Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Белгия май, а?!
Автор: Amigo   
Дата:   26-09-10 23:15

[smilie8]

Белгия пред разделяне на четири части
27.09.2010

В момента Белгия, съставена от две или три части, не е жизнеспособна. Ето защо пледираме за една Белгия, съставена от четири части - Фландрия, Валония, Брюксел и германофонската общност, заяви "министър-председателят" на общността Карл-Хайнц Ламберц. Така той с включи в разразилия се в последно време силен спор около държавното бъдеще на Белгия. Спорът започна след голямата победа във Фландрия на националистическата партия Нов фламандски алианс (НФА) на извънредните парламентарни избори в Белгия през юни. Последвалите и продължаващи неуспешни опити да бъде съставено ново правителство на страната засилиха подозренията, че НФА води нещата към разцепване на Белгия и обявяване на Фландрия за независима държава.

В състояние сме да упражняваме всички компетенции, които може да се изискват от утрешните федерирани общности, изтъкна Карл-Хайнц Ламберц. Според него не се поставя под съмнение, че готвената широка държавна реформа "ще промени дълбоко институциите в страната, че федерираните общности ще разполагат с повече компетенции". За него най-важното сега е белгийската германофонска общност "да не бъде забравена, да не изчезне от контурите, които се чертаят за Белгия".

Германофонската общност не е центъра на готвената държавна реформа и бъдещето на Белгия не зависи от нас. Това бъдеще зависи от компромиса между франкофони и фламандци, изтъкна в заключение Карл-Хайнц Ламберц. .
Имат правителство и парламент
Населяваща райони край границата между Белгия и Германия изцяло на територията на говорещата френски език белгийска област Валония, германофонската общност е разположена на площ от 855 квадратни километра и наброява 73 хиляди души. Говорещите немски език имат свое правителство" и "парламент". По-големите населени места на общността са Ойпен и Малмеди.

[smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Белгия май, а?!
Автор: djogata   
Дата:   26-09-10 23:18

Ми че те хората от Белгия от край време са си някакъв буфер между французи и холандци. То май затова там са изтипосали и централата на ЕС (на "ничия земя") [smilie18]

Автор: asahi   
Дата:   26-09-10 23:30

Добре са си.

Автор: Mec   
Дата:   27-09-10 00:41

Amigo
намерил си кво да пуснеш [smilie5]
ни съ бой, неа съ разцепът, ц.

На мене много би ми харесало фламандците да ми се разкарат веднъж завинаги и да си станат една самостоятелна репуплика или пък да се слеят с братчедите им холандци.
Ама нещо не се сещат как да си го поделят тоя пусти Брюксел с валонците.
Ако ме питаше някой мене ( ама никой не ме пита де) бих им казал да го разделят на северен Брюксел за фламандците и южен Брюксел за валонците и готово.
Ама то като фламандците са само 15% в Брюксел и френско говорящите 85% не искат да са във една независима фламандска република.

Абе да правят каквото знаят, аз съм далече от Брюксел и хич тамън не ми дреме, фламандци при мене няма.

Дата:   27-09-10 00:43

фламандците ми направиха добро впечатление преди години, когато бях там [smilie6] валонците не ги знам кви са, ама ако са като франсетата... [smilie8] [smilie5] [smilie5]

Автор: princess_lia   
Дата:   27-09-10 00:44

Ами те са си франсета, какви да са?

Автор: IvoZafirov   
Дата:   27-09-10 00:47

Фланандците (демек холандците) говорят езици, валонците (демек французите) се правят на ощипани кадъни и не щат.

В Брюксел горе-долу се ядват де.

[smilie21]

Дата:   27-09-10 10:28

Найджъл Фарадж веднъж направи страхотно изказване от трибуната на Европейският парламент (атакувайки Ромпуй).

