Автор: ejel
Дата: 31-01-11 18:41
Génoise aux fraises – класика...https://photo-forum.net/joro/emoticons/sweetheart.gif
Трябва пандишпанен блат – аз сама си го правя (4 яйца, 120 гр. захар, 120 гр. брашно, 4 лъжици разтопено масло, ванилия). Пече се към 20-30 минути, оставя се да изстине.
За пълнежа: 450 гр. ягоди, половин литър сметана за готвене (от течната, която се бие), 2-4 лъжици захар, ванилия.
Ягодите се нарязват и се оставят в купа, поръсени с лъжица-две захар. Сметаната се бие с останалата захар и ванилията (продават и подсладена сметана, но май идва много сладка).
Когато е напълно изстинал, блатът се разполовява с назъбен нож. Долната половина се маже с една трета от сметаната, върху която се нареждат ягоди. Не е нужно да се сложат всичките – каквото остане се слага отстрани при сервирането. Отгоре се притиска леко втората част на блата.
Няма сиропиране – ягодите си пускат, а и блатът е пресен и пухкав. Цялата торта се маже с останалата сметана – има много хубав сметанов вид. За час-два в хладилника и така...
https://photo-forum.net/joro/emoticons/sweetheart.gifhttps://photo-forum.net/joro/emoticons/chef.gif
|
|