Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Как да осъдим Виваком? (към юристите)
Автор: J0R0   
Дата:   02-02-11 14:58

1. Казусът:

Преди 7-8 месеца ми се обажда някаква по телефона (стационарния) - бля, бля, бля... нашите промоции... бля бля... вие на каква тарифа сте (казвам и тарифата)... бля бля, ако останете на същата тарифа ще ви подарим един телефон, ще ви го пратим по куриер, по него ще ви пратим и договора, вие го подписвате и куриерът ни връща подписания екземпляр...
ОК - викам.
От тогава ни вест ни кост, нито телефон съм получил, нито договор съм подписвал.

Преди седмица искам да си сменя плана, но се оказва че не мога, защото съм бил сключил с Виваком "договор от разстояние" или "сделка от разстояние", научавам от техни служители.
И макар че е сключена от разстояние, не мога да я "разключа" нито от разстояние, нито лично в офисите им.

Тая практика извиква у мен едни такива въпроси:
- Доколко е юридически легитимен такъв "договор", в който нищо не е обяснено, като права, задължения, срокове, последствия, начин на разваляне, неустойки и т.н. ?
- Как се доказва, че тоя "договор" по телефона е сключен с мен, а не с някой дето е вдигнал случайно слушалката?
- Как се установява какво изобщо сме говорили? Всяка от страните може да си твърди каквото си иска.

Разбира се, писах до КЗП. Чакам отговор от тях. За мен поне е очевидна абсурдността на такъв "договор".

2. Въпросите
- Дали мога лично, като частно лице, да внеса в Прокуратурата искане за разследване на тая практика на Виваком, защото аз бих го формулирал като измама и изнудване, и много бих се радвал те да бъдат адекватно наказани.
- Дали мога да претендирам (в гражданско дело) за някакво обезщетение за причинените ми неприятности?

Отговори на това съобщение
 Re: Как да осъдим Виваком? (към юристите)
Автор: boyanb   
Дата:   02-02-11 15:01

баси ъпсурда [smilie10]

сори за спама и успех [beer]

Автор: Amigo   
Дата:   02-02-11 15:03

е, и аз си часам телефона и ходих 4-5 пъти при едно маце, но то все ми казваше, че ги чакали и щели да ви се обадят [smilie5] [smilie5] та така година и половина и вече не ги чакам [smilie18] [smilie18] всички са един дол дренки [smilie23]

Дата:   02-02-11 15:16

Въпросът не е в това, че ще изчакам 4 месеца за да ми изтече "договора" и ще загубя 20 лева.
Побеснял съм от супернаглото отношение и потъпкване на законите в държавата.
Как може някакви недоказани приказки по телефона, неизвестно между кого и кого, да се примат за "договор", при това толкова обвързващ, че да не можеш да го разтуриш.
Това е някакъв правен абсурд, който ако не бъде наказан навреме, ще се изроди в още по-уродливи форми.
И аз лично съм готов да загубя много по 20 лева, стига да знам че ще бъдат санкционирани подобни наглеци.

Автор: Marillion   
Дата:   02-02-11 15:17

Така... много модерни станаха тия договори по телефона. Тези договори имат един много съществен недостатък и той е, че дори и да си поискал по телефона да сключиш договор, според българското законодателство освен предложенито по телефон и съгласие, страните трябва да подпишат договор. Ако има общи условия към договора /както е при всички мобилни оператори/ съгласно ЗЗД трябва да има писмено потвърждаване на тези общи условия.
ЗЗД 16. (Ал. 1, изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Когато предложението включва общи условия, приемането е действително, ако съдържа писмено потвърждение на общите условия.
При несъответствие между вписани уговорки и уговорки в общите условия имат сила първите, макар и вторите да не са заличени.
При договори с продължително изпълнение изменяването или заменяването на общите условия има сила за насрещната страна по заварен договор само ако й е било съобщено и ако тя не е заявила в дадения й писмено достатъчен срок, че го отхвърля.

