Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8     всички  напред  последна
 Израел, Палестина, Турция и .....
Автор: Kanonir   
Дата:   01-06-10 06:40

... останалия свят в светлината/тъмнината на вчерашната случка!

Въпроси, хипотези и други - като вездесъщ спам, примерно [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Израел, Палестина, Турция и .....
Автор: Kanonir   
Дата:   01-06-10 06:46

Да отворя приказката дето се вика....
В другата тема се обсъди какви ги свърши Израел в Средиземно море.
Тука слушам (и гледам) официалните и недотам официални реакции на замесените страни и някак си не мога да избягам от въпроса:

Защо този път Турция "скрои шапката" на Израел?

Всъщност, ако трябва да сме точни, както се видя и от другата тема, Израел сам си я скрои (с последователно арогантна политика, блокадата, неподписването на конвенци и т.н.) Турция просто използва момента за да му я нахлузи до ушите, дет се вика....

Имаше ли Израел печеливш ход в тая ситуация - ами според мен не!
1-ви вариант - пуска конвоя - "аха тия не били толкоз сербез - номера минава - айде пак, а още веднъж и още..." докато се стигне до нещо, като това което се случи;
2-ри вариант - това което се случи с всичко, което последва и за капак - изказването на турския външен министър, че ще има конкретни ответни мерки от турска страна...

Що Турция е основния заподозрян в случая - ами ето няколко причини:
Най-големия дарител за хуманитарната помощ е турска хуманитарна организация. Такъв конвой не заминава от коя да е страна с нейни кораби без макар и мълчаливото (а то не беше хич мълчаливо) одобрение на политическата сила/човека управляващ страната. Всички тия неща дето някои от нас не ги знаеха за неподписаните морски конвенции от Израел, там са ги знаели. Конвоя замина въпреки че Израел категорично преди туй беше заявил, че няма да допусне той да стигне до Газа. Точно най-големия съд не се подчинява и посреща "бординг парти-то" с "парти" в тяхна чест и загиват основно турски граждани....

Та затуй изглежда, че Турция още от началото е търсила повод да натегне докрай и без това обтегнатите отношения с Израел....

та следва въпроса - а защо?

Ако следваме интереса и пътя на бизнеса/парите се сещам поне за два сериозни повода:

1. Иранския уран и договореностите Иран-Турция-Бразилия. Израел е ясен с позицията си по въпроса - т.е. пречи много сериозно на Турция да направи едни, много добри пари без да се поти особено много.
2. С "грижата" за Палестина - отбелязва голяма "червена точка" пред ислямския свят в който Турция иска да е по-сериозен фактор - т.е. да върти по-сериозни пари в/на пак този ислямския свят. То и затуй, а не толкоз зарад искрената вяра в пророка са фередже напъните на комшийския сокол.

и една малко по завоалирана цел - на Турция хич не и се нрави "толерантността", всяческата поддръжка и "меката дума" на САЩ за независим иракски Кюрдистан (а чичо Сам няма избор, щото в Ирак само там има ред, а ако не дай си боже и в тоя край кажат "янки гоу хоум" ще е много "гоу" и за много време "хоум"). Та ако тая независимост се случи, а тя няма как да се случи без подкрепата на САЩ, Турция ще е пред разпад.... Сега след тоя случай е знайно кой ще измъкне Израел в ООН от кашата - пак САЩ, така че Турция косвено ще стовари негативи и върху страната искаща или неискаща, но работеща за разцепването и...

.......

Това засега от мен по въпроса "Защо този път Турция "скрои шапката" на Израел?", вие сте наред с хипотези предположения и прочие....

П.П. някой може да спомене и за останалия свят, щото на мен не ми стига толкова дар-перо - като примерно, как така врази, като Гърция и Турция се оказаха "побратими" в случката и други подобни нюанси....

Автор: Славов   
Дата:   01-06-10 06:58

Богат ли си, можеш да правиш каквото си щеш.... [smilie23] [smilie23] [smilie23] [smilie23]

Автор: georgi969   
Дата:   01-06-10 07:22

Има и трети вариант-изчаква ги да влезат на негова територия, и там прави каквото прави.
И никой копче не може да им каже.

