуваш друг NAS. В момента при тия цени на хардовете, това не го приемам за икономия. А тия старите ситнежи, ако можеш ги разкарай, особено ако са до 320GB модели.

Автор: zEAL   
Дата:   16-05-11 12:35

Това е сравнително малко, добре измислено и тихо. Побира 5 диска и има 6 външни и 1 вътрешно USB-та ( вътрешното е, ако искаш OS-а да е на флашка и тя да не стърчи от кутията ). При нужда може да му се сложи още RAM памет, но за NAS 1 гб е достатъчен. Има и RAID.

Автор: kufeiko   
Дата:   16-05-11 12:49

navy, сам си си отговорил :-) Слагай един eSATA на кутията на компютъра и там си закачай всичко, дето ще ти хрумне. В сториджа прави RAID1 и това е. Все пак 1 TB информация е ужасно много, а щом се архивира значи трябва да си сигурен, че ще я има, затова най-добре прежали 1-я гигабайт информация и си дублирай данните.

Дата:   16-05-11 12:51

Да, благодаря за предложенията!
Варианти за устройства има много...
Има страхотни за по 7-800 лева, които имат и голям трансфер, маркови са, лъскави...
Моето, което си го ползвам е евтино и сранително добро, за 2 диска, устройва ме.
Това, което умувах е дали да го конфигурирам в райд или не, но вече съм решил [beer]

Автор: valen_tin   
Дата:   16-05-11 14:32

по-добре втори диск, който да съхраняваш някъде другаде ... с този рейд, какво правиш ако някой апаш направи рейд към къщата ти? А да е бавно да е бавно, колко да е бавно ... пускаш да се копира и правиш един бридж с приятели и се е копнало преди да сте направили един робер [smilie3]

Дата:   16-05-11 14:36

Е то смисъла на този режим на райда е да ти прави огледално копие на вторият диск [smilie7]
А след като смятам да излизам от дома... те дисковете са на чекмеджета, само се дърпат и готово...

Автор: valen_tin   
Дата:   16-05-11 14:40

и ще си го носиш всеки път с теб като айфон?

мисълта ми е, че май по-добре да седи трайно на друго място и примерно на 2 седмици или месец според скоростта ти на генериране на информация да правиш бекъп на него.

Автор: deltalink   
Дата:   16-05-11 15:26

Пърси са почнали да внасят Qnap, но цената им е друга
http://persy.com/bg/brands/c-71-nas-resheniq.html

Дата:   16-05-11 15:54

Хе хе, с много пари и аз знам, въпроса е не в това, дали мога да ги дам, а дали има смисъл [smilie7]
За домашен сторидж с тези екстри цената от 200 лева с ДДС си е перфе, за 2 диска [beer]

Иначе за в офиса след време ще си взема едно с 4 диска, дето прай 70 МБ/с, ама има време [cool]

Автор: didesignbg   
Дата:   16-05-11 16:03

Както обичаш да казваш, качеството струва пари. Не искам и да си помислям какъв рейд контролер има устройство за 200 лева с ддс. То само читав контролер струва доста повече. Ако искаш евтино, стар компютър и линукс, гледай само да е със сата дъното. По-добре линукски софт рейд, отколкото някакъв незнаен софтуерен реализиран от едимакс. Знам че няма да ми повярваш, но пък някой друг дето чете може да се сети.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.