Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За българските форуми
Автор: IrinaN   
Дата:   27-01-10 15:27

Здравейте. Последващият текст е мнение от инспирана от в-к "Гласове" и едноименния сайт дискусия за българските интернет форуми. Предлагам я на вниманието ви за сведение и обща култура. "Препечатвам" дословно.

Ани Илков за българските форуми в интернет
27.01.2010 г. 09:45 ч.

В glasove.com започнахме дебат за българските интернет форуми. Идеята е да съберем мнения на публицисти, които пишат за различни издания, както и да чуем мнението на самите участници в този процес. Няма да правим разлика между отделно регистрирани форуми и постинги под статии. Опитваме се да ги подложим на критичен анализ, да колкото балансът поне в интернет пространството е силно нарушен – мненията под дадена статия много често обезсмислят самата статия, а и разпиляват разговорите в ненужна посока. И тъй като хората, които пишат във форуми най-често критикуват всичко останало е редно да се започне разговор и за качеството на техните писания. В близките седмици ще публикуваме мненията на журналисти, писатели, публицисти и коментатори. Вече ви представихме мнението на Бойко Пенчев. Днес публикуваме интервю с Ани Илков - преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", поет и публицист.

Какво е качеството на социалния и граждански дебат в комуникационното пространство на българските интернет форуми? Как оценявате културата на участие и активността на форумните коментатори?

Моето разбиране и моите наблюдения са дилетантски. Мисля, че качеството е ниско. Културата на това, което наричате „граждански и социален дебат“, е обратно пропорционална на активността. Но и това не е съвсем вярно, защото дори активността е ниска. В последните години над 1500 стигат постингите на западни електронни издания, когато стане дума за банки, финанси и икономика. У нас форум с 400 постинга по дадена тема се счита за свръхголям.

Може ли да бъде очертан профил на типичния български форумен „мислител”? Кой тип гледни точки и послания преобладава – диференцирани или крайни, аргуменитрани или спонтанно кресливи?

Трябва да разграничим нещата. Според мен форумите са първоначално замислени като места на подривност – оттук никовете и квазианонимността, и грубите вернакуларни стилове. Работата обаче изглежда е избила много бързо в сбор на чистата лудост и Светивитово хорце. Днес форумните ограничения са по-скоро правило, отколкото изключение. Има все още форуми у нас, които са напълно свободни. Те приличат на стена на обществена тоалетна. С оглед на казаното дотук, форумното писмо от подривно се превърна в психотично. Профилът издава лабилност.

Какви разлики се налагат при сравнение между качеството на дискусиите в българските интернет форуми и съдържанието на интернет комуникацията в други страни? (Ако имате наблюдения върху форумите на чужди сайтове.)

Казано накратко, у нас няма качествени форуми, сайтове и блогове. Всичко е, общо взето, пошъл пенкилер. На Запад има всичко: и по-пошли места kaто Gawker, Wonkette, Daily Beast и хилядите сайтове, описващи отблизо холивудския цирк, да речем. Но има и високо вдигнати и конкретни места като Edge.org, където дори няма форум. Или пък истински пенкилер, направен от една гъркиня при това, като Huffington Post. Абе всичко има. Но не и у нас.

До каква степен мрежовата комуникация (форуми, социални мрежи, блогосфера) създава шанс и среда за по-добра журналистика, за повишаване на качеството на т.нар. традиционни медии?

Според мен форумите и „фейсбуците“ са глупост. Блоговете може би не. Нищо не мога да кажа за т.нар. традиционни медии, защото не ги познавам добре. Или по-точно: познавам техните електронни преправки. Все пак види ми се, че в средна дистанция „традиционните медии“ ще претърпят радикална промяна. Също така не вярвам, че е осъществима заканата на Рупърт Мърдок да наложи заплащане върху неговите електронни издания. Това само го доказва като предъртял изкуфелник.
Разбира се, известен скептицизъм по отношение на Мрежата (разяряваща планетарно една все по-дива електронна тълпа) има. Но път назад няма. Един специалист казва, че хората бъркат, като си мислят, че Мрежата и интернет са едно и също нещо. Всъщност интернет била хранителната среда, върху която малко случайно Мрежата избуяла. И добавя, че никой днес не знае какво още може да избуи там.

Как влияе възходът на виртуалната комуникативност върху гражданската енергия, в състояние ли е да предизвика реални граждански инициативи или по-скоро блокира способността за качествен диалог и чувството за общност?

