Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Разлика между снимка и фото(шоп)графия?
Автор: __SpOO__   
Дата:   17-11-10 09:24

Има ли такава? Няма ли? На едно "стъпало" ли трябва да се разглеждат, в отделни категории ли?

Хората, които правят фото(шоп)графия са фотографи? Художници? И двете? Нито едно от двете? Просто компютърджии с привкус към фотографията ли?

Кое цените повече, обикновен кадър дори без обработка, но кадриран добре, игра със светлината и прочие или гения на майстора на фотошопа?

Защо?

Да взема да се поспра малко, а? [smilie5]

Ай, наздраве [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Разлика между снимка и фото(шоп)графия?
Автор: arakiss   
Дата:   17-11-10 09:25

къде изчезна Мес [smilie25] [smilie21]

Дата:   17-11-10 09:26

Нощна смяна е.

Автор: chill   
Дата:   17-11-10 09:27

Автор: __SpOO__
Дата: 17-11-10 09:24

Кое цените повече, обикновен кадър дори без обработка, но кадриран добре, игра със светлината и прочие или гения на майстора на фотошопа?
---

Кое цените повече, кадър от Никон или кадър от Канон, от автофокусен или ръчнофокусен обектив, от сребрист фотоапарат или от матов черен фотоапарат? [ezik]

Дата:   17-11-10 09:28

chill,

иронията изобщо не е на място ми се струва.

Аз виждам между снимка и фотошоп творение огромна разлика, но явно само аз май ги виждам тези неща.

Публикацията е редактирана (17-11-10 09:28)

Автор: asahi   
Дата:   17-11-10 09:30

Има:
-неманипулирано изображение;
-манипулации, отстраняващи технологични дефекти;
-манипулации, променящи автентичността на заснетата сцена;
-изображения, ползващи елементи, получени по фотографски методи, но нямащи нищо общо с действителността.
Съответно има категории от Репортаж до Експеримент.

Дата:   17-11-10 09:33

asahi,

благодаря за сериозното отношение към темата. Това на мен ми е ясно, питанката ми основно се свежда фотография ли е експеримента с фотошоп. Ако да, защо?

Защото в портфолията на различни хора, които харесват точно тези експерименти и им се отдават наистина, на мен ми допадат. Там, за да видиш техните творби не пише "Експерименти" а "Снимки".

Дата:   17-11-10 09:36

_SpOO_,

Просто ти отговарям на въпросите. Чил стайл. [smilie18]

Автор: Jim__Beam   
Дата:   17-11-10 09:37

Кое цените повече

...Отговорът ми е - затва неам качен ШОП [smilie21]

... Както е казал поетът ...

Дръж се снимко , ШОП те гази ...

Автор: atrifonov   
Дата:   17-11-10 09:38

мойто скромно мнение е, че фотошопографията както се изразяваш е определено изкуство, но не е фотография в смисъла на моите разбирания за същата

Дата:   17-11-10 09:39

chill,

абе тая иронийка и изплезеният език аз не ги приемам като "Просто ти отговарям на въпросите." ама пък всеки е свободен да се държи както иска. Просто ми е чудно от какво точно е породена тази твоя реакция, нищо повече.

Дата:   17-11-10 09:45

Ми, добре, ще обясня по-просто. На конкретния въпрос

"Кое цените повече, обикновен кадър дори без обработка, но кадриран добре, игра със светлината и прочие или гения на майстора на фотошопа?"

отговорът ми е

"Доколко ценя дадено изображение (или друго произведение) не зависи от технологиите или липсата на такива, използвани при създаването му."

Демек, същото, което казах по-горе.
[smilie18]

Дата:   17-11-10 09:47

Така, така, за простичките хора като мен са нужни простички обяснения. Благодаря.

Автор: otkata   
Дата:   17-11-10 09:47

ами сега. шоп ли е, растат ли и... [smilie5]
https://photo-forum.net/static/forum/2010-11/wtsc0017.JPG

Автор: asahi   
Дата:   17-11-10 09:49

Силиконово мини [smilie18]

Автор: vogon   
Дата:   17-11-10 09:50

Хахахахахахахахаахахахахахахахахахахахаха

Автор: valen_tin   
Дата:   17-11-10 09:52

за мен фотошопграфията (абе това звучи много тежко ... да го прекръстим на шопография) е изкуство, но аз не го възприемам като фотография, по-скоро като компютърна рисунка.

и едното може да има чар и другото ... и едното може да е зле и другото може ...

Дата:   17-11-10 09:56

valen_tin,

споделям мнението ти, наистина и за мен е изкуство боравенето с фотошоп и творбите, които се получават като краен продукт. Според мен място за спор тук няма. Компютърна рисунка звучи като едно добро попадение.

За чара и зле получили се снимки и компютърни рисунки това е по подразбиране. Неизбежно е [beer]

Дата:   17-11-10 10:01

За да направиш добра шопография (както казвате) трябва да имаш добър изходен фотографски материал. Сиреч, требе да снимаш добре и да си нагласяш правилно източниците на осветление, сенките, отражения и т.н.т. ... т.е. пак рисуваш със светлина. [beer]

Дата:   17-11-10 10:05

Благодаря за пояснението, vogon. Ако трябва да бъда искрен изобщо не съм се замислял дори за фотографският материал използван от фотошоп корифеите.

Все пак аз визирам крайното творение, това, което вижда публиката в завършен вид. То е или не е снимка/фотография? [beer]

Дата:   17-11-10 10:13

Публиката вижда - харесва или не харесва, разбира или не разбира. Не се вълнува как е постигнато дадено изображение (снимка, картина, скулптура, филм и т.н.т)

Не е важно как си отишъл на среща (пеш, кола, каруца, магаре, камион, самолет, важното е че си там където трябва, когато трябва)

Автор: 798099   
Дата:   17-11-10 10:17

SPOO, няма да получиш единно мнение по въпроса. Това е тема, коментирана поне още два пъти тази година във форума.

За мен, снимка е крайният продукт - на хартия или екран. Фотографията е процесът по създаването на този продукт. И както казва vogon, дори и фотошопнат, все пак е по някакъв начин рисуване със светлина - цветове, сенки и т. н.

Всяко нещо има своето място в изкуството, както и своите ценители, почитатели и критици.

Аз, например, харесвам снимки, които очевидно са обработвани с фотошоп, но така, че обработката не се натрапва и не дразни. Очевидно, изходният материал е бил добър. Чувството за мярка и умението на автора в двете направления на процеса - също.

Дата:   17-11-10 10:20

798099,

аз не целя обединение под едно единно мнение. Искаше ми се да видя кой как приема тези неща. Иначе се извинявам след като се е коментирало вече това, но нямах идея как точно да формулирам търсенето на подобна дискусия [smilie21]

[beer]

Аз отново да вмъкна, нямам нищо против фотошопа, просто аз лично не отъждествявам понятието снимка/фотография с както се използва едно друго понятие, компютърна рисунка.

И пак казвам, и едното, и другото според мен е изкуство, предполагам и според всички участници в този форум. Нямам никакво намерение да подлагам на съмнение това.

[smile]

Публикацията е редактирана (17-11-10 10:21)

Автор: 798099   
Дата:   17-11-10 10:24

Явно няма съществени различия в мнението ни, изключая това, че аз имам друго виждане що е то компютърна рисунка. [smilie24]

Автор: valen_tin   
Дата:   17-11-10 10:27

ами то и като рисуваш модел с боички понагласяш модела, светлината ... пак е изкуство, ама не е фотография [smile]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.