Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Дайте съвети за кредитни/дебитни карти и други начини на съхранение на пари
Автор: itilien   
Дата:   20-08-09 15:53

Значи, въпросът е следния - как точно да си организирам парите по време на пътешествието ми, така че да не нося много пари в кеш, да мога да имам достъп постоянно до пари от цял свят но да не губя много пари от транзакции, тегления и такива неща.

В момента имам две визи - едната е кредитна и има някави пари на банката в нея, а другата е с неснижаем остатък, само с мои пари. И двете са на ПИБ. Имам и една дебитна на райфайзен, която би трябвало да работи с банкомати, поддържащи карти маестро, ама те май не са много разпространени.

Другото за което се сещам са уестърн юниън и мони грам, ама те са брутално скъпи.

Та всякакви идеи относно разпределението и боравенето с парите ще са полезни :)

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: deneb_rigel   
Дата:   20-08-09 15:58

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Re:
Автор: danbi   
Дата:   20-08-09 16:02

Из повечето нормални страни, от теб се очаква да плащаш с кредитна карта. Може някъде да става и с дебитна.

Някои европейски страни имат услуги, например закупуване на влакови/автобусни билети които са или в кеш или с техни си местни карти, но тук таме има и с кредитна карта.

Виза е доста разпространена из Европа. Може би МастерКард също.

Аз обикновено се старая да уреждам плащането на по-ясните разходи като хотел, транспорт предварително от тук, преди да тръгна. Където е възможно плащам с кредитна карта и си нося известно количество Евро в кеш, за всеки случай.

Ако пътуваш в страна, където еврото не се ползва, често се налага да смениш в местна валута, защото така нещата са по-евтини.
Курсовете на бюрата са доста кофти, а на някои места (примерно Чехия) дори абсурдни. В такива случаи е по-евтино да теглиш чрез банкомат от кредитната карта, въпреки комисионните. Трябва да провериш, дали ако теглиш от дебитната няма да плащаш по-малко (зависи от банката ти).

Мисля, не се налага да ползваш неща като Уестърн Юнион, освен ако закъсаш и трябва да ти пращат пари.

Re:
Автор: Todd   
Дата:   20-08-09 16:04

И дебит и кредит !!!И Western Union - за всеки случай [smilie19]

Re:
Дата:   20-08-09 16:07

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Re:
Автор: джъмбо   
Дата:   20-08-09 16:10

EUROLINE AMERICAN EXPRESS - единствената кредитна карта в България, с която можеш да пазаруваш във всеки магазин
га стана петък бе [smilie10] [smilie10] [smilie10] [smilie10] [smilie10] [smilie10] [smilie10] [smilie10]

имам такава карта... ама що ли я имам... ако тръгна да превеждам пари по нея се оказва че трябва да изпиша един тон мастило... нямам лична сметка а е обща и се разпределят едва ли не по ЕГН.... 20 дена не можаха да ми кажат една транзакция от пейпал за какво става дума трябваше да чакаме извлечението....
това със всеки магазин... тцтцтцтцт добре че имам виза та наистина във всеки магазин
а визата (ПИБ)си ми е на лична сметка мога с 3 кликания да попълня бланка и да я заредя с пари.....

Re:
Автор: aquarius   
Дата:   20-08-09 16:17

Ако пътуваш из Европа, в момента това което VISA са разработили специално за Евро пазара и го рекламират като най-сигурният начин за разплащане е VPAy дебитна карта от VISA. В момента в БГ се издава само от Уникредит. Защо най-сигурните ли? Защото това е карта с чип и при всички разплащания се иска ПИН, дори и на ПОС (aka only Chip&PIN based transaction), докато в момента не на всякъде искат ПИН. От друга страна, самата Vpay не е разработена за теглене на пари в брой от АТМ и в оригиналния си вид няма нагнитна лента на гърба си. В БГ ги издават с магнитна лента защото самата лента е нужна за да се ползва картата на банкомат, но самата лента не носи информация в себе си. Предполагам че ще ти издадат такава карта на момента, без много уговорки тъй като VISA натискат да наложат този продукт в Европа. Но това е дебитна карта. Съвместима е с всички ПОСове които приемат VISA, но в Европа на този етап. За остналия Свят VISA & Mastercard.
Maestro е дебитната издънка на Mastercard, и може да се ползва навсякъде където се приема Мастеркард. Ползвах моята преди 2 месеца в Германия и Австрия без проблем.