Всичко, което операторът е направил киато договор без ваше съгласие е НИЩОЖНО /чл.26 ЗЗД/. За мен това е недобросъвестно отношение от страна на оператора и следва да си понесе подследствията.
ЗЗД 12. (Изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) При воденето на преговори и сключването на договори страните трябва да действуват добросъвестно. В противен случай те дължат обезщетение.

1. Прокуратурата няма да свърши никаква работа. Може да се пусне сигнал, но нищо няма да стане.
2. Отговорът на този въпрос определено е положителен. Трябва да се заведе гр.дело, с което да се иска обявяването на договора за нищожен /липса на съгласие чл.26, ал.2 ЗЗД/, евентуално за недействителен и към него да се присъедини иск за обезщетение.

Това е в случай, че няма подписани документи, а имаш нов договор.

Автор: 798099   
Дата:   02-02-11 15:23

Вие сте добре!

Баща ми го нагазили като отишъл да си плаща телефона. Връчили му договор за подпис и някакъв китайски боклук/телефон.

Дотук добре, следва криминалето.

По пътя към къщи го настига някакъв младеж с качулка на главата и като на кино му казва: "Не се обръщайте. Нищо не искам от Вас, само Ви казвам, че (името на чиновника от Виваком) Ви измами."

Спестявам историите около това как спасихме баща ми от инфаркт и психическо разстройство, но, след като се намесиха компетентните органи, се оказа, че в екземплярите от договора, останали при служителя вместо телефонен апарат е вписано многофункционално устройство (принтер, скенер, факс и т.н.)

Оказва се, че в подаръците за преподписалите договора имало и такова нещо, та служителят решил да си го присвои...

Баща ми (точно след месец става на 85) щеше да полудее от ужас, защото в един момент си беше втълпил, че с този подпис може да му вземат и жилището.

Нейсе, размина се...

Дата:   02-02-11 15:26

Marillion - всичко това е ОК, ама на базата на какво да заведа дело срещу тях?
Договор нямам, но те ми твърдят че имам (от разстояние).
Обаче ако заведа дело, те в същия момент могат да кажат, че наистина нямам договор и всичко си е ОК, а приказките ми са параноя или някой техен служител нещо грешно е разбрал и грешно ме е информирал.

Автор: El_Fuego   
Дата:   02-02-11 15:27

ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

Глава четвърта. ТЪРГОВСКИ ПРАКТИКИ И СПОСОБИ ЗА ПРОДАЖБА

Раздел II. Договор за продажба от разстояние

Автор: e-mil   
Дата:   02-02-11 15:38

Жоро, нямаш договор от разстояние. Виж закона за защита на потребителите, който ти е пуснал El_Fuego:

"Чл. 54. (1) Доставчикът потвърждава в писмена форма или на друг траен носител информацията по чл. 52, ал. 1 не по-късно от доставянето на стоката или изпълнението на договора..."

Тоест в случая не е достатъчна само устната уговорка.

Автор: alsash   
Дата:   02-02-11 15:40

няма такава работа....ПОДПИС има ли?....

Автор: Marillion   
Дата:   02-02-11 15:42

Joro, просто поискай информация за действащия договор. Те не могат да ти откажат. Виж в общите условия към вида на договора. Там не може да няма нещо по въпроса.

Автор: pif   
Дата:   02-02-11 15:46

Забрави да излезеш на глава с БТК. Те са собственност на Царя. Иван Костов и той има 10-20%. Използват всички законови и незаконови методи. Прокуратурата е тяхна. Имат контрол над медиите. Забрави да направиш каквото и да е било. Няма спасение срещу тях. Теглиш им една благословия и точка. Не им плащаш и да се спасяват. Нямат законово основание да те съдят.

Автор: danvan16   
Дата:   02-02-11 15:51

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: dedopop   
Дата:   02-02-11 16:21

Хех, вече имам заплашително писмо за принудително събиране на задължения. Заради некомпетентност (май нарочно) на определени служители. Май ще правя шоу в някой голям център, иначе няма как да стане.

