Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос към математиците
Автор: djogata   
Дата:   22-03-11 00:15

В този форум, както вече всички сме се убедили, има всякакви експерти. Така че сега е време да попитам и нещо, свързано с висшата математика, и да видим дали някой ще отговори. Всъщност, не се и съмнявам, че някой ще отговори :)

Значи, функцията на грешката (error function) е определен интеграл от експонентата на аргумента, като границите на интеграла са от 0 до самият аргумент:
http://en.wikipedia.org/wiki/Error_function
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D1%83%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F_%D0%BE%D1%88%D0%B8%D0%B1%D0%BE%D0%BA
Функцията се използва за изчисление на вероятности в теорията на вероятностите (и за много други неща), но за жалост няма точно аналитично решение. Затова се използват приближения (серии на Тейлър или асимптотни приближения), но тези приближения, които са широко застъпени в интернет-пространството, дават точност само до около 10-ият знак след десетичната запетая. Дори и Матлаб [smilie9] ползват такова приближение, и изчисленията ми гърмят [cool]

Та, някой може ли да ми даде линк към документ, описващ сравнително лесно приложим метод за изчисление на функцията на грешката с точност до примерно 15 знака след десетичната запетая?

[beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос към математиците
Дата:   22-03-11 00:16

Едит: Пускам отново първият пост, но без линковете, че нещо май линковете пречукаха разпределението на страницата и поне при мен нищо не се чете [smilie18]

В този форум, както вече всички сме се убедили, има всякакви експерти. Така че сега е време да попитам и нещо, свързано с висшата математика, и да видим дали някой ще отговори. Всъщност, не се и съмнявам, че някой ще отговори :)

Значи, функцията на грешката (error function) е определен интеграл от експонентата на аргумента, като границите на интеграла са от 0 до самият аргумент:

Функцията се използва за изчисление на вероятности в теорията на вероятностите (и за много други неща), но за жалост няма точно аналитично решение. Затова се използват приближения (серии на Тейлър или асимптотни приближения), но тези приближения, които са широко застъпени в интернет-пространството, дават точност само до около 10-ият знак след десетичната запетая. Дори и Матлаб ползват такова приближение, и изчисленията ми гърмят

Та, някой може ли да ми даде линк към документ, описващ сравнително лесно приложим метод за изчисление на функцията на грешката с точност до примерно 15 знака след десетичната запетая?

Автор: HP   
Дата:   22-03-11 00:21

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   22-03-11 00:23

HaPe, глей ся, на мен ми плащат за да се бълбукам из теорията на вероятностите, така че това ми е всъщност нужно [smilie18]

А, да, и още нещо да допълня - сега проверих отново, трябва ми всъщност точност до към 25-ият знак след десетичната запетая [smilie7]

Автор: chill   
Дата:   22-03-11 00:25

Защо просто не се интегрира числово, там Нютон, Симпсон, алабала?

(освен, че ще е бавно де)

Дата:   22-03-11 00:26

Чил, ми щото ако трябва да направя стотина хиляди числени интегрирания с нужната точност, ще се пенсионирам преди да е станало [smilie18]

Автор: chill   
Дата:   22-03-11 00:29

Ми значи имаш осигурена заетост за цял живот! [smilie18]

Автор: HP   
Дата:   22-03-11 00:29

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Grandpa   
Дата:   22-03-11 00:30

ERF.PRECISE в Excel до колко е точна?

Дата:   22-03-11 00:37

Grandpa, тази функция май е само в новият Ексел, щото в Ексел 2003 я няма. Освен това като гледам описанието в интернет, и като гледам точността на Ексел 2003, не мисля, че е достатъчно точна.

Дата:   22-03-11 00:39

Всъщност можеш много лесно да провериш колко е точна функцията.

Задай командата = 1.0 - ERF.PRECISE(10/sqrt(2)) и ако ти покаже нещо различно от нула (в научен формат на цифрите) значи всъщност е достатъчно точна.

Но на мен не ми трябва екселска функция, трябва ми формулата, за да си я въведа в собствена програма.

Дата:   22-03-11 00:40

Да, нова е в 2010, старите имат само ERF
Ма новата "PRECISE" та затова я споменах...

Автор: promis   
Дата:   22-03-11 00:42

Ще следя темата с интерес, и мен ме вълнува [smilie21]

Автор: vizov   
Дата:   22-03-11 00:48

Ба! На мене математиките ми ги дадоха, не съм ги взимал [smilie8]

Автор: asahi   
Дата:   22-03-11 00:49

Чил ти подсказа верния отговор. След като ще смяташ с компютър работи с числови методи. Друг вариант е в някой от програмните езици някой да е написал модул за твоята задачка.

Автор: CTEHATA   
Дата:   22-03-11 00:51

Ако умножиш по 1 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000, интересуващите те цифри ще минат четири разряда ПРЕДИ десетичната запетая. А с цели числа и най-тъпата елка смята, пък четири разряда поемат грешките от няколко междинни сметки ... [beer]

Сега сериозно, често такива проблеми се решават със някоя хитра заобиколка. То и някои хеш функции са безумно бавни за обратно изчисляване, но имаме рейнбоу таблици...
Опитай да пуснеш малко повече инфо в някой форум или usenet група за алгоритми. Англоезична, за предпочитане.

Дата:   22-03-11 00:55

Това не знам дали става за стотина хиляди набързо, ама за сравнение сигурно...

Дата:   22-03-11 00:59

Нема да се Очудя ако Леля (на мен кака) не предложи услугите на най-добрия математик в България, с който, разбира се, първо ще трябва да преговаря.

Дата:   22-03-11 01:11

Грандпа, да, и аз го гледах това, като точност е перфектно, но скръндзите не дават формулата :)

Дата:   22-03-11 01:12

Не винаги има формула в аналитичен вид. При числените методи са алгоритми, например.

Автор: kaiser.soze   
Дата:   22-03-11 01:14

Кака ти когато е интегрирала екскрементите на аргумента... [smilie5] [smilie5]

Дата:   22-03-11 01:16

Стената, тези номера минават, ако можеш да дефинираш някаква линейна трансформация между числата, ама в случая имаш интеграл и нещата не стават така [beer]

Лека на всички, ще го мъдря утре :) :)

Автор: promis   
Дата:   22-03-11 01:17

текст

Автор: doca   
Дата:   22-03-11 01:19

Що ми се струва, че има един метод на Чебишев за разлагане на полиноми.

Дата:   22-03-11 01:22

Асахи, числените методи са интересен метод, когато изчисляваш нещо веднъж и толкоз. Но за стандартни формули има и далеч, далеч по-бързи варианти, като безкрайни серии, които в крайният си вариант клонят към решението

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.