Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Дермато-паразито-лингвистична тема
Автор: princess_Lia   
Дата:   14-10-09 17:40

Някой може ли да ми обясни какъв дзвер е това на български?
Aoûtat

Не е tique - кърлеж, но не ми е ясно какво е то4но...

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: tantris   
Дата:   14-10-09 18:07

Подклас кърлежи май -

http://web.uni-plovdiv.bg/bechev/nasekomi/Nasekomi.pdf

Търси на Acari в google.

Re:
Автор: El_Fuego   
Дата:   14-10-09 18:30

Принцесо, що ме караш да чета на тоя противен език?
Колкото разбрах от първия линк (щото не знам френски, ама поне работя в тази област и латинските имена са универсални), това е френското име на стадий нимфа на кърлежите от сем. Trombiculidae. Явано за възрастен кърлеж думата е tique (както и там се чете/произнася).

Re:
Автор: tonyf   
Дата:   14-10-09 18:31

Ми Акар Тромбикула е май и на български:

https://photo-forum.net/static/forum/2009-10/csja9178.JPG
http://rnhm.org/image.php?img=img/galery/20090512135240.jpg

Re:
Автор: niagara   
Дата:   14-10-09 18:44

червеният кърлеж ще да е по-рядък подвид на кърлежа (кафявия)[smilie8]

Re:
Автор: ivanov_id   
Дата:   14-10-09 18:45

Точно кърлеж си е - 100%

Re:
Автор: El_Fuego   
Дата:   14-10-09 18:48

Опа, вече започнаха да се изказват неподготвените.
Аз само ще ви чета глупостите и кротко ще се кискам в шепичка. [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Re:
Автор: steph   
Дата:   14-10-09 19:00

Да не би да е "август"?

Re:
Автор: Princess_Lia   
Дата:   14-10-09 20:48

Среща се през юли и август по треви и листа. Ларвата, която била микроскопична и не се виждала с просто око, се закрепя за кожата на гостоприемника и остава до 7 дни. По-големите форми май само хапят. Но лечението не е като при кърлежите.

Може би Жоржета може да каже нещо? При нас май го няма този кърлеж.

Re:
Автор: dimi2007   
Дата:   14-10-09 21:24

Но лечението не е като при кърлежите.
------

Вече се пише нов дял в терапията.......

Re:
Автор: iPonche   
Дата:   14-10-09 21:25

Пациент с подобен проблем ли имате д-р Хаус? Или може би четеш просто информативно, любопитно ми стана [smilie8]

Re:
Автор: Lalinda   
Дата:   14-10-09 21:31

На английски е harvest mite.

(На руски пък е клещ-краснотелка, но не зная работиш ли с руски.)

Ето ти малко за лечението:

Treatment

To reduce the itching, an application of anti-itch cream containing hydrocortisone, calamine, or benzyl benzoate is often used (though calamine has been shown not to be effective). Hydrogen peroxide and capsaicin cream has also been effective. Another good way to relieve itching is to apply heat — either by using a hand held shower with water hot as one can stand, or by heating the bite with a hair dryer. The heat method will relieve itching for about four hours and will require repeating. Applying fingernail polish to the affected area does not kill the chigger; the chigger is actually no longer present by the time a rash is noticed.

The most effective way of removing chiggers is by washing the affected areas with warm water and soap. This must be done as soon as possible after exposure or possible exposure. Carefully wash the ankles, feet, behind the knees, and under the arms and chest. An Epsom salt bath may help alleviate itching. If one is near the seashore, wading for a few minutes in salt water will both get rid of the mites on one's skin and clothing and also alleviate the itching from their bites. Clothing, especially pants and socks, should be immediately discarded after returning from areas where exposure may have occurred. However, once symptoms appear, it may be too late to prevent further bites. Taking a hot bath when already covered with chigger bites may in fact be very uncomfortable and increase itching symptoms. Do not rub and scratch the skin aggressively, as this can break the skin and leave it vulnerable to a more serious infection.

Some claim that the chigger is still in the bite, perhaps mistaking the tiny red center of the bite for the chigger itself. In some cases, the chigger is still present when the bite appears. A 10X magnifier can be used to see the chigger and it may be removed with fine-tipped tweezers. Once it is gone, covering the bite with nail polish, calamine lotion, vaseline or other petroleum jelly, baby oil, or anything else may help the pain and itching, but will neither suffocate the chigger nor help the bites heal any faster. Medication such as antihistamines or corticosteroid creams may be prescribed by doctors, and might help in some instances.

https://photo-forum.net/static/forum/2009-10/yxae9728.JPG
Chigger rash 36 hours after exposure

Re:
Дата:   14-10-09 21:37

Аз имах подобно след ходене на Родопи и спане на открито, може ли малко повече инфо за причинителя или има по-нагоре? Хайде ще попрочета повечко, ама бяхме двама така и много зле... Изписаха ни Xyzal и бебешки крем [smilie8]

Re:
Дата:   14-10-09 21:44

Точно това ни е полазило това лято в Родопите!!! Аз бях при алерголог и тя каза, че ни е прелазило паяче или паякообразно... На сутринта след излета се събудих с обрива посочен по-горе на снимката и мислех, че е шарка. Приятелят ми имаше и сърбежи, аз сърбежи имах чак след 1-2 седмици, но не като от комар, а по-различни.

Публикацията е редактирана (14-10-09 21:54)

Re:
Дата:   14-10-09 21:50

Лалинда, пусни и руския вариант на лечение /по възможност от старата школа/, че английския е като инструкция за първа помощ от скаутска команда.....

Re:
Автор: Kanonir   
Дата:   14-10-09 22:05

виждал съм същия ефект (от снимката) при алергия към ухапвания от бълхи....

Re:
Дата:   14-10-09 22:06

При нас не бяха бълхи, все пак и лекар ни видя. А и знам как изглежда и се усеща от бълхи - няма нищо общо [smilie24]

Re:
Дата:   14-10-09 22:09

iPonche предполагам, просто съм виждал подобно и от бълхи - няколко хора на едно и също място и докато на едни им нямаше почти нищо то двама бяха плакат като горния...

Re:
Дата:   14-10-09 22:11

Окей, все ми е тая, при нас е доказано, освен това не сме алергични, че две седмици да ни висят петната и да си променят и цвета [smilie10]

Re:
Дата:   14-10-09 22:16

бе и те не знаеха че са алергични, а на единия (понеже ми е наблизо за преглед [smilie25] ) вече втори месец и все още има следи от петната

Re:
Дата:   14-10-09 22:19

Не съм алергична, имам куче с бълхи и нямам никакви грижи от тях още от дете [smilie5] Но няма да упорствам, то ние и не спорим де, а говорим за две различни неща [smilie18]

Re:
Автор: the_drug   
Дата:   14-10-09 22:34

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Re:
Автор: asahi   
Дата:   14-10-09 22:56

При подобни симптоми една симпатична гръцка птекарка ми продаде Propiogenta и помогна. После го използвах след ухапване от комари, После го дадох на SLR.

Кой е алергичен не може да се каже. 100% неалергични няма. Днес не си алергичен към кучешки бълхи, но утре може да си алергичен към ухапване от някакво акарче.

Re:
Дата:   14-10-09 23:18

Иначе гадината не я знам ква е но обривът си е типично алергичен.
----------

Щом е от гадина едва ли ще сърдечно-съдов...[smilie5]

Но все пак трябва да се знае биологичния вид на гадината за да се избере правилния антибиотик.....[smilie5]

[beer]

Re:
Дата:   14-10-09 23:19

Вие антибиотици ли пиете при алерфична реакция [smilie10]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.