В състояние е да предизвика невероятни чудеса. Дори и края на света. Нашата теоретическа неосведоменост иде от това според мен, че не преведохме нито една от големите книги на великия Маршал Маклуън. Но защо не ги преведохме? Ами защото не е френски левичар и защото не са го интересували псевдофилософските бръщолевения за отворено общество и защото за него Сорос не би дал и един лев, тъй като Маклуън е бил вярващ католик, вгледан в изкуството на консерватори и странни хора като Елиът, Джойс и Паунд...
И така нататък.

Отговори на това съобщение
 Re: За българските форуми
Автор: n1x0n   
Дата:   27-01-10 15:32

Според мен форумите и „фейсбуците“ са глупост. Блоговете може би не. Нищо не мога да кажа за т.нар. традиционни медии, защото не ги познавам добре.

Поет и публицист... преподавател в СУ... [smilie8]

Бахти псевдо-интелектуалната плява.

Автор: feliz   
Дата:   27-01-10 15:36

"Казано накратко, у нас няма качествени форуми, сайтове и блогове. Всичко е, общо взето, пошъл пенкилер. "
[smilie18] [smilie21]

Автор: SLR   
Дата:   27-01-10 15:45

Според мен форумите са първоначално замислени като места на подривност - Правилно, всички Форуми да се затворят, сървърите им да се унищожат , а Блогърите да се водят на отчет в МВР.

Ани Илков, да ме прощава ама да си гледа поезията, да се подстриже, и да си намери едно хубаво мъжко име, и после да коментира неща които явно не са от неговата компетенция[smilie23]

Автор: d256h   
Дата:   27-01-10 16:00

Аз не знам, какви са критериите за оценка на форум и дали тези, които се опитват да класивицират и оценяват, имат нужните познания за това.... в същност това е напълно безсмислена дейност, защото форума е място за говорене, все едно, че си на площада и си разменяш няколко думи с този до теб...

Ако някой се опитва да прави елитарни микро-общества във виртуалното пространство има, достатъчно възможности за това, да речем като си направи форум с парола за достъп и всеки, който иска да го ползва, при регистрация, да преминава през атестационна форма....

Мдааа, това е благодатна почва за студенти по психология.

Обаче всичко писано от оня човек, дето води 'Галасове' ми е много смешно особено, като знам, колко угоднически действа той. В този смисъл, аз не обръщам внимание на такива като него, просто той е един от многото, които нито ме интересуват, нито ме интересува какво словоплетство ще измъдри...

Така, че 'Гласове' [smilie23]

Публикацията е редактирана (27-01-10 16:01)

Автор: NeDDRaG   
Дата:   27-01-10 16:11

n1x0n написа:

> Според мен форумите и „фейсбуците“ са глупост. Блоговете
> може би не.

Форумите, ако не са само за спам,, въобще не са глупост. Блога - кой знае колко блогове съществуват в интернет пространството и колко от тях се четат? 95% се четат само оа мама, тате, кака и бате.

Дата:   27-01-10 21:20

Предложих темата тук, защото сме членове на "Фото ФОРУМ" и не ни е все едно какво се разбира под това понятие. Мнението на автора е очевидно субективно.

Автор: exile   
Дата:   27-01-10 21:27

[smilie5] [smilie5] [smilie5]

Автор: HP   
Дата:   27-01-10 21:37

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Kanonir   
Дата:   27-01-10 21:37

Според мен форумите и „фейсбуците“ са глупост. Блоговете може би не. Нищо не мога да кажа за т.нар. традиционни медии, защото не ги познавам добре. Или по-точно: познавам техните електронни преправки. Все пак види ми се, че в средна дистанция „традиционните медии“ ще претърпят радикална промяна. Също така не вярвам, че....

Ма той хем не познавал и хем нищо не можел да каже, но все пак му се видело и мислел, та решил да ни каже.... Туй, като навремето, много ми хвалеха някаква книга за децата индиго и когато най-сетне се навих да и хвърля един поглед още в предговора авторката ми заявява нещо от сорта "аз нямам деца, ама да ви кажа как стоят нещата с децата".....

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: IvoZafirov   
Дата:   27-01-10 21:43

Лицекнижката е височайша простотия ако питаш мен, а за БГ форумите нищо не знам освен, че в БГмама ще ти отговорят за между 2 и 5 минути максимум на всякакви запитвания от "търся шпакловчик" през "акото на бебето" до "нови техники за анален секс", а в изповед.ком можеш да четеш невероятни идиотщини.

Единствения форум в който аз участвам е ФФ и няма изгледи да се появи и друг.