Ако пътуването е извън Европа, основно VISA и Мастеркард. Ако пътуването е в UK предимно - AMEX [smilie5] но това са само кредитни карти.

Все пак ако ще харчиш свои пари в Европа и няма да разчиташ на кредити, моят съвет е Vpay, и винаги когато имаш възможност, а това е 99.9% в нормалния свят, плащай с картата а не тегли в брой. Защото по-голямата част от измамите които стават с карти издадени в БГ, се оказва че са скемирани на банкомат извън БГ, и то пак в този бял свят [smilie7]

Re:
Дата:   20-08-09 16:26

Лошото на картите с чип е, че не навсякъде имат такива четци. Затова е задължително да си носиш и карта без чип!

А дали е по-сигурно... за който вярва на маркетинг, може би.

Re:
Дата:   20-08-09 16:30

Малко да дообясня - няма да плащам нищо с кредитната карта на практика - нито хотели, нито превози. И ако изключим около 3-4 седмици в европа, след това вече ще съм в "по-други" държави в останалата част на света. Ще ми трябват пари в кеш - за да си пазарувам храна и други належащи неща от магазини, пазари и където падне - според разпределението на бюджета ми - около 150 долара на месец.

Публикацията е редактирана (20-08-09 16:31)

Re:
Дата:   20-08-09 16:32

Re:
Автор: джъмбо   
Дата:   20-08-09 16:37

всеки терминал чете карти с чип.... нали имат магнитна лента... така че чипа за съжаление не е застраховка....
моята виза също е с чип и е нормална виза а не разни випеи и тем подобни... но за да имаш четец за карти с чипове трябва да си си взел такъв... бъкано е със стари четци които само по магнитна лента четат (пак добре че им сменят софта та пак пин искат шот има някои дето прекарваш и плащаш)

Re:
Автор: Славов   
Дата:   20-08-09 16:38

Абе, обърнахте го на реклама..... аман, гледайте да помогнете на човека, не всеки да казва мойта карта най-хубава .... ай да не казвам за моята ...... .....

Re:
Дата:   20-08-09 16:39

(малко спам)

Никога повече EUROLINE/American Express в Технополис. Тия са някакви идиоти!
Давам им аз картата да си платя, те ми пишат договор за лизинг [smilie10] (който трае една минута, разбира се)
А каката в Технополис най-нагло ми обяснява, че това било изискване на American Express.

----

itilien, твоята ситуация е малко сложна. Ако на мен ми се наложи нещо подобно, ще гледам да си планирам много добре разходите и времето (когато ще плащам). Идеята е, че където можеш да платиш с карта най-добре плати с карта. Обаче си носи няколко, на различни места. Може да е добра идея да си извадиш "втора карта" за такъв случай...
От пазарите е малко вероятно да купиш с карта, и във всички случаи ще е много по-евтино в местната валута -- което значи, че на влизане в страната ще трябва да обмениш пари (т.е. да ги изтеглиш от банкомат). После на излизане.. евентуално да ги обмениш с малка загуба за валутата на следващата страна и т.н.

Едва ли някой туй е правил това, което се каниш да направиш, затова ти ще трябва да си сглобиш сам информацията.

Re:
Автор: MarinY   
Дата:   20-08-09 16:40

Май в предишната ти тема го писах, ама пак.
Всички плащания правиш с най-изгодната си КРЕДИТНА карта. Няма Виза, МастерКард или АМЕКС за Европа или за друг континент. Важат навсякъде.
Просто АМЕКС не се приема от някои търговци защото е с по-голям процент комисионна и те губят. Затова пък е с най-много екстри, защити и куп застраховки за продукта или услугата, която плащаш.
Ако ти трябва кеш - само от Дебитна карта в АВТОМАТ на БАНКА. Пред всеки клон на всяка банка има машинка - най-сигурно, с най-изгоден курс.

Re:
Дата:   20-08-09 16:41

danbi, аз не очаквам никой да ми даде готово решение. Просто искам да събера разни идеи :)

Публикацията е редактирана (20-08-09 16:41)

Re:
Дата:   20-08-09 16:45

MarinY - въпросът е коя дебитна карта има покритие в по-голямата част на света и няма големи такси за теглене на кеш. Защото визата, която имам, макар и дебитна (демек в нея няма пари на банката) доколкото знам има такса 5 евро и 1% от изтеглената сума. И това май са такси на ВИЗА, а не на банката. А това не са малко пари, защото идеята е да не държа много пари в мен, което ще увеличи броя на тегленията.