Между другото-баси и хуманитарната помощ-600 човека само на един от корабите.[smilie10]

Публикацията е редактирана (01-06-10 07:23)

Автор: vizov   
Дата:   01-06-10 08:21

Винаги когато някой подарява нещо има огромно количество навлеци [smilie5] Пък и ситуацията е била такава, че са имали нужда от много публика.

Пък може да има само и единствено хуманитарни подбуди за конвоя [smilie3] Защо пропускате тази възможност?

Автор: arakiss   
Дата:   01-06-10 09:48

канонир,
хубава приказка си отворил [smilie24]

само искам да вметна нещо, което за мен е важно и отивам да бачкам -
казваш "Най-големия дарител за хуманитарната помощ е турска хуманитарна организация"
уточнявам - става дума за турската IHH-Insani Yardim Vakfi-радикална ислямска организация, учредена през 1992 и с доказани връзки с хамаз.

чини ми се, че турция само губи от заиграването с исляма на сегашното си правителство, ама то като у нас - електоратът бил най-знаещ [smilie9]

Автор: jivkojj   
Дата:   01-06-10 10:50

Евреите не ги мислете. Оплели са си кошницата и никой ни може копче да им каже.

Жертви са на холокоста и това е. Това им развързва ръцете да действат където и както пожелаят по света. Че те наказателни акции провеждат в чуджи държави, а в международни води как би могъл някой да ги спре.

Някой спомена - Иран да се намесел да ги сплаши. Иран не са толкова тъпи. Докато си помислят нещо подобно, Техерен ще се превърне в един голям равен паркинг. Нека си лае Амеджинахат или там както им се казваше президента. Справка - Египет, вече имат челен опит в такива "войни" с Израел.

Автор: danvan16   
Дата:   01-06-10 10:55

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: pmartinov   
Дата:   01-06-10 11:16

Kanonir [smilie24]

Турция не е скроила никаква шапка на Израел !

Турция беше единствената ислямска държава която поддържаше дипломатически отношения с Израел .Всяко търпение има граници !Търпението на ислямския свят спрямо Израел отдавна се изчерпа.Просто тази поредна простития преля чашата на търпението на ислямския свят.Ще последва тежко наказание ,но не за управляващите,а за народа на Израел които го докараха до катастрофа заради алчността си.

Това което става е началото на много голями промени ,силите за които се натрупваха много години .

Най-доброто за България е,че в отлични отношения с народите на двете държави и няма да понесе преки щети.Косвени няма как да не понесе.Целия свят ще ги понесе в различна степен.

Автор: samara   
Дата:   01-06-10 11:36

... чудя се колко дневна война ще трябва на Израел да смачка Турция [smilie8] ... все пак това не е Сирия или Египет, ама те пък са били и двете заедно по едно време [smilie21]

Дата:   01-06-10 11:41

Мииии, ти Турция е малко по-друга работа. Втората по големина армия в НАТО, добре оборудвана, добре тренирана и с опит в бойни действия, член на НАТО (да припомня, нападение срещу Турция следва да се счита като нападение над целия алианс). Така че изобщо не е вероятно да има военни действия. А ако има Израел няма да могат да се справят според мен.

