Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Ветрогенераторно безобразие в Западна Стара Планина...
Автор: apollo   
Дата:   29-06-09 21:23

[smilie9]

Отговори на това съобщение
 Re: Ветрогенераторно безобразие в Западна Стара Планина...
Дата:   29-06-09 21:23

[smilie23]

Дата:   29-06-09 21:27

Петиция

Автор: fonnayden   
Дата:   29-06-09 21:28

Аз съм за ветровата енергия.

Автор: vladimir666   
Дата:   29-06-09 21:36

Те мислят от Ком до Вежен да я избичат. Деа

Автор: vladimir666   
Дата:   29-06-09 21:37

Да се съсипят 200 километра от най - хубавата ни планина, за да могат такива измекяри като ЧЕЗ - Мез и други да лапат.

Дата:   29-06-09 21:47

Ветрогенераторен парк за 150 милиона евро ще изгради в Стара планина над село Дълги дел в община Георги Дамяново датската компания "Гринтех". Това съобщи кметът на общината Дилян Димитров. Очаква се до края на октомври дружеството да получи разрешително за строеж.

Общината и инвеститорът са регистрирали обща фирма, която ще строи парка. Местната администрация участва с апортна вноска от земя. Тя е предоставила 57 парцела от по 2 декара по билото на планината на височина около 1500 метра. Във всеки от парцелите ще се изгради по един ветрогенератор с мощност 3 мегаватчаса. Височината на пилоните на един ветрогенератор ще достига 110 метра, а размерът на витлата - 86 метра. Общината ще получава годишно по 500 евро на генератор, плюс 5 процента от годишната печалба на дружеството - около 300 000 лева.

Очаква се паркът да бъде изграден за 2 години, а след това да бъде включен в енергийната система на страната. Той уточни, че инвеститорът ще построи нови пътища в село Дълги дел и в планината. Същата датска компания ще строи ветрогенераторен парк и в Стара планина над Чипровци.

Едва ли има човек, който да е поглеждал отблизо най-красивата част на Западна Стара Планина - върхове Копрен и Три чуки, както и неповторимите им склонове и да не е оставал без дъх поне за момент.

Изключителен релеф, чиста наистина чиста гранична природа и непокътнати гори. Поредица от водопади - малки и по-големи... красота! Потенциалът за развитието на туризма е много голям но... явно бързите пари карат дори и здравомислещите да правят глупости. Никой ли не си прави сметка, че в перспектива местното население обрича най-голямото си богатство фатално къде поради незнание, къде поради алчност за бързи пари. За пореден път бетонът от морето започва да нахлува адски грозно и с крайно негативен ефект и в планината... 57 огромни ветрогенератора с прокарани до тях пътища това ще е крах за природата в местността, която обичам да наричам сърцето на Западна Стара Планина.

Когато говорим за разни класации на скални образувания и колко сме велики нека обърнем внимание какво става ей така зад гърба ни защото планината е за всички. За съжаление това е проблем далеч не само в тоя край а историята е показала че бързите пари винаги излизат през носа в перспектива но едни вече се учат от грешките си а при нас масово и безогледно се допускат напук на всичко...

Автор: exo99   
Дата:   29-06-09 21:51

а тец - да не са по-добре ?

Автор: djogata   
Дата:   29-06-09 21:55

Нека си сложат таралеж в гащите с проект на билото на Стара планина [smilie18] [smilie18]

(Нашата фирма лично не би се наела да сложи там ветрогенератори, поне не и в ЕС, защото климатичните условия са отвратителни и е твърде възможно някой генератор да сдаде багажа бързо-бързо) [smilie7]

Дата:   29-06-09 21:56

Въпросът опира в разположението а не в идеята!!!

Нека да ги има[smilie24] но не там не в планината[smilie23] [smilie23]

Автор: exo99   
Дата:   29-06-09 22:02

Готово, подписах се под петицията.

Автор: Императорът.   
Дата:   29-06-09 22:05

Това еколози - проклет и хахав народ. Вятърни централи не можело - щото грозни. Водни не можело - съсипвали реките и пречели на рибоците. Тецове не можело - щото пушели, атомни не можело, щото можело да гръмнат - е какво искате бе? Ако направим приливни (в наше море не може) ще речете - съсипват се красиви плажове и крайбрежия, соларни - ще плашат гаргите.

В каменната ера на свещите и огнищата да се върнем - ще ви пушат на цифките.

[smilie23] [smilie23] [smilie23] [smilie23] [smilie23] [smilie23] [smilie23] [smilie23] [smilie23] [smilie23] [smilie23]

Автор: djogata   
Дата:   29-06-09 22:05

Аполо, за жалост ветровият ресурс на билото на Стара Планина е просто огромен в сравнение с което и да е било друго място в България. Затова и напират да слагат турбини там.

Аз като човек, който проектира ветрогенератори, съм много "за" генераторите като цяло, но не мисля, че билото на Стара Планина е толкова добра идея от екологична гледна точка.

Но както казах, ресурса е много добър и затова ще има натиск, тези слухове ги чувам вече от 2-3 години.

А тези, които ще слагат там генераторите, имат няколко таралежа, които са готови да им влезат в гащите:

Първо там зимата има внезапни, много мощни пориви на вятъра (шквал), които за секунди вдигат скоростта на вятъра от 15м/с (това е стандартен операционен режим на пълна мощност) до към 40 м/с, което е с 15м/с над най-високата скорост за опериране (25м/с). За да издържи на такъв вятър, генераторът трябва да обърне перките навън от вятъра, а това отнема ценно време - и ако поривите са твърде внезапни и силни, някое крило ще отхвърчи.

