Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Задачка за електротехници
Автор: lumix   
Дата:   08-07-09 14:34

Купих си няколко от енергоспестяващите лампи....сложих ги и какво установих?

На тези лампи, на които стенните ключове са с глим лампичка мигат слабо(през деня почти не се забелязва мигането), но нощно време се вижда и е доста дразнещо.

Първо помислих, че нещо лампите не са наред ...премерих напрежението на фасонката ...показва 32-42 Волта ...в изключено положение(това на ключовете с глим лампичка).[smilie10]

На другите ключове 0 волта...!

Смених ключовете с ключове без глим лампа и сега лампите не мигат?
Въпроса ми е тези глим лампи колко ток харчат ...след като в изкл. положение ключа пропуска 32-42 волта ток?

Отговори на това съобщение
 Re: Задачка за електротехници
Автор: n1x0n   
Дата:   08-07-09 14:36

Май не е добре да се ползват такива ключове за енергоспестяващи крушки - аз имах един такъв и ми бръмчеше самата крушка дори в изключено положение. Смених го и няма грижи вече.

Автор: asahi   
Дата:   08-07-09 14:43

Токът не се мери във волтове и с волтметър.
Ключовете с глимки не стават за енергоспестяващи и луминисцентни лампи, както ти е казал Никсъна.
Извади глимките и ще си хепи.

Глимлампата сама по себе си гълта 0,5-1ma при напрежение 90-110V. Във веригата и е включен допълнителен резистор, който и позволява да работи на 220V когато е включена в сравнително нискоомна активна верига, каквато е обикновенната ЛНЖ (лампа). Като смениш лампата веригата става с други параметри и почва мигане, църкане, ефекти, дефекти и т.н.

Автор: 5kan   
Дата:   08-07-09 14:43

самите глим лампи почти нищо не харчат - микроампери
но електронния "дросел" на енергоспестяващите (луминисцентни) се опитва да ги запали и при това ниско напрежение

Дата:   08-07-09 14:56

М-даа, явно ключовете с глимки не стават за енергоспестяващите лампи ....иначе е хубаво да виждаш в тъмното къде е ключа.

Интересното е, че в магазина от който ги купих (ключовете) и 2 пъти ги връщах, като обяснявах какво им е ....електротехника каза че за първи път чувал за такъв проблем ...[smilie10].

Автор: PuertoVaras   
Дата:   08-07-09 15:36

имаше някаква кампания против тези глимки (май на ниво ЕС)
щяли сме били много ток да спестим ако ги нямало

Автор: om63   
Дата:   08-07-09 16:07

Има решение. Купува се един резистор 1-2 мегаома 0,125 или 0,25 вата и един керамичен кондензатор 220 нановфарада с работно напрежение 250-400 волта. Двата елемента се свързват в паралел ( може просто да им усучеш крачетата ) и се свърват паралелно на крушката - аз лично като им усуча краката ги свързвам към лустърклемата на осветителното тяло с която се свързва то към ел. мрежата. Това де факто шунтира енергоспестяващата крушка осигурявайки минимален ток за захранване на глимката. По този начин вече повече от година съм "подобрил" всички осв. тела в къщи и няма никакъв проблем. Освен това разбира се работи и с обикновени крушки с нажежаема жичка. Надявам се да бях ясен в обяснението. Успех.

Автор: NO_CARRIER   
Дата:   08-07-09 16:08

Има резистор около 180кОм (по далечни спомени) и токът през глимлампите е 100тина микроАмпера. Ще спестим дръжки. Да, получава се мигане. Забелязал съм го и у нас. Дреме ми. [smilie19]

Автор: batdin   
Дата:   08-07-09 17:50

om63 го е казал, има и други леки вариации, ама ако човек го мързи много да бърника в осветителното тяло, остава само да махне глимката за по-лесно.

