Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 Знаем ли чужди езици ?
Автор: Argazki   
Дата:   01-10-10 12:00

Абе вчера си гледам по 1-ва(на испанската телевизия-tve1) един репортаж на улицата карат испанците да кажат нещо на английски, а те сричат горките, немогат 2 лафа да обелят, много са зле в тва отношение...и накрая репортажа свършва с това, че само България,Румъния и Унгария били под Испания по незнаене на чужди езици, в което много се съмнявам и като горд българин доста се засегнах разбира се. Хайде, моля да изровим от някъде някоя статистика или нещо по темата, което да опровергае това твърдение да им пиша на тези неграмотници.
А ако наистина е така да си мълча с подвита опашка...

Отговори на това съобщение
 Re: Знаем ли чужди езици ?
Автор: toddybear   
Дата:   01-10-10 12:05

Зле сме, и то много. Това е сигурно.

Повечето хора имат някакво базово разбиране на някакъв чужд език но не повече.

Автор: neposlushko   
Дата:   01-10-10 12:30

е аз знам повече от 2 чужди езика ... дори съм защитил знанията си пред съответните органи и то в чужбина .... но за статистика незнам ... пък и кой ли го е грижа ... те гледат само бачкаторите да показват и след това представата за нас била ....

Автор: CanoniO   
Дата:   01-10-10 12:35

Да сондираш във форума и да го правиш на улицата, са две съвсем различни статистики...

Автор: ittv   
Дата:   01-10-10 12:46

И аз лично си мислих, че в БГ доста хора знаят езици, но съм бил в заблуда. Преди 10-на години като завършвах езикова гимназия и следователно едно 90% от обкръжението знаят език и не си правих толкова много сметка, докато не влезнах в университета, там едва 30-40% може да се каже, че знаеха някакъв език, да не говорим, че от 40 човека група само 2-ма се освободихме от Английския за да ни е текуща оценка, а не изпит. Лошото е, че все повече и повече се срещат хора да не знаят език. Да не говорим 2-3 поколения назад, как въобще си нямат хал хабер от чужди езици...

А език в гимназия се учи, ама докато не поживееш 1-2 годинки навън или не ползваш език усилено в работата, само си мислиш, че го знаеш - забравя се и като ти се наложи да кажеш нещо и езика ти на топка

Автор: баби-играят-с-теб   
Дата:   01-10-10 12:49

Γνωρίζουμε όλες τις ξένες γλώσσες

Автор: tantris   
Дата:   01-10-10 12:49

Тая тема за клуба.

Дата:   01-10-10 12:57

CanoniO - не ми е мисълта да сондирам във форума, а дали от някоя агенция, която е правила сондиране дали има някаква статистика с цифри и проценти. Аз все си мислех, че е невъзможно да сме на опашката на европа, поне заради англииски и руски.Пък и колко гастербайтери се върнаха от Германия и Испания...

Дата:   01-10-10 13:13

Argazki ... точно пък гастарбейтерите знаят точно 0 език .... особено тези в Германия ... то и не случайно точно те допринасят особено много за това мнение, че видиш ли като си Българин ще рече че ядеш доматите с колчетата .....

Автор: CanoniO   
Дата:   01-10-10 13:16

Argazki,
тогава дефинирай "знаене на чужд език". Знаенето варира много....

Дата:   01-10-10 13:18

Да ... между “Аз убил един мечка“ и .... “Аз убих една мечка“ .... си има разлика ...

Автор: langel   
Дата:   01-10-10 13:24

Международна Олимпиада по Лингвистика

Провежда се за първи път в Бъллгария през 2003г.
За 8 г. имаме индивидуани 7 златни, 8 сребърни и 9 бронзови медали. Отборни - 2 златни, 2 сребърни и 1 бронзов.
2 пъти сме на първо място, нещо, което са постигали само САЩ.

Като цяло над 20% от всеки випуск завършват с добре усвоен поне един чужд език.

Почти всички, завършили езикова или математическа гимназия, продължават образованието си в чужбина, което не е голяма трагедия. Истинската трагедия е, че не се връщат.

Българите винаги са били добри лингвисти. Джудит Спространова казваше, че е по-лесно да научиш българин на английски, отколкото англичанин. Всички български ученици, завършващи езикова гимназия, владеят по-добре правописа и граматиката на езика, който изучават, от по-голямата част от населението на страните, в които този език е официален.

Eдна Lalinda е достатъчна, за да засрамим всеки франкофон. [smilie19]

Откакто сме в EU-то, даже българските цигани усвоиха по няколко чужди езика.[smilie18]

Дата:   01-10-10 13:35

Добри лингвисти, но друг въпрос какъв процент от населението, а този ми ти процент е много нисък, за една олимпиада пращаш 10-20 човека, които не са случайни, те може много добре да знаят чужд език, но на техен фон 100-200 други не го знаят, така че сравнението по-горе е доста непоказателно...

