Автор: kaiser.soze
Дата: 22-08-09 18:27
Сметанов сладолед
Течна сладкарска растителна сметана (охладена) 500мл се разбива в дълбок съд – аз я разбивам поотделно (250 мл за бял и 250 за кафяв) с по 1 -2 сл.л захар кристална, докато се получи твърда пяна. Рзбива се суха сметана - фиксираща на д-р Йоткер (Schauma Fit) с указаното 150 мл мляко – също се разделя на две и прибавя към сметаните.
Шоколадов сладолед: Разтопява се натурален шоколад 50 гр. с 1 сл.л краве масло (на водна баня или микровълнова) и 50 гр. течен шоколад. Натуралният дава цвят и аромат, а млечния сладост и финес - може само 100 гр. шоколад / ако е натурален трябва да се подслади допълнително/. С постоянно бъркане се добавя към сметаната. Допълнителен аромат по желание: кафе (аз добавям – ½ чл нес кафе в разтопеното масло) или 1 сл. ром.
Бял сладолед: Разтопява се бял шоколад 100 гр. с 1 сл.л краве масло и се добавя към другата половината от сметаната, добавя се ванилия /1 сл. ром, или друг аромат/.
Двата вида сладолед се оформят по желание в съд за замразяване. Между тях и отгоре може да се поръси с ядки, крокант, карамел, шоколад на ситно, натрошени фини бисквитки, топинг.
Слага се в камерата за няколко часа (аз от вечерта за другия ден) да замръзне. Изважда се от фризера непосредствено преди сервиране.
Нискокалоричен вариант: течната растителна сметана може да се разбие с подсладител, със/или без захар (без шоколад и масло), да се фиксира със суха сметана и ароматизира по желание.
твА Е ОТ БГ- МАМА че ти там, ако не друго има готини мацки
|
|