Автор: Vinsent   
Дата:   08-07-09 19:51

Продават едни китайски буклуци, ключове с глимки, свързани по следната схема:

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/oisr5721.JPG
https://photo-forum.net/static/forum/2009-07/blbp5545.JPG

т.е. глимката ще свети или през цялото време, или когато свети и основната лампа [smilie18]
Тя трябва да свети само, когато основната лампа не свети, само че това не може да бъде постигнато, защото в ключа няма начин да прекараш допълнителен проводник, а те трябва да са два за да се изпълни с такава функция. [smilie2]

Автор: fonnayden   
Дата:   08-07-09 20:03

Банята ми мига така от 3 години. Няма да плащаш по голяма консумация. Е 1 киловат на година може би. Освен това не се отразява на живота на лампата. Казвам го от опит. Само някой твой гостенин да не си помисли че има извънземни[smile]

Автор: mr_kras   
Дата:   08-07-09 20:40

Глимката с гасящия резистор се свързват паралелно на ключа и последователно на лампата. Когато ключа е изключен, има 220В в/у глимката и резистора. Когато се включи ключа, глимката с резистора се яунтират и глимката гасне.

Автор: mr_kras   
Дата:   08-07-09 20:41

Грешка, яунтират да се чете шунтират.

Дата:   08-07-09 21:32

....добре де, но това постоянно мигане на лампата не скъсява ли живота на крушката?

Е аз си купих ключ без глимка ...този с глимката ще го държа за резерва!

Автор: NeDDRaG   
Дата:   08-07-09 22:27

Ключа е само с един контакт, и глимката е паралелно на него, когато е отворен ветигата се затваря през глимката и основната лампа.. Когато е затворен, глимката е шунтирана и не свети. Самия принцип на действие на енергоспестяващите лампи посволява това да се случи. Минималния ток, който тече през глимката позволява на един кондензатор в електронния блок на тази лампа, скрит в пространството между цокъла и стъклотоо да се зарежда до пределено ниво и да я пали кратковременно.

Дата:   08-07-09 22:38

Добре де, но не разбрах дали се скъсява живота на лампата от това постоянно мигане ....????

Дата:   08-07-09 23:44

Не.

Автор: NeDDRaG   
Дата:   09-07-09 10:59

lumix написа:

> Добре де, но не разбрах дали се скъсява живота на лампата от
> това постоянно мигане ....????
>

Аз не бих бил толкова категоричен, като Асахи, но теоритично не би трябвало. Всъщност не знам какъв им е принципа на дейсттвие - дали са с подгряващи жички, като старите лиминисжцентни тръби или се палят с импулс с високо напрежение. Ако са с подгряващи жички, може да се каже, че донякъде го "скъсяват". В другия случай, теоритично не.

Публикацията е редактирана (09-07-09 11:06)

Дата:   09-07-09 11:06

И пак в сферата на теоретичното... всяко мигване на лампата представлява преходен процес във веригата. Известно е че повечето повреди при ел. устройствата стават по време на такъв процес (включване, изключване). Самата лампа си е тръба с флуоресцентно светене.. няма какво да и стане. Обаче за да се пали безстартерно има електроника между фасунката и тръбата.. та тя едва ли се чувства хепи от това мигане [smile] Признавам все пак че когато ми възникна тоя проблем от двете устройства .. аз и лампата аз се предадох първи [smile] [smile] Нощем в коридора в спалнята в кухнята и в детската си мигаше като дискотека. и си напазарувах описаните елементчета.. към 3 лева бяха за всички тела [smile] Сега когато трябва да е тъмно си е тъмно.. няма мигане.. и при това комфорта от мъждукащата глимка за да нацеля ключа без да опипам цялата стена си го имам [smile] Вече около година. Съветвам те да опиташ това.. нищо не струва .. имаш си сигнализация в тъмното .. не сменяш ключове.

Дата:   09-07-09 11:19

Неддраг, няма директн авръзка между захранването и отоплението. Всичко минава през трафа на инверторчето. Като се позареди кондензатора след греца на входа инверторчето се стартира, но няма кой да му даде достатъчно дълго време енергия и като падне кондензатора угасва. Така много пъти, но с малка мощност.

Добавянето на паралелен резистор и кондензатор към лампата, предложено от Ом63, върши работа. Инвестицията е мижава.

Автор: NO_CARRIER   
Дата:   09-07-09 12:39

Инвестицията е мижава, ама кой ще седне да си играе да слага резистори във фасунгата? [smilie18]
Нищо няма да и стане на лампата.

Дата:   09-07-09 12:51

Електротехника [smile] [smile] нали така е кръстена темата [smilie18]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.