Автор: charm
Дата: 28-01-10 10:11
alash, аз лично чакам мъжа ми да се върне и да обсъдим вземането на детенце.
не че отдавна не го искам, не че точно сега Ива Бонева ме е запалила, незнам какво правим, че все не ни стиска
преди около 7-8 години се свързах с една американска организация, която искаше да извършва дейност и тук. Заведоха ме в Румъния да видя какво са направили: един приемен дом, в които идват дечицата от бебета. там остават не повече от година, като грижите бяха невероятни - на всеки 3 деца имаше момиче, което да се грижи. И това бяха момичета САМО за да си играят и се занимават с бебоците, да им правят гимнастика, да ги учат да пълзят, да ходят.
След това дечицата се преместват в къща, която е в комплекса. Т.е. освен този приемен дом, строят около 10 къщи, в които настаняват семейство с 2-3 собствени деца и им дават още 5-6 деца, за които да се грижат. Плащат им издръжката на цялото семейство и им дават заплата. Освен това в комплекса има огромна градина и двор. Отглеждат се животни, както и различни видове плодове и зеленчуци – хем да има какво да работят, хем да се хранят сравнително здравословно.
След това румънката, шефка на този комплекс там, дойде за да ми помогне да обясним идеята и тук. Не искам да влизам в подробности около всички неуредици от това, че никой не знае какво да прави и те прехвърля като плажна топка по институциите, а в крайна сметна ни пратиха в Пловдив да ремонтираме вече съществуващи институции. Това естествено не се получи, защото никак не беше целта. Както и в презентацията си казва Ива, има нужда от любов за тези деца, а институциите не са мястото.
И така, нищо не успях да направя тогава. Може би се искаше повече настояване, нахалстване или незнам какво още, но това не е моя тип общуване.
И това беше две години след създаването на програмата за приемни семейства. За 2 години бяха настанили 9 деца в 8 семейства!!!!
Извинявам се, ако ви отегчих, темата ми се е врязала в сърцето...
|
|