Автор: djogata
Дата: 29-06-09 22:05
Аполо, за жалост ветровият ресурс на билото на Стара Планина е просто огромен в сравнение с което и да е било друго място в България. Затова и напират да слагат турбини там.
Аз като човек, който проектира ветрогенератори, съм много "за" генераторите като цяло, но не мисля, че билото на Стара Планина е толкова добра идея от екологична гледна точка.
Но както казах, ресурса е много добър и затова ще има натиск, тези слухове ги чувам вече от 2-3 години.
А тези, които ще слагат там генераторите, имат няколко таралежа, които са готови да им влезат в гащите:
Първо там зимата има внезапни, много мощни пориви на вятъра (шквал), които за секунди вдигат скоростта на вятъра от 15м/с (това е стандартен операционен режим на пълна мощност) до към 40 м/с, което е с 15м/с над най-високата скорост за опериране (25м/с). За да издържи на такъв вятър, генераторът трябва да обърне перките навън от вятъра, а това отнема ценно време - и ако поривите са твърде внезапни и силни, някое крило ще отхвърчи.
Второ - заледяване. Хора, седяли по метеостанциите там са ми казвали, че се е случвало натрупване на 40см скреж за едно денонощие. Това е много гнусно и създава проблеми.
Трето - сравнително чести и мощни светкавични бури. Ще им стопят лагерите на тия турбинки (буквално ще им стопят лагерите, защото ако светкавица удари генератора, минава през крилата, през лагерите и скоростната кутия и се заземява през кулата)
|
|