Автор: Lalinda
Дата: 29-07-09 20:56
Имах възможност да се запозная с децата на Бихач (мюсюлмански анклав в Босна и Херцеговина), близо до Плитвичките езера в Хърватско, които вероятно са ви по-познати), чиято блокада е продължила толкова, колкото и тази на Ленинград (така ми казваха)... Ленинград пък познавам от четиригодишното си пребиваване там - точно в деня на честването на падането на блокада, някъде в края на януари, през 1985 г. се случи гигантска авария с парното в района, в който живеех, та можах да видя какво става когато останеш без парно при -30 градуса навън (събудих се в стая, в която водата в чайника бе замръзнала - защо не съм замръзнала и аз, така и не разбрах, но веднага поисках изходна виза за България, която получих след три-четири дни и заминах). Та, прозорците се покриха с лед с дебелина поне един пръст, веднага...
Както и да е, децата в Бихач имаха осколки от снаряди в телата си, някои от тях бяха останали без ръце или крака (и заради мините във форма на детски играчки, шайби и писалки), не бяха ходили от две-три години на училище и мразеха сърбите в червата... Не зная дали можете да си го представите, докато пишете отзиви "ала Лалинда"...
Година по-късно видях и децата в Баня Лука, после и в Косово... А деца там има много, не е като тук да няма...
Бъдете здрави, четете, пътувайте... учете се.
|
|