Дата:   02-02-11 16:27

То не е въпроса да напраш шоу в някой център. И аз вдигнах нервите на някаква продавачка, ама после си викам, тя какво е виновна, седи там и си заработва заплатата. А на практика няма с кой друг да контактуваш, ебаси системата.
Но в КЗП ще намерят юристите на фирмата, със сигурност няма да възложат на продавачка да пише отговора.
[smilie18]

Автор: Insight   
Дата:   02-02-11 16:30

Не съм юрист ама...
На първо време бих те посъветвал да пробваш льольовците от КЗП какво могат да свършат.

Направи каквото можеш да поискаш официален писмен отказ за смяна на плана. Напраскай една импровизирана молба в стил "Във връзка с изтичане на договор №.... от еди коя си дата моля да ме прехвърлите на план .... считано от тази дата" и се опитай да го депозираш с входящ номер в някой от офисите на Рибарите. Така ще трябва да ти дадат официален мотивиран отказ.

Автор: netLady   
Дата:   02-02-11 16:30

Az бих подала писмена молба за смяна на тарифния план/което ти си направил устно/, бих изчакала да ми отговорят писмено, че не може, щото имало дистанционен договор; бих поискала да ми го покажат и да ми покажат къде съм го подписала иииии след това както решиш. [smilie24]

Автор: riddick   
Дата:   02-02-11 16:35

Добре де, в този случай те на какво основание искат пари всъщност? Имат ли основание, на което да съдят Жоро за неустойки по т.н. "Договор"?

(егати и гнусната паплач, дето сме)

Автор: Will   
Дата:   02-02-11 16:38

Винаги съм се чудел за какъв чеп са тези домашни телефони като всеки вече си има джобен. За фирми - ОК, но домашните стационарни за кво??? [smilie11]

Публикацията е редактирана (02-02-11 16:40)

Автор: tziko   
Дата:   02-02-11 16:43

От мен искат 1000лв неустойка по един договор който спрях да им плащам, щото те ми спряха нета и телефона за повече от седмица. Грешката ми е, че САМО по телефона заявих, че прекратявам отношенията си с тях. Наех си адвокат пращах им писма, молби, карах ги да ми дават обяснения в писмен вид.... на последното писмо не са ми отговорили вече месец, което е добре за мен. Мисля, че ще спрат да ме тормозят щото знаят, че ако влезем в съда ще загубят.

Спасението е едно! НЕ се занимавайте с виваком! Като ви изтече срока на договора, спирате да им плащате и отивате на друг оператор, (хем ще е по-ефтино)!

Дата:   02-02-11 16:43

riddick - това ми го подметна и една служителка в БТК, спираш да плащаш и ти спират услугата, демек прекратени са всякакви договори. Просто и ясно.

Аз обаче не искам да си прекратявам отношенията с тях, а искам да спазват законите и да не ме правят на маймуна.

Автор: sirkhann   
Дата:   02-02-11 16:59

И мен ме врътнаха вивата преди време, ама ми е по-изгодно да седя при тях... все още. Но скоро мисля да им пусна една молбичка за НЕАВТОМАТИЧНО подновяване на договорченцето и да ганг-бангирам [smilie5]

Автор: sirkhann   
Дата:   02-02-11 17:00

М/у искрено стискам палци да им го набиеш четвъртит на гадовете [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: asahi   
Дата:   02-02-11 17:27

Жоро, не четеш редовно темите в зоната. Бях писал за този род "измами" точно от Вивател. Препоръката беше, че нищо не трябва да се получава от тях по куриер или друг начин. Това прекратява отношенията ви на този етап или отлага развитието им до изясняване на позициите на страните.

Автор: steeens   
Дата:   02-02-11 18:03

Два пъти до сега се опитаха да ме вържат за още 2 години с подобни "промоции". Отказах им учтиво, но и двата пъти ми казаха че разговора се записва по съображения някакви си.
Та най вероятно и твоя разговор е записан.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.