[smilie21]

Дата:   27-01-10 21:47

"Автор: HP
Дата: 27-01-10 21:37

всички сме простаци"

Това исках да кажа...[smile]

Лошото е, че това и подобни мнения моделират общественото. И хората, които само четат, а не участват, ще си изградят погрешно впечатление. Дано греша.

Автор: niagara   
Дата:   27-01-10 21:48

Иво, ми ти си готов за лого на ФФ бе[smilie5]
... пращай снимка на админите и спорът с всякакви лога ще е приключен завинаги[smilie5] [ezik] [beer]

Автор: danbi   
Дата:   27-01-10 21:54

По-скоро дискусията е "яяяя.. ама ние май сме изтървали влака. докато се правим на велики (на един фронт) тия из Интернета са си създали цяла нова култура. Дори не я разбираме. Но сме готови разбира се, да дадем акъл!"

[smilie23] [smilie23] [smilie23]

Автор: IvoZafirov   
Дата:   27-01-10 21:56

[smilie18]

Дата:   27-01-10 22:04

"Моето разбиране и моите наблюдения са дилетантски. Мисля, че качеството е ниско. Културата на това, което наричате „граждански и социален дебат“, е обратно пропорционална на активността."

Умишлено цитирам този откъс. Два са моментите, които ме озадачават:
1. Наблюденията на автора са дилетантски.
В такъв случай да ги задържи за себе си или за тесен кръг посветени и приятели. (Аз не публикувам всичко, което ми хрумне по въпроси, по които не съм професионалист).
2. Културата е обратно пропорционална на активността.
Това е ограничаване на свободата на словото по един рафиниран, почти перверзен начин - пишеш много, значи си прост. Че има хора, които публикуват мнения на килограм - нищо ново, но не е правило.

Дата:   27-01-10 22:32

Ама съсредоточете се! В един момент разни такива умници ще надделеят и в контекста на следенето и ограничаване на митингите, събиранията и останалите граждански свободи ще решат, че нерегламентираното и нецензурираното изразяване на мнението не е хубаво. Меко казано.
И като се замисля - правото на глас не трябва да се отнася за всички. Първо само нормалните, после само мъжете...
Май параноята ме е треснала...

Автор: asahi   
Дата:   27-01-10 22:38

Подозирам, че ако не броим тук коментиралите никой друг не му е чел статийката на авторът Ани Илков, преодавател и там каквото работи. Вероятно и студентите му бягат от лекции.

Автор: ntonev   
Дата:   27-01-10 22:41

Един специалист казва, че хората бъркат, като си мислят, че Мрежата и интернет са едно и също нещо

отдавна не бях чел подобна глупост, но тая заслужава "почетно" място ...

ако тоя "измислител" учи младите в университета ... [smilie2]

Публикацията е редактирана (27-01-10 22:42)

Дата:   27-01-10 22:45

Да, сигурно е така, но както писах в началото, тя е част от дискусия, която предполага да се разгърне. На неговите мисли ще се позове някой друг, ще бъде цитиран в някоя публикация извън контекста и снежната топка ще започна да се търкаля. Сайтът не е много популярен и копирах публикацията именно по тази причина.

Автор: danbi   
Дата:   27-01-10 22:47

Такива хора най-добре да бъдат игнорирани.

Ако искат да се (само)образоват по темата, добре. Ще им отнеме някоя и друга година а може и да не стане, щото.. даскалския синдром не прощава.

Ако не щат: кучетата си лаят, кервана си върви.

Автор: ntonev   
Дата:   27-01-10 22:56

абе тоя преподава в университет... как да го игнорираш?

трябва да бъде публично оплют най-малкото ... ако има гражданско общество - вече поне 100 човека трябва да са се обадили на ректора и да му търсят сметка тоя кви ги държи там...

Автор: SLR   
Дата:   27-01-10 23:01

Аз не публикувам всичко, което ми хрумне по въпроси, по които не съм професионалист- IrinaN , в тоя ред на мисли г-н Илков ще пасне идеално в нашият сплотен Форум[smilie5] [beer] [beer] [beer]

Дата:   27-01-10 23:03

Ректорът на СУ (Иван Илчев, син на покойния проф. Илчо Димитров, казвам го само за протокола)"държи" там много по-страшни хора по социални, политически и какви ли не други прични, нямащи нищо общо с качеството на образованието или престижа на институцията. За съжаление на всички. Проблемът е, че този човек изразява мнение, а в анонса на статията принадлежността му към СУ е посочена като плюс, бонус, един вид индулгенция за качество.

Дата:   27-01-10 23:04

SLR-последното ми хареса, да...[smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.