Там той каза няколко интересни неща за Белгия:

"You (Van Rompuy) seem to have a loathing for the very concept of the existence of nation states, perhaps that's because you come from Belgium, which is pretty much a non-country." [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

"I have no doubt that your intention is to be the quiet assassin of European democracy and of European nation states"

Дата:   27-09-10 19:27

princess_lia написа:

Ами те са си франсета, какви да са?

Ми не се са същите.
Не са гадняри като франсетата.
Всъщност в градовете в северна Франция са по-нормални хора франсетата.
Надолу към Париж и Лион стават едни диарии не ти е работа.
А валонците са си имали техни диалекти почти не разбираеми от французин от Париж. Но са решили официалният им език да е френския, понеже едно време е било много "престижно" да говориш на френски в Европа. Това време е отминало, но френският си е останал като единствен език сега. На жена ми, баба й и дядо й са си говорели на валонски между тях вкъщи. Сега обаче валонският безвъзвратно се е изгубил. И е по-добре така. На френски поне филмите са преведени и не трябва да четеш като при фламандците и холандците надписи да ти писне. Има много повече книги, списания, полезни сайтове на френски отколкота на холандски. И поне на море можеш да си ходиш в южна Франция с френския език и на ски ако искаш.

Автор: bgprinter   
Дата:   27-09-10 20:06

Европата няма да разбере, че ще духа супата по Пеневски, ако продължава да се цепи и да се дели. Ей туй национализмът вече трябваше да се изживее, ако не, да си спретнем еднаа война и да намалеем и без това застаряващото население.

Автор: tnt   
Дата:   27-09-10 20:40

Белгийците говорят за цепене едва ли не от създаването си. [smilie21]

Дата:   27-09-10 20:42

Даже от по-рано.[smilie7]

Дата:   27-09-10 21:36

bgprinter написа:

> Европата няма да разбере, че ще духа супата по Пеневски, ако
> продължава да се цепи и да се дели. Ей туй национализмът вече
> трябваше да се изживее, ако не, да си спретнем еднаа война и да
> намалеем и без това застаряващото население.

абе най-добре да се премахне всякаква идентичност и с едно номерче да минаваш навсякъде в кочината, наречена ЕС или в глобалната кочина [smilie25] [smilie25]

Дата:   27-09-10 21:41

В ЕС точно срещу номерчето минаваш.
Само на 3 места са ме питали за цел на посещението - Турция, Русия и Швейцария. Навсякъде другаде - добре дошли в ... (съответната страна).

Автор: netLady   
Дата:   27-09-10 22:14

Те и талянците така. Северните не харесват южните и искат да се отделят.

Дата:   27-09-10 23:16

Я па за италианците:

Umberto Bossi, chef du parti autonomiste de la Ligue du Nord et principal allié du gouvernement de Silvio Berlusconi, a déclenché lundi une polémique après avoir insulté la ville de Rome et notamment traité les Romains de "porcs".

Значи Умберто Боси от северна Италия нарекъл тези от Рим че са прасета [smilie5] [smilie5] [smilie5]

прасета

Публикацията е редактирана (27-09-10 23:16)

Автор: netLady   
Дата:   27-09-10 23:20

Северните италианци казват, че южните са мързеливи и не искат да работят, а пък северняците не щат да ги хрантутят. По са склонни да наемат чужденец на работа, отколкото талянес от юга.

Автор: tonyf   
Дата:   27-09-10 23:22

NetLady, mi защото северните са високи, руси и говорят на немски [smilie5]. И до преди има-няма 100 лета са били австрийци. И може би защото се скъсват от работа. И си нямат мафия, камора, н'дрАнгета и прочие. Обаче пък, южните моми и момци мнооого се харчат, та не знам как щe се разберат. Не мога да ги мисля. [smilie5]