Re:
Дата:   20-08-09 16:50

Следващ вариант:

AMEX travelers cheques

BG Info

[beer] [beer] [beer]

Re:
Дата:   20-08-09 16:51

И за да сме наясно, таксите за теглене на пари в брой са политика на БАНКАТА ИЗДАТЕЛ НА КАРТАТА!!!! [smilie24] [smilie24]

Re:
Дата:   20-08-09 16:59

тия травъл чекове май не са добро решение за мен, защото селските бакалии в перу например едва ли са виждали такова чудо. Те са май главно за разни хотели, хостели и други подоби туристически неща

Re:
Автор: dimi2007   
Дата:   20-08-09 17:07

Което е неясно, е - коя е с някви пари в нея - дебитната или револвиращата, щото с предплатената е малко вероятно....[smilie5]

Дебитната Виза на ДСК е 2 уро, но пък 0,5% повече [smile]

Ето ти АТМ локатор на всички карти хреди да заваляли рекламите....[smilie5]

http://www.atmlocator.info/

Re:
Дата:   20-08-09 17:10

Итилиен, истинските карти нямат ограничение по райони. Има основна (скрита) такса, която е винаги включена в цената (но не в България) и я получава корпорацията (Виза, МастерКард, Дискавъри, АМЕКС и т.н.). Останалите такси се определят от банката издател. Просто трябва да си издействаш най-изгодната за теб, спрямо кредитния ти рейтинг.
Не случайно казах да теглиш от автомат пред банка. Там отпада таксата за фирмата поддържаща банкоматите.

Re:
Дата:   20-08-09 17:14

ясно, значи ще трябва да проверя българските банки коя има най-изгодни условия и да си извадя дебитна ? виза ?. Въпросът е има ли смисъл да вадя нещо различно от виза - дали има места, където примерно няма да мога да дръпна пари от виза, а щемога от някаква друга примерно.

"Не случайно казах да теглиш от автомат пред банка. Там отпада таксата за фирмата поддържаща банкоматите." - това някакво правило ли е ?

Re:
Дата:   20-08-09 17:15

Итилиене, да трябва си малко цивилизация за да обмениш тези чекове, но един бърз сърч кава че само в радиус от 50 мили около Лима има 100 места на които може да обмениш тези чекове [smilie3]

Пробвай търсачката на сайта им, дава и сетелитни карти. [smilie24]

Можеш да заложиш на отделна дебитна карта в комбинация с електронно банкиране, от където да си превеждаш суми колкото ти трябват, от основната сметка към дебитната карта, и после теглиш от АТМ или друго място. Но за това пак си трябва цивилизация [smilie8] По този начин знаеш че дори и да стане нещо няма да имаш нищо в картата. Малко е примитивно, но ако основно изискване е сигурността и това е вариант. [beer]

Re:
Дата:   20-08-09 17:16

Теглил съм пари на какви ли не места, таксата винаги е била една и съща....

Все пак, говорим за карти издадени от български банки.

Re:
Дата:   20-08-09 17:19

Що не си уточните терминологията?

ДЕБИТНА (някой и казват ЧЕКОВА) - това е карта за електронно пазплащане с личните пари на клиента, оставени в банкова сметка. Харчиш и не връщаш. Твои са си.

КРЕДИТНА
Два вида:
НОРМАЛНА - истинска кредитна. Банката ти отпуска някаква сума. Ползваш - връщаш. Не ползваш - не дължиш.

СЕКЮЪРД, (ЗАЩИТЕНА, предполагам, че и казват РЕВОЛВИРАЩА) - това е псевдо кредитна карта. Издава се на хора с лош или никакъв кредитен рейтинг. Вкарваш 500 долара и ти издават "кредитна карта" за 500 долара. Тя е с всички задължения и ограничения на истинската, а първоначално вкараната сума е залог, че няма да ги минеш.

П.П. За вида на картата - Латино света е като България. В градовете - всички карти важат. "По планините" - ми отиди в Горно Нанадолнище и поискай да платиш с карта.[smilie3]
Травъл чековете са, наистина за "белият свят", а и са отживелица от времето преди Интернета и електронното банкиране.

Публикацията е редактирана (20-08-09 17:24)

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.