Автор: J0R0
Дата: 02-02-11 14:58
1. Казусът:
Преди 7-8 месеца ми се обажда някаква по телефона (стационарния) - бля, бля, бля... нашите промоции... бля бля... вие на каква тарифа сте (казвам и тарифата)... бля бля, ако останете на същата тарифа ще ви подарим един телефон, ще ви го пратим по куриер, по него ще ви пратим и договора, вие го подписвате и куриерът ни връща подписания екземпляр...
ОК - викам.
От тогава ни вест ни кост, нито телефон съм получил, нито договор съм подписвал.
Преди седмица искам да си сменя плана, но се оказва че не мога, защото съм бил сключил с Виваком "договор от разстояние" или "сделка от разстояние", научавам от техни служители.
И макар че е сключена от разстояние, не мога да я "разключа" нито от разстояние, нито лично в офисите им.
Тая практика извиква у мен едни такива въпроси:
- Доколко е юридически легитимен такъв "договор", в който нищо не е обяснено, като права, задължения, срокове, последствия, начин на разваляне, неустойки и т.н. ?
- Как се доказва, че тоя "договор" по телефона е сключен с мен, а не с някой дето е вдигнал случайно слушалката?
- Как се установява какво изобщо сме говорили? Всяка от страните може да си твърди каквото си иска.
Разбира се, писах до КЗП. Чакам отговор от тях. За мен поне е очевидна абсурдността на такъв "договор".
2. Въпросите
- Дали мога лично, като частно лице, да внеса в Прокуратурата искане за разследване на тая практика на Виваком, защото аз бих го формулирал като измама и изнудване, и много бих се радвал те да бъдат адекватно наказани.
- Дали мога да претендирам (в гражданско дело) за някакво обезщетение за причинените ми неприятности?
|
|