Автор: yanee   
Дата:   27-09-10 23:43

Даа, Белгия е в полити4еска криза кажи-ре4и от 4 години. От изборите през юни насам, неможе да се състави правителство. Валонци и фламандци не съумяват да се разберат как да развиват държавността в перспектива [smilie2] . Фламандците искат пове4е радикални реформи на национално ниво, а валонците не искат да се откажат от субсидиите и социалните придобивки които полу4ават. Оказва се така, 4е едните хрантутят другите, а хранениците не искат да им се спре всекидневната дажба. Нещо пове4е готови са да "извиват ръце" и не допускат каквито и да е структурни реформи в административно-управленският апарат, а още по-малко промени в конституцията. Ако някой им посегне на залъка, блокират държавните работи и докато неполу4ат своето, разбирай пари, министерства (власт), привилегии, не приемат каквото и да е предложение за диалог. Сложно и деликатно положение, както и да го погледнем.

В сравнително голям процент белгийците не искат да се разцепват, предпо4итат само да говорят за това и явно го правят с известно удоволствие щом това продължава от доста време. Тази тема се дъв4е колкото, за да се сплаши противника, който постоянно за нещо се цупи. Или може би то е нещо като джокера в тестето с карти - има го, но не можещ да цакаш с него. Незнам дали ме разбирате добре [smilie11]

Настоящото служебното правителство само отмества настрана злободневните проблеми. Никой не е луд да поема отговорност в трудни времена. Та от липсата на отговорно правителство нещата невинаги се движат в правилната посока, май по-скоро са на самотек. Ама докога така... [smilie23]

Кралят на Белгия, Алберт II не желае разцепление на нацията, това естествено не е в негов интерес. Европа също е с твърдата позиция това да не се слу4ва, най-малкото защото ще е лош пример за други проблемни държави. Баските например, още по-настървено ще искат отцепление от испанците. Има проблем и с външният дълг на Белгия, който никак не е малък, ве4е надхвъля 100% от стойността на брутният (годишен) вътрешен продукт. Скоро ще заприли4аме на Гърция май [smilie3] ? При евентуално разцепление, фламандците ще трябва да го изплащат, им беше заявено наскоро. За девидента на държавните облигации, положението е същото. Не е никак 4естно, нали?

Ина4е, при разговори с фламандци аз си казвам свободно мнението, 4е "Проблемът" трябва да се разреши интелигентно и радикално: поетапно разделяне на държавността и всеки в своята къща да си оправя бакиите. Пове4ето не са съгласни с мен и аз се опитвам да ги разбера. Аргументите им са, 4е Белгия е достатъ4но малка страна, за да става още по-малка. Осъзнават и това, 4е навярно лесно ще бъдат приобщени от Холандия, но основно подозренитя им са 4е брат'4едите ще им "прилапат" Антверпенският порт, който е силна конкуренция за пристанищата на Амстердам и Ротердам. Така също ще ги обезли4ат като нация и култура. Нека не забравяме и факта 4е 200 години са били под холандско присъствие [smilie3] (разбирай робство). Освен това белгийците са католици, а холандците протестанти. Имали са достатъ4но битки помежду си, които не са забравени.

На този етап съществува проект за запазване цялостта на страната при реализиране на определени стратеги4ески реформи на общонационално ниво. Фландрия и Валония продължават да бъдат федерация, но със засилена автономия по отношение на финанси, управление и институции. Това разбира се е един добре осъзнат път за бъдещо реално разделение. Какво се слу4ва с Брюксел - единственият френскоези4ен (предимно) град във Фламандия? Идеята (която не е нова) е двете страни (фламандци-валонци) да се откажат от каквито и да е претенции за притежание и Брюксел да се възприема единствено като столица на ЕС. Брюксел е Брюксел, така както пишеше в у4ебника ми по холандски, гениално просто [smilie18].

Публикацията е редактирана (27-09-10 23:51)

Автор: Lalinda   
Дата:   28-09-10 00:15

Bruxelles se proiznasia taka, kakto e vyzprieto na bylgarski, na frenski (ne i na flamandski).
[smilie21]

Дата:   28-09-10 10:09

Не разбрах какво иска да каже Lalinda ???
В самия Брюксел франкофоните произнасят БрюСел, французите му викат Брюксел.

