Автор: Lalinda
Дата: 24-10-09 14:06
Кризата има два края, но ние, както каза един икономист неотдавна, сме все още до първия й...
Криза определено има...
Гондолите и рафтовете на кварталния ни супермаркет доста се оголиха, има дни, в които не зареждат дори яйца, маслата се сведоха само до българските, броят на сирената и кашкавалите, а също и на млеката, намаля, няма ги някои от шоколадите и шампоаните, също пастите за зъби и сапуните, и дори конфитюрите и слънчогледовите масла, да не говорим за разни екстри като бисквитките, картофеното пюре се продава в опаковки по две с подарък - няма не искам, намаля и месният асортимент... Евтинджосите като корите за баница вече не са по хладилните щандове, а направо по рафтовете...
Няма ги и любимите ми дъвки...
Вече няма къде да седнеш да пиеш кафе и хапнеш нещо - останаха само чуждите вериги кафенета, в които пък, поради цената си, стоката завяхва, шоколадовите заливки хващат кора, маслата гранясват...
Лично аз не съм привърженик на течението "Изберете българското", а не съм много склонна да бия път до магазините само на големите хипермаркети, където пък стоката изглежда като след бой на негри в тъмна нощ...
Дори кварталната баничарница пустее, пък уж мнозина закусваха, обядваха и вечеряха единствено там?
Знаете ли, че в квартала ни се продава един брой на в-к "Култура" и го купувам аз? А населението му е поне 50 хиляди?
Във Франция кризата се усещаше по т. нар. намален pouvoir d'achat... Резултатът бе, че успявахме да си намерим места навсякъде в хотелите, вкл. и по атлантическия бряг, а преди намирахме трудно...
На две места бяхме резервирали по Интернет, но се оказа, че фирмите, чрез които се резервира, не превеждат авансово заплатените суми на хотелите... Имали проблеми, както узнавахме по телефона и заплашвайки ги с полицията...
ДДС върху храната в ресторантите намаля, а с това и цените...
Това, че вие все още имате работа, не означава, че и някъде вън от страната всички са запазили работните си места...
Мда, след личния компютър, монитор, телефон и т. н., които преди години занесох в лабораторията си, миналата седмица си занесох и работен стол... Министерството на образованието, младежта и науката няма средства за обезпечаване вкл. условия на труд на трудещите си, та трябва да работят с това, което са си купили с мизерните си заплати...
|
|