Автор: boni
Дата: 04-12-09 10:52
През 1944г великия музикант и композитор изчезва със самолет, и никога не е открит.
На 22-ри декември има голям концерт в НДК с неговата музика, сигурно си струва да се види.
Някъде през 1979г за първи път се докоснах до творчеството му, намирайки една нотна тетрадка за акордеон на баща ми, която се оказа пълна с невероятни джаз композиции от Гершуин, Карл Портър, Глен Милър и т.н.
По това време се учех да свиря на пиано и ми беше писнало от етюди за раздвижване на пръстите, както и от сонати и сонатини
Замъкнах я в читалището и взех да мрънкам на учителката по пиано да ми даде нещо от тази тетрадка. Тя ми каза, че не може, защото ако се свири на пиано по ноти за акордеон, лявата и дясната ръка се преплитат.
Аз обаче бях упорит и с малко импровизации научих сам "Moonlight serenade" и след това "In The Mood"
Имах голям мерак за "Рапсодия в синьо" на Гершуин, но се оказа, че не е лъжица за моята уста (с изключение на някои фрагменти)
И така на един от концертите в читалището, докато другите деца се давеха с някакви банални етюди и сонатини, аз обрах овациите с "Лунната серенада" на Милър. Голям кеф беше, защото публиката се израдва много (Сега едва ли мога да изсвиря и три акорда )
Поздрав за всички:
http://www.youtube.com/watch?v=BHBvksGdhxA&feature=related
|
|