А иначе наскоро имаше информация че ако се сметнат и живеещите чужденци в Брюксел, тогава фламандците излиза че са нещо като само 5%. И понеже сред чужденците почти няма холандско говорещи, те всички учат френски за да се разбират с местните.
Има си извън Брюксел на валонска територия специално училище за чужденците. Що не е във Фландрия? Ми щото там щеше да трябва децата да учат непотребен език като холандския. И в Брюксел щяха да им досаждат на дечицата да го учат холандския като втори задължителен език.

Демографското положение в Брюксел върви към заличаване на фламандското присъствие то незначителни символични измерения. В Белгия са гласували един закон според който, като се заселиш там и ти се родят децата те са си българи например ако ти не си станал белгийцец и женати не е станала белгийка. Обаче внуците ти автоматично стават белгийци без да ги питат искат ли или не искат. И се получава че разни гърци, италианци, турци, араби и всякакви други силно шовинистични националности които просто не искаха да стават доброволно белгийци, сега леко полеко като се развъждат произвеждат бъдещи франкофончета в Брюксел в частност. А пък те тия от южните страни много плодовити бе, имат по повече деца от местните белгийци. Та поради тази причина Брюксел няма как да го оставят да е съмостоятелна държава-град, щото чужденците има опастност да станат повече от местните валонци и фламандци взети заедно.

Дата:   28-09-10 10:13

"произвеждат бъдещи франкофончета"

Оптимист [smilie18]

Паспортът по никакъв начин не те прави част от някаква култура.

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: danvan16   
Дата:   28-09-10 12:56

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: yanee   
Дата:   29-09-10 00:54

Mec, ама ти верно живееш дале4 от столицата [smilie3] Тези неща дето ги приказваш от "кораба-майка" [smilie18] ли ги ретранслираш? Как така холандкият е непотребен [smilie10] език? Ти наясно ли си какви ги говориш?!?

Ако искаш да си намериш свястна работа в Брюксел, и като цяло в Белгия, нявсякъде ти искат поне френски и холандски, твърде пожелателно е добър английски, понякога и немски. Ти хващал ли си рано сутрин влак до столицата, за да се убедиш колко фламандци пътуват от Оостенде, Брюхе, Хент, Лювен и Антверпен с прилежащите им околности, за да работят в Брюксел? Ами задръстванията по магистралата от по 150-200 км нима са от тръгнали на шопинг в 7a.m. белгийци? Айде стига глупотевини!

Всеки разумен 4овек избягва да живее в столицата. Тя е подходяща за изпаднали емигранти, студенти и 4ужденци на временен трудов договор. Пък относно какви у4илища има в Брюксел бедна ти е фантазията. Друго, всяко второ дете което се ражда в града е от родители които нямат белгийско гражданство. Не идентифицирай франкофони с валонци. 75% от живеещите в столицата говорят френски (но не вси4ки са валонци), а 25% говорят холандски (респективно, не вси4ки са фламандци). Макар и малко встрани, но има фламандски квартал с доста приветлив вид и типи4на архитектура. Така 4е фламандско присъствие в града определено има. Аз поне доооста 4есто 4увам по улиците хора да си говорят на холандски. Но това не е толкова важно.

Не съм казвал 4е Брюксел ще става "съмостоятелна държава-град"(оправи си правописа!). Той си остава в границите на Фландрия и никоя от общностите няма да има претенции за управленска власт. Соломновско решение, не е ли ясно. Брюксел е важен не за Белгия, а за Обединена Европа.

поздрави [beer]

Дата:   29-09-10 01:00

мдааа, голяма радус [smilie5] [smilie5] таман бях решил, че стрина са я изяли папуасите някъде, ама не би... [smilie18] [smilie18] [ezik] [ezik] явно и за консумация вече не става [smilie8] [smilie5] [smilie5]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.