Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Въпросче за астигматизма...
Автор: junkpaper   
Дата:   02-06-10 13:59

Струва ми се, че не мога да си оправя фокуса на снимките заради проблеми със зрението (е и не само де).
По принцип виждам нещата около себе си някак "меко" и май така и ги снимам. Имам опция за коригиране според диоптъра на самия фотоапарат, но няма нищо за коригиране на астигматизъм.
Въпросът ми е има ли други колеги с подобни проблеми със зрението и как се справят, или просто си [shtrak] и това не оказва влияние?

Отговори на това съобщение
 Re: Въпросче за астигматизма...
Автор: Myth   
Дата:   02-06-10 14:01

И на двете очи ли имаш астигматизъм? Питам щото аз имам ама само на едното и нямам проблеми, обаче през визьора гледам с това на което нямам.

Автор: e-mil   
Дата:   02-06-10 14:03

Има и други.

С очила, без очила.

Публикацията е редактирана (02-06-10 14:04)

Автор: Uve_Smotanson   
Дата:   02-06-10 14:05

Аз съм с лек астигматизъм и си снимам спокойно с корекция на визьора и очилата. Та поекспериментирай и виж дали ще има ефект при теб.

Дата:   02-06-10 14:18

Myth ами на последния преглед ми каза само на лявото, което е ок ако смимам през визьора, ама първо че на всеки преглед ме изкарват различно сбъркана (късогледа, с астигматозъм, без астигматизъм, без диоптър... ?!) та не съм много сигурна вече, и второ - очилата, които последно решиха че ми трябват, струват колкото комплект сносни обективи на М42.... дилемата е голяма :)

e-mil мерси за линковете, не знаех че има друга такава тема. ще си прочета старателно :)

Публикацията е редактирана (02-06-10 14:18)

Автор: NeDDRaG   
Дата:   02-06-10 14:18

Ми автофокуса не се влияе от астигматизма ти. И аз имам и то голям. Снимам с очилата. В този случай корекцията на апарата би трябвало да е на нула. При ръчен фокус е друго, но поне никон потвърждава фокуса и пр ръчен, та пак на него се доверяваш.

Автор: ivodam   
Дата:   02-06-10 14:20

junkpaper: Ти с телеметър ли снимаш, или на ръчен фокус? Щото иначе АФ-то не се влияе от особеностите на зрението ти. [smile]

Дата:   02-06-10 14:28

ivodam логично, за бога :) нямаше нужда. ами различно, понякога използвам ръчен, зависи къде ми е обекта и какво искам да се вижда. или по-скоро щото не ми се играе да си настроя автофокуса по разните му там квадранти и точки :D

Дата:   02-06-10 14:30

В този ред на мисли може ли някой да препоръча добър очен лекар в София, при който да си направя окончателен преглед, преди да сипя 260лв. за очила?

Автор: ivodam   
Дата:   02-06-10 14:37

За какъв зор ще изсипваш толкова пари за цайси? Има контактни лещи и за астигматици. Определено е по-добре с лещи, когато работиш като фотограф.

Дата:   02-06-10 14:58

ivodam: anti-fatigue... [smilie2] не мисля че има такива лещи. прекарвам по ~10 часа на ден пред PC, в повечето дни е немислимо да си правя препоръчаните почивки (15 минути на час ли бяха?) и в края на работния ден става мазало. последното пълнолуние го виждах тройно (е да, смешно е...) - отделно астигматизма. да не говорим за болката при по-продължително четене или силна светлина. иде ми да си замразя очните ябълки в камерата и да си ги сложа обратно :)
оказа се, че стъклата са по 130 кинта парчето. затова искам и мнение от друг лекар преди да ги поръчам. а за лещите - не ми се рискува да си пъхам неща в очите, случва се да съм невнимателна и мога да си навлека сериозни проблеми.

таа съвети за добър очен лекар за преглед? сори че изместих фокуса на темата... ама тя нали така или иначе е за проблем с фокуса [smilie5]

Публикацията е редактирана (02-06-10 15:01)

Дата:   02-06-10 15:01

ivodam написа:

> За какъв зор ще изсипваш толкова пари за цайси? Има контактни
> лещи и за астигматици. Определено е по-добре с лещи, когато
> работиш като фотограф.

Иводам, зависи от астигматизма и от човека. В повечето случаи за астигматизъм лещите са твърди, а твърдите се пряват за пациента, нама конфекция. Понякпга обаче окото не може да ги приеме. Аз се опитвах, но не можех да ги нося повече от два часа.. Оказа се, че имам някакво изкривяване на роговицата, което пречи. А очилата - моите са 600. Пак зависи от астигматизма. Лещите - сега не знам, 89 година, когато се опитвах да ги сложа бяха 150 лева.