Автор: lsk_lindemann   
Дата:   01-06-10 11:43

Жертви на Холокоста, дрън-дрън. Дай направо да отменим законите заради тях понеже са много "специални". До няколко години ще избухне война и добре че Турция са в НАТО и няма да сме ние външна граница. Също така не виждам защо тук се шири такъв про-американизъм и про-ционизъм - какво хубаво е видяла България от САЩ и Израел???? Нищо !!! От Турция вярно, че не само не сме видели добро ами и обратното - 5 века си ни е*аха как си искат и продължават ама това са дребни кахъри пред задаващата се война. Ама не можем да живеем само с миналото. Турция са много по-малка заплаха в момента (предвид НАТО и желанието им за ЕС) отколкото Израел. Тъй като малко от вас влагат собствено мислене, а само повтарят грешно написаните и съответно грешно прочетените соц. учебници и соц. енциклопедии, ще кажа, че истинските евреи отдавна са се обявили против ционизма и лекетата участвали в Райха и избили маса свои хора. На срещата в Иран си пролича подкрепата на Ахмадинеджад към тези евреи, много от които уважавани духовници, писатели и учени. С нетърпение очаквам ракетите на Иран в посока Израел. Жалко, че ще заминат храмове, история, паметници и невинни хора. Но Ционистите сами ги избиват с политическите си действия. Относно скорошния конфликт с корабите - и аз да бях на мястото на хората в корабите, ако въоръжени хора ми превземат кораба и аз ще го защитавам. Интересите на Турция са сериозно засегнати и съм изненадан, че още не са мобилизирали армията.
САЩ - продължават да си врат носа, където не им е работа - не стига, че въоръжиха до зъби Израел с ядрени глави и какво ли друго не, ами имат и наглостта да продължават да насърчават разцепването на държави като Афганистан и Турция и да наливат масло в огъня - ама то си има обяснение - искат нефт американчетата. Интереса клати феса - така е казал народът. Моята хипотеза за развитието на кризата в този район за следващите 10 години - Турция, Сирия и Иран се обявяват против политиката на Израел, САЩ ще си имат проблеми с корейците и талибаните, ЕС ще се занимават с Русия и противоракетния щит, а в тази суматоха скоро ще се намери някой луд да даде искрата на новата Световна Война - Израел изчезва от картата, Иран понася тежки удари от САЩ, Северна Корея напада Южна Корея, Русия издебва момента да стъпче Чечня и Грузия, ЕС се ослушват като пръднал заек в люцерна, ядрени ракети летят на поразия, масоните печелят от търговия на оръжие и когато всички са изтощени, Нацистите слизат от Луната и въвеждат Нов Световен Ред, аз ставам офицер на Вермахта, купувам си Канон 1Д Марк 7 и обирам лаврите в рейтинг Б, тъй като про-американските и про-ционистките юзъри ще са баннати и в затвор. [smilie21] Наздраве [beer]

Публикацията е редактирана (01-06-10 11:45)

Дата:   01-06-10 11:45

... бе Турция си е въздух под налягане към момента, лута се между исляма и светските ценности, не е като едно време [smilie8] ... нито е ислямска империя, нито светска държава [smilie21]
... сериалите са свидетелство за банановия й характер [ezik] [smilie18] [beer]

Дата:   01-06-10 11:46

Никоя ислямска държава не харесва Турция, но повече не харесват Израел [smilie23]

Автор: tofo   
Дата:   01-06-10 11:47

чудя се колко дневна война ще трябва на Израел да смачка Турция [smilie10][smilie10] [smilie10]

Турция не са арабите...Няма и да разберат как ще ги отвеят. Ама няма да се стигне до патаклама, де. Крайно време е за действително решаване на проблемите в региона, а не само да се правим на добронамерени...тази криза може да се използва като катализатор. [smilie8]
http://bg.wikipedia.org/wiki/Въоръжени_сили_на_Турция

Втора в НАТО след САШ...[smile]

Публикацията е редактирана (01-06-10 11:51)

Дата:   01-06-10 11:47

Малииии, трябва си смяна на дилъра [cool]
Направо се плаша!

[beer]

Автор: boreto   
Дата:   01-06-10 12:00

Как пък ви скимна за война между Турция и Израел. Няма такава опция. Наказанието откъм Турция ще има друг характер.

А какво значи война с Израел, знае не само Египет , но и Сирия, че и Йордания.
Какво значи да имаш работа с палестинци показват действията на Йордания, която в един момент изпъди всички палестински организации от своята територия и се отказа категорично от Западния бряг на р. Йордан и Мъртво море.