Автор: Uve_Smotanson   
Дата:   01-10-10 13:42

neposlushko написа:

> Да ... между “Аз убил един мечка“ и .... “Аз убих една мечка“
> .... си има разлика ...

Разликата е в говорим, писмен и писмен и говорим, отделно нивото на всеки от тези стадии. Аз, да речем поносимо разбирам като ми говорят английски, но ако трябва да върна, започва едно побългаряване, един "пристанищен английски", ум да ти зайде. Има чужденци, които приемат пелтеченето ми за знаене, просто приемат някакво ниво на говорим език за достатъчно. Основно американци.

Автор: gpi72   
Дата:   01-10-10 13:46

зле сме яко с чуждите езици. Щом на един инжинер са склонни да му дават 3 пъти по-голяма заплата ако върши работа и като преводач...

Дата:   01-10-10 13:48

А за инженер с чужд език и компютърна грамотност да не говорим, избиват се направо [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   01-10-10 13:48

langel [beer] [beer] [beer]

neposlushko - много си прав! Не трябваше да ги споменавам...ама все си мисля, че все пак повече знаят от Испанците английски...

Дата:   01-10-10 13:50

[smilie5] [smilie5] [smilie5]

Дата:   01-10-10 13:52

гастербайтери [ezik] [ezik] [ezik] живеят по 5-6-7 години в чужда държава и едва си купуват хляб, обикновено един от групата знае горе долу езика, и всички като работят на един обект, за какво им е на другите да знаят езика, те си перат на родния си. Виждал съм бразилец в Щатите от 6 години и не знаеше една единствена думичка на английски [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Публикацията е редактирана (01-10-10 13:53)

Автор: wiseacre   
Дата:   01-10-10 13:55

Все пак, не сме на последно място.
Испанците едва ли са по-напред.

http://health.actualno.com/news_262731.html

...испанците (47 на сто), българите (44 на сто)...

Публикацията е редактирана (01-10-10 13:59)

Автор: swan_   
Дата:   01-10-10 17:11

И аз мисля, че сме много зле. така е и в Унгария. За Румъния не съм сигурен. В една Гърция, редовно ходя в Атина, заговарям хората на английски без да ги питам даже дали знаят. Ако случайно някой не знае, пита съседа си и се оправяме. Я пробвай тук така [smilie18]

Автор: digitalgab   
Дата:   01-10-10 17:19

Винаги съм мислил, че човек може да научи чужд език според езиковите си умения в родния, т.е. според езиковата си култура и способности.
В училищата, освен езиковите, не се научава кой знае какво освен каквото пише в учебника, което след това се и забравя. Ако се стараят децата добре, ако не, нищо не става.
Има учители които се стараят, но има и такива, които се правят на учители и общо взето цял живот крадат от бюджета, на какво учат децата те си знаят.[smile]

Публикацията е редактирана (01-10-10 17:20)

Автор: Onakava   
Дата:   01-10-10 17:57

Спорило се и преди на тази тема. Въобще не съм съгласна, че в Испания се говорят повече чужди езици, отколкото в България. Разликата в статистиката идва от

а) Броя на чуждестранни емигранти в Испания
б) различен критерий на оценка и себеоценка, като цяло те имат по – ниски критерии

Ходила съм на курсове къде ли не, нивото на говорене е трагично, изключение правят тези, които са живяли в чужбина и еразмусите. Иначе не могат да си изкълчат езика. Хора с Advanced, посещавали единствено курсове, не могат да се изразяват елементарно, трагичен устен – те и филмите им всички са дублирани, на едно от челните места по дублаж са испанците. Обаче имат самочувствие и се пласират.

В България хората ще кажат, че говорят добре език, само ако наистина го говорят, или поне аз съм оставала с такова впечатление.

Автор: Mec   
Дата:   01-10-10 18:49

И за кво са им на испанците и французите чужди езици? Цяла северна Европа им ходи на гости на тях всяко лято, те ония другите да му мислят.
Ученето на чужд език въобще не е нещо естествено за мнозинството хора. Работа за зубрачи е , които са способни да научават по 50 думи на ден. Тази им "дарба" обаче доста често е в ущърб на други способности, къде къде по-важни в живота на човека.
Аз не мога да назубрям по 50 думи на ден, от което следва че ученето на "непотребни" чужди езици ми е неприятна работа.
Единственият език за който съм си самоналагал мъчението да го уча, без гаранция че ще ми трябва найстина сериозно някога, е английският.
А иначе, ако можеше да става само с плащане да ти го вкарват в главата по някаква тарикатска система, веднага ще се навия първо за италианския за да мога да им гледам многобройните телевизии. Второ ще се навия за немския за да ми е по-лесно като ходя на пазар в Германия (тука ми е на 1 час път).
И чак после може евентуално едно напълно ненужно ми усъвършенстване на английския.

Автор: PIMPA   
Дата:   01-10-10 19:00

баби-играят-с-теб , хихихихи...разбрах те, знам гръцки[smilie18]

първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.