Автор: asahi   
Дата:   02-06-10 15:04

Астигматизмът не пречи на фокусирането с едно око. Коригирай диоптъра спрямо окото, с което фокусираш и това е всичко.

Автор: tziko   
Дата:   02-06-10 15:21

Аз колкото пъти съм попитал за контактни лещи, ми е отговаряно, че за астигматизъм лещи няма. Причината е, че лещата за астигматизма не е от пресичащи се сфери а от пресичащи се сфера и цилиндър(грубо казано) в следствие на което трябва да е завъртяна под определн ъгъл(споерд пациента, на всеки е различно) когато се слагат лещи те не могат да се фиксират и да не се въртят! Ако са измизлили нещо ново което незнам - може.
За прегледа, отиваш в някоя по-модерна очна болница, би трябвало да има компютър за очни прегледи, като спазваш инструкциите на доктора, резултата ще е сигурен.
За фокусирането, като си купиш очила (има достачно хубави и за 100-150лв) няма да ги махаш като гледаш във визьора и корекцията на 0.(аз съм така)

Автор: Vinsent   
Дата:   02-06-10 15:29

Вземи си някои по-меки Никонски обективи и да не ти пука... [smile] [smilie25] [smilie18]

Малко майтап, извинявай!
А колко ти е астигматизма всъщност?

Автор: alsash   
Дата:   02-06-10 15:32

а с т и г м а т и ц и......аз не съм сигурен дали имам....ама от фотографията ако съдя...май нямам...

Автор: neuromancer   
Дата:   02-06-10 15:37

снимаш с очилата и всичко точ. Ако трябва за всяка снимка да махам очилата, снимам, слагам очилата, просто няма смисъл да снимам

Автор: Myth   
Дата:   02-06-10 15:56

Отдавна има меки, дишащи лещи за астигматизъм, не се усещат изобщо, нося лещи от 18 години вече. За компютъра си вземи отделно очила без диоптър.

Дата:   02-06-10 16:40

Vinsent не помня, правих си прегледа преди около месец последно и не нося бележката в мен.
За лещите обясних че не ми е подходящо...

tziko - "по-модерна очна болница" къде в София и с какво работно време? и накакви цени, за здравно осигурени?

Просто съветче ако някой има скорошен опит и конкретна информация ще е добре, да не си протъркваме клавиатурите излишно :) Ако няма инфо - няма и толкоз, не е страшно ;)

Дата:   02-06-10 16:45

Myth няма смисъл от очила без диоптър, защото както казах проблемът не е в облъчването в случая, а в постоянното фокусиране на едно и също разстояние без промяна, което натоварва очите доста, ако и без туй си имаш някакъв проблем с тях. Иначе покритие си имах и на досегашните стъкла.

Благодаря на всички за мненията и препоръките ;)

Дата:   02-06-10 16:54

tziko написа:

> Аз колкото пъти съм попитал за контактни лещи, ми е отговаряно,
> че за астигматизъм лещи няма. Причината е, че лещата за
> астигматизма не е от пресичащи се сфери а от пресичащи се сфера
> и цилиндър(грубо казано) в следствие на което трябва да е
> завъртяна под определн ъгъл(споерд пациента, на всеки е
> различно) когато се слагат лещи те не могат да се фиксират и да
> не се въртят! Ако са измизлили нещо ново което незнам - може.
> За прегледа, отиваш в някоя по-модерна очна болница, би
> трябвало да има компютър за очни прегледи, като спазваш
> инструкциите на доктора, резултата ще е сигурен.
> За фокусирането, като си купиш очила (има достачно хубави и за
> 100-150лв) няма да ги махаш като гледаш във визьора и
> корекцията на 0.(аз съм така)

Има лещи за астигматизъм. Ама не се продават, а се правят по поръчка и по мярка на пациента.

Автор: imitev   
Дата:   02-06-10 16:56

И как намествате ъгъла на лещата спрямо окото ?

Дата:   02-06-10 16:59

Ми нямам идея, все пак не съм доктор, а пациент. Всичките тези неща ми ги правиха в лабораторията по контактни лещи зад бившия новотел Европа, сега Принцес. Май още е там.

Автор: asahi   
Дата:   02-06-10 17:17

В единия край на лещата има точка с нещо тежко, което я завърта по един и същи начин пред ретината.

Дата:   02-06-10 17:24

Asahi, според мен е по сл. начин: Тъй, като се прави индивидуално, по кривината на окото, то най-вероятно "залепва" за окото едва, след като се ориентира правилно. В противен случай, дразни окото то сълзи и спомага за наместването.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.