Дата:   01-06-10 12:03

Боре, Турция няма общо с Египет и сие [smilie7]

Автор: vga   
Дата:   01-06-10 12:05

На мен пък ми е чудно как така лековато говорите за война... все едно нищо не стои за тази дума! Мене ме втриса като си помисля за сценария на Линдеманн, а вие си го обсъждате все едно ще има мач другата седмица... [smilie11]

Дата:   01-06-10 12:08

... верно за Йордания [smilie10] ,... признавам, че я забравих [smilie8] ... ама това държава ли е, само кралиците са им красиви и руси, щото са европейки [ezik] [smilie18] [beer]
... те евреите затова и я траят още Йордания [smilie8] , ... политика подобна на тази на сръбските крале и руските принцеси дето са вземали за жени, никой не смеел да ги нападне, прочее [smilie3] [smilie5] [beer]

Дата:   01-06-10 12:08

Именно. Затова и няма да има война между Израел и Турция.

Дата:   01-06-10 12:10

А'аа, тука съм съгласен, Боре

Дата:   01-06-10 12:15

... всичко дето твърдите тук и сега, вече е било опровергавано веднъж, нищо не пречи да се опровергае втори път [smilie8] ... колко години оттогава, има ли 50, нищо време ??? [smilie21]

Дата:   01-06-10 12:16

Просто крал Хюсен на времето прозря деструктивната роля на палестинците за бъдещето на Йордания и се отърва от тях, както и се отказа от Западния бряг, въпреки че имаше основание за претенции. Затова Израел няма да посегне на Йордания, а не заради русите косици на йорданските кралици...

Дата:   01-06-10 12:28

vga, и мен ме побиват тръпки, но аз пък не знам защо така сигурно отхвърляте войната като вариант. Те и през 1938 не са мислели, че след 1 година Европа ще плува в кръв ама се е случило, нали???? Войната си е съвсем реална възможнст - нима сега не се води на микрониво световна война???? Сев. Корея потапя Южнокорейски кораби, Израелската армия коли села с палестинци и превзема кораби, САЩ водят война в две държави - Ирак и Афганистан, граждански самолети си падат като пилци заради брадати терористи, Русия се трепе с Чечня, Турция с трепе с кюрдите, Френския Легион изпълнява кървави поръчки за пари, ЕС участва с разни мисии наляво и надясно, Босненците продължават да се бесят, Косово и Сърбия още малко и те ше извадят патлаците.....това не е ли световна война???? Просто в момента всеки е сам за себе си и не се усеша мащаба. В момента, в който почнат да се обединяват силите и лагерите се намалят до 3 максимум 4, ще усетите трясъка на ракетите. Моля се това да не се случи, но историята се повтаря както при другите световни войни - пак всеки е срещу всеки, но се работи върху съюзи и алианси. Позитивното в случая е, че Турция са раздвоени между задълженията си към НАТО и желанието им за ЕС и копнежа за мъст към Израел и кюрдите. Изолацията на Сев. Корея им пречи да вземат страна, а сами няма да тръгнат на война колкото и да са фанатични. Иран са твърдо против Израел, но Про-американската Саудитска Арабия и другите петролни васали на Щатите удържат равновесието в Близкия Изток. Русия са между чука и наковалнята - ЕС и САЩ от запад и Сев. Корея, Япония и Иран от другата - няма да се решат на първи ход. САЩ се опитват да са автономни като лидери в НАТО и ООН, но няма да застанат срещу ЕС, което означава, че ще търсят баланса и ще лобират за равновесие, а не толкова за война. НАТО и ООН за момента успявят да тушират напрежението като организации обединяващи различни държави. Но и това е до време. Ако до 10-15 години не се намери мирно решение, страхът от развалянето на съществуващите съюзи ще отстъпи на възможностите, които предлагат евентуалните нови съюзи и тогава вече ще стане страшно. [smilie21]

P.S. vga, знам от какво най-много те е страх - че ще превзема класацията с марко 7 нали? [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Публикацията е редактирана (01-06-10 13:39)

първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.