Автор: yanee
Дата: 27-09-10 23:43
Даа, Белгия е в полити4еска криза кажи-ре4и от 4 години. От изборите през юни насам, неможе да се състави правителство. Валонци и фламандци не съумяват да се разберат как да развиват държавността в перспектива . Фламандците искат пове4е радикални реформи на национално ниво, а валонците не искат да се откажат от субсидиите и социалните придобивки които полу4ават. Оказва се така, 4е едните хрантутят другите, а хранениците не искат да им се спре всекидневната дажба. Нещо пове4е готови са да "извиват ръце" и не допускат каквито и да е структурни реформи в административно-управленският апарат, а още по-малко промени в конституцията. Ако някой им посегне на залъка, блокират държавните работи и докато неполу4ат своето, разбирай пари, министерства (власт), привилегии, не приемат каквото и да е предложение за диалог. Сложно и деликатно положение, както и да го погледнем.
В сравнително голям процент белгийците не искат да се разцепват, предпо4итат само да говорят за това и явно го правят с известно удоволствие щом това продължава от доста време. Тази тема се дъв4е колкото, за да се сплаши противника, който постоянно за нещо се цупи. Или може би то е нещо като джокера в тестето с карти - има го, но не можещ да цакаш с него. Незнам дали ме разбирате добре
Настоящото служебното правителство само отмества настрана злободневните проблеми. Никой не е луд да поема отговорност в трудни времена. Та от липсата на отговорно правителство нещата невинаги се движат в правилната посока, май по-скоро са на самотек. Ама докога така...
Кралят на Белгия, Алберт II не желае разцепление на нацията, това естествено не е в негов интерес. Европа също е с твърдата позиция това да не се слу4ва, най-малкото защото ще е лош пример за други проблемни държави. Баските например, още по-настървено ще искат отцепление от испанците. Има проблем и с външният дълг на Белгия, който никак не е малък, ве4е надхвъля 100% от стойността на брутният (годишен) вътрешен продукт. Скоро ще заприли4аме на Гърция май ? При евентуално разцепление, фламандците ще трябва да го изплащат, им беше заявено наскоро. За девидента на държавните облигации, положението е същото. Не е никак 4естно, нали?
Ина4е, при разговори с фламандци аз си казвам свободно мнението, 4е "Проблемът" трябва да се разреши интелигентно и радикално: поетапно разделяне на държавността и всеки в своята къща да си оправя бакиите. Пове4ето не са съгласни с мен и аз се опитвам да ги разбера. Аргументите им са, 4е Белгия е достатъ4но малка страна, за да става още по-малка. Осъзнават и това, 4е навярно лесно ще бъдат приобщени от Холандия, но основно подозренитя им са 4е брат'4едите ще им "прилапат" Антверпенският порт, който е силна конкуренция за пристанищата на Амстердам и Ротердам. Така също ще ги обезли4ат като нация и култура. Нека не забравяме и факта 4е 200 години са били под холандско присъствие (разбирай робство). Освен това белгийците са католици, а холандците протестанти. Имали са достатъ4но битки помежду си, които не са забравени.
На този етап съществува проект за запазване цялостта на страната при реализиране на определени стратеги4ески реформи на общонационално ниво. Фландрия и Валония продължават да бъдат федерация, но със засилена автономия по отношение на финанси, управление и институции. Това разбира се е един добре осъзнат път за бъдещо реално разделение. Какво се слу4ва с Брюксел - единственият френскоези4ен (предимно) град във Фламандия? Идеята (която не е нова) е двете страни (фламандци-валонци) да се откажат от каквито и да е претенции за притежание и Брюксел да се възприема единствено като столица на ЕС. Брюксел е Брюксел, така както пишеше в у4ебника ми по холандски, гениално просто .
Публикацията е редактирана (27-09-10 23:51)
|
|