Второ - заледяване. Хора, седяли по метеостанциите там са ми казвали, че се е случвало натрупване на 40см скреж за едно денонощие. Това е много гнусно и създава проблеми.

Трето - сравнително чести и мощни светкавични бури. Ще им стопят лагерите на тия турбинки (буквално ще им стопят лагерите, защото ако светкавица удари генератора, минава през крилата, през лагерите и скоростната кутия и се заземява през кулата)

Автор: Tekumze   
Дата:   29-06-09 22:06

Е те се слагат където има вятър, не където иска някой.....

Автор: plamen77   
Дата:   29-06-09 22:11

преди да сте за ветропарковете вижте си сметките за юли.
изкупна цена за ветрогенераторна ел.енергия:

Цена на електрическа енергия, произведена от вятърни електрически централи с мощност
до 10 МВт –120 лв./МВтч.

Забележка: В цената не е включен данък върху добавената стойност.

5. Цена на електрическа енергия, произведена от вятърни електрически централи с нови съоръжения, произведени след 01.01.2006 г.:
а. за ветрови генератори с пълни ефективни годишни часове на работа до 2250часа, вкл. – 175 лв./МВтч.

б. За ветрови генератори с пълни ефективни годишни часове на работа над 2250 часа – 156 лв./МВтч.

Забележка: В цените не е включен данък върху добавената стойност.

7. Цена на електрическата енергия, произведена от фотоволтаични централи:

а) с инсталирана мощност до 5кВт - 782 лв./МВтч.

б) с инсталирана мощност над 5кВт - 718 лв./МВтч.

Забележка: В цената не е включен данък върху добавената стойност.

за сравнение цена от ВЕЦ 80лв/МВтч.

Автор: plamen77   
Дата:   29-06-09 22:13

http://www.dker.bg/prices_el.htm

Дата:   29-06-09 22:14

Не отбирам от политика и икономика но съм наясно, че най-голямото богатство на този край е именно неповторимата природа там... бъдещето на местните хора е в сферата на туризма и там трябва да се инвестира!!!

В случая една техническа идея, която трябва да бъде приветствана именно като екологосъобразен източник на ел. енергия ще доведе до наистина фатални промени в релефа, флората и фауната на региона,като в крайна сметка печелившите ще са малко а губещите много!

Интересно какво ще кажат след години хората там на децата си... ами ние такова аммм направихме на кочина планината, щото такова ммм ни дадоха много пари ама ц, ц, ц ние така и нищо не видяхмеее, щото други ги окрадоха[smilie10]

Re:
Дата:   29-06-09 22:21

Вятърната енергия е скъпа и кежава.

Изказването ми горе бе принципно, защото екологическите организации прекаляват до наглост - иначе и аз съм против това да накичат тъпите перки по красивите планински била. Вместо да пуснем напълно годните и безопасни 3 и 4 блок и по-бръже да построим Белене, ние се занимаваме с идиотщини.

За ВЕЦ-овете - чувал съм, че гърците имали 9 централи по поречието на Места, а при нас, дето е голямата денивелация, няма ни една.

Дата:   29-06-09 23:44

Вятърната енергия е скъпа поради факта че инвестицията е голяма а проекта излиза на зелено след дълги години. Освен това няма необходимата инфраструктура в парк центр балкан да се поддържат съоръженията. няма условия. Но аз съм ЗА! По добре Вятърни централи отколкото СПА хотели пълни с мутри и мутреси.

Дата:   29-06-09 23:46

Няма да се подписвам под петицията.Може да греша, но за България добива на ел енергия от вятъра е добро начинание. Това е най екологичния начин за добив на ел енергия. Влиянието върху ландшафта е най минимално.

Автор: matataupa   
Дата:   29-06-09 23:54

Аз съм с особено мнение за кмета на Георги Дамяново. Не искам да го коментирам, пък и няма да се справя... все бях виждал Идиоти и Дебили през живота си, но този образ просто надминава всичко видяно заедно с всичко, което може да си представи човек...

Останалото няма да коментирам.

Едва ли има човек, който да е поглеждал отблизо най-красивата част на Западна Стара Планина - върхове Копрен и Три чуки, както и неповторимите им склонове и да не е оставал без дъх поне за момент.

[smilie24] Така е, засега[smilie24]

Re:
Дата:   29-06-09 23:54

Влияние върху ландшафт минимално, но правят грозноват същият.

Автор: slav4cho   
Дата:   29-06-09 23:55

против сум това да се прави навсякъде на когото какво му скимнало но иначе твърдо за ветроагенераторите всеки който се е запознал с тях ще е мн впечетлен

Автор: CanoniO   
Дата:   30-06-09 00:03

slav4cho,
точно който е запознат, няма да е впечатлен.
Всеки ват произведен от ветрогенератор, трябва да е с голямопроцентен бекъп, обезпечен от ТЕЦ и АЕЦ. Така че, строейки перки, пропорционално, трябва да получим адекватната сигурна енергия от някъде.

Дата:   30-06-09 00:04

Правете каквото си искате. В Северозападнала България ще останете без препитание и съвсем ще се обезлюдите!

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.