Автор: Lalinda
Дата: 19-08-09 21:51
Аз пък не съм чувала за завод на Canon в България.
Вярно, че навремето не ми се искаше да си купувам касетки във Франция, защото знаех, че са произведени от, да речем, негри.
Тук нещо само за Стоян, другите може и да не четат, и аз не ви чета темите за лелките ви Лалки (отмъщението на китайката!).
Та, обяснявам веднъж някъде в ранните 90 г. на миналия век на колегите си, че съседът ми негър е болен от маларийна треска (даже не знаех, че палюдизъм е м. т., както и да е), а те ми викат, че не се казвало негър, а черен. Пък аз ги питах не е ли черен по-обидно от негър, а те - не!
Значи, казваш им Ле Ноар. По-малко черните са Ле Бьор, но това е обидно.
Общо взето, никой не ги нарича африканци - пък и много от черните там изобщо не са африканци и дори не са имигранти, щото са си французи по рождение (невероятно, но факт) и то от столетия насам - я са мартинике, я са гюйяне, я са от Реюнион, я нещо друго...
Получаваха стипендии, които бяха по-големи от тези на стажантите от Източна Европа. Като попитах веднъж защо, ми казаха, че им е известна образователната система, при която са подготвени, та затова. Нашата не е имало как да я познават, та ни даваха 20 % по-малко, отколкото на черните и магребените.
|
|